Reklama

Reklama

Templář

  • Česko Ironclad (více)
Trailer

V Anglii 13. století bojuje skupinka templářských rytířů při ochraně hradu Rochester proti tyranskému králi Janovi. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (549)

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Fanoušci historických filmů si určitě přijdou na své, tak jako já.. Ironclad je solidní historicko-středověký snímek, který stojí za zhlédnutí... Ukázkový pevný hrad, krvelačné souboje mečy a pohodová atmosféra, tak bych tento film charakterizoval, jak na mě procitnul. Jak jsem psal, fandové historických filmů si musí přijít na své... 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nehorázná řezničina. Mám ten pocit, že James Purefoy se po Solomonu Kaneovi upsal historickému "off road" žánru na do smrti. Ve finále proč ne. Jeho hrdina má hloubku, není to šašek typu Barbar Conan (2011) apod. Minimum slovní zásoby není vůbec na škodu, právě naopak. Výtečná chemie hlavních představitelů rozhodně stojí za zmínku. Inu jde to i bez milionu slov. Akce ok (v rámci rozpočtu). Několik skutečně výživných detailů (přepůlení člověka apod.). Na lehce komorní spektákl s britským feelingem nezvykle rozmáchlá a monumentální hudba (palec nahoru). Krutě přehrávající Giamatti a okouzlující Kate Mara (rovněž palec nahoru). Možná trochu více efektní, nežli efektivní, ale v rámci žánru se dle mého názoru vyšťavilo maximum co šlo. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Podobný film mi tu nějakou chvíli chyběl. Středověká řezničina, která se s celkem brutálním násilím moc nepáře a zároveň dokáže zaujmout i ostatním děním. Opominu pár historických kiksů, jako třeba dánové, mumlající maďarsky a navíc několik století poté, co celé Dánsko bylo pod nadvládou křesťanství, nebo fakt, že filmaři prakticky vymazali celé město Rochester a ponechali jen samotný hrad. Nižší rozpočet byl většinou taktně zamaskován a jediné, co mi vizuálně vadilo, byl střih. Herci do svých rolí sedli perfektně (včetně schválně přehrávajícího Giamattiho) a i tomu Purefoyovi jsem jeho templáře věřil. I přes pár nedodělků (hlavně po historické stránce) jsem se bavil a tří a půl hvězdičkové hodnocení zaokrouhluji nahoru. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Scenár nie je úplne márny, hoci je poskladaný zo schematických situácií a vzťahov a s prepracovávaním postáv sa veľa nenatrápil. Napriek tomu príbeh funguje a dialógy sú napísané solídne, čo je asi dôvod, prečo sa nechalo ukecať toľko známych (a dobrých) hercov. Tí film zachraňujú - hlavne Giamatti pochopil, že hrá v béčku a ide vypľuť zlodušskú dušu, tak oduševnene prehráva. Purefoyovi som toho templárskeho panica veľmi neveril, ale keď sa chopí obojručáku a začne rúbať ľudí napoly, je to fajn. Bitkám pomáha extrémna krvavosť, ale lepší strih s plynulejšou nadväznosťou záberov by teda nebol na škodu. Výprava, kostýmy, rekvizity pomerne v poriadku, ale fakt, že dánski žoldnieri hulákajú po maďarsky, ma teda rušil. Takisto sa z ich vodcu, echtovného Vikinga, nemusel na konci stať namodro počmáraný keltský furiózo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ironclad ma jeden zasadni problem, stopaz. Krome nejakejch uvodnich 20ti minut to je totiz film o dobyvani a obrane jednoho strategicky dulezityho hradu a tady neni moc prostor na nejaky hluboky komplikovany scenare, samozrejme se utoci a brani ruznejma metodama, je zde nacrtla romanticka a znacne zbytecna linie, ale vetsinu casu to je proste o tom, jak parta drsnaku brani hrad pred tisici nasobnou presilou. A kdyz to trva dve hodiny, tak to proste zakonite ma hluchy mista a sem tam pomalejsi tempo. Jinak to je ale skvela historicka drsna rubacka s Rkovou pristupnosti, kde krev a koncetiny litaj na vsechny strany, hlavni borci maj oblibeny zbrane typu palice, sekery nebo mece a herecky obsazeni je znacne libovy. Giamatti je radnej parchant a Purefoy naprosto ultimatni nemluvnej zabijak, tomu tyhle role fakt sednou. Navic se film snazi bejt jakoze historicky vernej, takze tu dojde na uplavici, Magnu Chartu a podobne. Celkove nebejt stopaze, tak du asi na maximum, takle jen solidni 4*. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení probíhalo ve Walesu. (Yardak)
  • Magna charta libertatum alebo Veľká listina slobôd, bol základný zákon anglickej stavovskej monarchie, ktorý v roku 1215 podpísal kráľ Ján Bezzemok pod nátlakom anglickej šľachty po nepokojoch spôsobených jeho zahraničnou politikou a absolutistickým spôsobom vlády. Obmedzila kráľovu suverénnu moc v prospech šľachty a mešťanov.
    Tento dokument sa stal základom anglického a amerického práva, tvorí základný zákon anglickej stavovskej monarchie. Okrem iného ustanovoval, že žiaden slobodný obyvateľ nesmie byť prenasledovaný alebo zatknutý bez zákonného rozsudku. Zakazoval kráľovi bez povolenia šľachty vyhlásiť mimoriadne dane a považuje sa za začiatok demokracie v Anglicku. (MikaelSVK)
  • Posádce hradu Rochester při obléhání v roce 1216 skutečně velel baron William d'Aubigny (Brian Cox), jeden z pětadvaceti garantů Magny Charty. Po pádu do Janova zajetí po prolomení hradní obrany ale nebyl ani mučen, ani zmrzačen, ani popraven - zemřel až v roce 1236. Stejně tak se rozhodně nejednalo o pouhého obchodníka s vlnou. (IlMagnifico)

Reklama

Reklama