Reklama

Reklama

Templář

  • Česko Ironclad (více)
Trailer

V Anglii 13. století bojuje skupinka templářských rytířů při ochraně hradu Rochester proti tyranskému králi Janovi. (Filmbox)

Diskuze

hmyzovrah

hmyzovrah (hodnocení, recenze)

Illuminare

jo to melo 96% kdyz to hodnotili tak 4 lidi ja byl jednim znich:) ale co me zarazilo, ze hodnoceni mi u tohoto filmu zmizelo kdyz sem se na nej dnes podival a neni to poprve co se mi to stalo.

hmyzovrah

hmyzovrah (hodnocení, recenze)

ja jako nevim, proc lidi hodnotej filmy podle realu, filmy maji bejt podle predstav cloveka. me realnost ve filmu absolutne nezajima, pac film a realita nemaj defakto nic spolecneho. jinak se mi libi ze romantickych scen tam bylo minimum, zato amputaci a krve dost takze hodnotim za 4 hvezdy:)

SoHai

SoHai (hodnocení, recenze)

Beckett51

Tohle nemá se středověkem nic společného, nechápu, jak to mohlo být označené jako HISTORICKÝ film. Hollywodská představa středověku: Všude byla tma, bahno, pršelo, všichni chodili v černém, byli špinaví a roztrhaní, každý měl MEČÁK a hrál do toho metal pokud možno. Nedá se mluvit o středověku, ale o fantasy - a to hodně špatné - inspirované jakousi historickou událostí, o které ví hollywood hovno s háčkem....

The Hobbit

The Hobbit (hodnocení, recenze)

se "Železnou kládou" mě taky rozsekali :D ...to snad už neni možný tohle.. Co to překládá za mentály proboha? Podle mě nejlepší je to nepřekládat vůbec a když už a neví si rady ať si to aspoň hodí do překladače a vyleze jim "obrněný, opancéřovaný nebo neotřesitelný" apod. a z toho můžou něco odvodit a nebo víc doslova mě napadá třeba "Oděn v železe" nebo tak něco :D... už i ten slovenskej "Templár" je lepší :D.. Očividně jim "clad" připomnělo kládu, tak to tam šlehli :D ..Na to, že przní originální názvy filmů nebo si vymýšlí svoje (většinou naprosto debilní) už jsem si zvykl ale tohle už bylo na mě prostě moc :D

Conspi

Conspi (hodnocení, recenze)

 

gonga: Tuzemští distributoři jsou jednoduše blbci, protože mnohdy jsou různé snímky přejmenované tak idiotským způsobem, že to člověka svádí k tomu, aby se zamyslel nad věkem a výškou inteligentního kvocientu některých jedinců. Osobně se musím přiznat, že některé názvy mě přímo odrazují od shlédnutí vůbec, ale v tomto konkrétním případě se lze jen zasmát.  

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

jo taky jsem si všiml názvu když jsem se podíval na program v trafice. Netušil jsem že je to tento film, až když jsem nalistoval příslušnou stranu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

Tzv.televize prima family tento film uvádí pod názvem Železná kláda, COŽ mě dostalo do kolen. :-D

Conspi

Conspi (hodnocení, recenze)

DaViD´82: Irene má pravdu v tom, že snímek, jehož smysl si na pravdivých historických podkladech příliš nezakládá, má smysl ukryt trochu jinde.

Illuminare

Illuminare (hodnocení, recenze)

Oli85: Tenhle film se nedá jen tak porovnávat ;-) možná jen potěší Vladimir Kulich, ale jinak nic. Ale řeknu ti koukal jsem v obchodě na DVD a co nevidim. Ironclad a na obalu napsáno "hodnocení CSFD 96%" :D

na příspěvěk reagoval hmyzovrah

Oli85

Oli85 (hodnocení, recenze)

Přehnané hodnocení. Nápad dobrý, ale jinak docela slušný béčko. Pokud srovnám třeba se Statečným srdcem, tak výprava slabounká ale asi na ní něco uštřili. Jestli tady bylo něco syrového, tak snad jen ten amatérskej kompars a o muzice snad už ani nemá cenu mluvit. Čekal jsem mnohem více, ale jak už je to v poslední době zvykem další zklamání...

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Zdenek...: Částečně. K obléhání hradu Rochester králem Janem opravdu došlo, ve skutečnosti trvalo ale jen asi měsíc a půl (hrad se pak vzdal, bránilo ho asi sto vojáků, ne sedm statečných plus stráž jako tady) a nevím o tom, že by tam byli jacíkoli Dánové (natož Vladimír Kulich) :)

Zdenek...

Zdenek... (hodnocení, recenze)

Tak podle historickyho hlediska jsem o tyhle zalezitosti necetl takze nevim zda je to opravdu podle historie. Film se mi ale libil:)

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

No to si nemyslím ani náhodou žádné přecěnování,Ironclad je poctivý film bez příkras až do morku kostí!BLOOD WILL RUN!

Caesar/

Caesar/ (hodnocení, recenze)

ah těšil jsem se a byl sklamanej.po 40 minutách sem to vypnul a to mám rád J.Purefoye.trochu se mne zdá přehnané hodnocení na csfd co vy na to

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Dragovit: To bych ani neřekl. Například tam není to, že Balián z Ibelinu při vyjednávání se Saladinem jako jednu z pák použil to, že zabije cca 5000 muslimů v Jeruzalémě. Takže se zamlčuje na obou stranách a neřekl bych, že se to snaží dělat jedno náboženství lepší než druhý (přičemž co se týče náboženský tolerance, byl na tom Saladin v reálu skutečně o dost líp než než křesťani přišedší z Evropy).

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

flanker.27: Dobře, s tím vším by se dalo souhlasit, ale stejně to nic nemění na tom co jsem tu napsal. Vraždění civilistů bude stále vraždění civilistů i když byl záměr jakýkoli. Co se týče fanatických muslimů je Království nebeské poněkud opatrné. Je vcelku jasné, že by scéna s vnucováním islámu a následným hromadným popravováním vyvolalo značnou nevoli u některých diváků. Špinění křesťanství je vcelku běžná záležitost, ale vadí mi to zvláště v Královstvím nebeském, protože v něm nastaven dvojí metr. To je asi tak vše...

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Dragovit: Film není v řadě věcí přesná, stejně tak ale to, co píšeš ty. Celou válku zcela záměrně vyprovokoval Reaud de Chatillon, který bezostyšně přepadal muslimský karavany. Renaud tak porušil mír dojednaný na 4 roky mezi Saladinem a Balduinem IV., který však krátce nato zemřel. Saladin nejprve žádal potrestání viníků a vydání zajatců a teprve když to Guy de Lusignan nebyl schopen zajistit (v rozporu s tím, jak je zobrazen ve filmu, to byl spíše váhavec a říká se, že souhlasil vždy s tím, kdo na poradě mluvil jako poslední), vytáhl na tažení. Obléhání Tiberiady byl pouze tah, jak vlákat křesťany (Franky, jak jim říkali) do pasti. Po bitvě ve skutečnosti Saladin s Echivou (Raimondovou manželkou) vyjednala únosné podmínky kapitulace.
Ano, Saladin nešetřil vždycky zajatce a obyvatelstvo, ale šetřil je rozhodně více, než bylo v té době obvyklé a už vůbec něco takového nebylo obvyklé u křesťanů (ostatně ti když dobyli jeruzalém roku 1099, tak povraždili téměř veškeré obyvatelstvo).

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

Wysch:  Nejde o to, že by byl historicky nepřesný, ale o to, že je záměrně překroucený. Tiberias nebyla Renaudova pevnost, ale město které patřilo pod vládu Raymonda z Tripolisu. Když křižácká armáda postupovala z Jeruzaléma směrem k Hattínu, tak obraně Tiberiady v tu chvíli velela Raymondova manželka hraběnka z Tripolisu. Saladin Tiberiadu dobyl, takřka jí srovnal se zemí a vyvraždil neozbrojené civilní obyvatelstvo, ženy i děti. Proto křižáci riskovali dlouhý pochod pouští, protože se cítili povinováni přispěchat obyvatelům Tiberiady na pomoc. Film to však záměrně ukazuje jinak - zobrazuje křižáky a templáře jako zaslepené fanatiky kteří jdou do pouště jen protože touží po boji a kořisti, a naopak Saladina jako vzor všech ctností. Ve skutečnosti je dokázáno, že templáři zaujímali vůči muslimům spíše smířlivější postoj než jak nám ukazoval film, a křižáci se naléhavě vydali do pouště za Saladinem jen kvůli ohrožené Tiberiadě, která se nemohla ubránit převaze Saladinových vojsk. Tím je také Saladin vylákal z Jeruzaléma aby je pak je v poušti mohl snáze dorazit. Nakonec bitvu u Hattínu mnoho templářů a johanitů přežilo. Saladin je svlékl do naha a přivázal je k sobě jedním provazem. Nabídl jim přijmout islám a žít, a nebo smrt pokud islám odmítnou. Všichni odmítli, přičemž Saladin jim nechal všem na místě setnout hlavy. To však film také záměrně neukázal. Nemůžu obdivovat film který nezachovává neutralitu z historického hlediska, který je k tomu všemu ideově zaujatý a snaží se manipulovat s lidmi, zvláště pak film který překrucuje historii a funguje jako agitace špinící křesťanství a evropskou šlechtu a naopak vyzdvihující barbarský islám a sultána, který byl jak vidno daleko větším fanatikem.

Wysch

Wysch (hodnocení, recenze)

Dragovit: Ooh, věřím, že spousta historiků by Ti řekla, že Saladina považuje za jednoho z nejlepších arabských vládců a skutečný vzor pro středověkého osvícenského panovníka. Včetně té spravedlnosti. A o vraždění posádky v pevnosti Tiberias nic nevím, rozhodně ale vím, že Tiberias byla Reynaldova pevnost, která se snažila Saladina vyplatit.
 
Spousta postav v KoH je založená na skutečných postavách, byť mají odlišné osudy a v mnoha ohledech odlišné charaktery. Ale zároveň spousta postav vyřkne reálné výroky, jako třeba i ten Saladinův poté, co popravil Reynalda. "Není zvykem králů zabíjet krále..." a tak dál. 
Jako že historicky to prostě ulítne, to musíš brát v potaz, to je jako bys od Gladiátora taky čekal historickou korektnost. Od toho jsou tu historické dokumenty, ale ne filmy. Království nebeský je totiž hlavně filozofické dílo reflektující tehdejší zahraniční politiku, než historickej velkofilm. Však má jen dvě maličké šarvátky a jednu maličkou bitvičku.

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

Tento film mě potěšil svou syrovostí i hudbou. Co mě však překvapilo byli samotní Dánové. Je to zajímavá představa, že si křesťanský panovník nechá najmout tlupu pohanských hrdlořezů, ale popravdě, v době vlády krále Jana bylo Dánsko zřejmě už dávno christianozované, čili i "pozápadštěné", a dánští válečníci tedy museli vypadat jako běžní vojáci a rytíři, nikoli jako barbaři odění v kožešinách s kruhovými štíty. Proto mi po celou dobu připadá, jako kdyby přišli z jiného světa, respektive že vlezli do stroje času a přesunuli se o 400 let později do doby krále Jana, nebo že sem zabloudili z úplně jiného filmu. No a nakonec jsem se vždy hrbatěl jakmile jsem uslyšel jméno jejich kapitána. V tom se tvůrci trochu sekli. Už když se objevil na anglickém pobřeží, blonďatý chlap jak hora s obrovskou sekyrou, čekal jsem nějaké těžce seveřanské jméno typu Haraldr, Thorstein, Ragnaar nebo třeba Breivik, ale jakmile ho Jan oslovil "Tiberiusi", tak mi z toho údivem spadla dolní čelist. Velký úlet. Tohle jsem rozhodně nečekal, rozhodně ne římské jméno Tiberius z latiny! Nevím jestli je to historická postava, možná že to byla jen přezdívka pro seveřana jehož složité severské jméno bylo pro jižana těžké vyslovit, ale těžko říct. V tomhle měli tvůrci očividně máslo na hlavě a nikdy neviděli pořádné seveřanské jméno. Nebo se ten seveřan zbláznil do historie římské říše a chtěl se jmenovat podle římského císaře Tiberia. Ostatně toto jméno bylo nesprávně použito také pro postavu jeruzalémského správce Jeremyho Ironse ve filmu Království nebeské, jenž měla představovat patrně Raymonda z Tripolisu.
 
Irene: Měl jsem také rád Království nebeské, ale až do té doby dokud jsem neotevřel knížku dějepisu. Teprve pak jsem zjistil, jaká že je to nehorázná slátanina která má za cíl pouze vyhovovat dnešnímu muslimům nakloněnému režimu. Naprosto zprzněné postavy křižáků a zejména templářů které muslimové nenávidí, zpodobnění v té nejhorší podobě, a naopak vyzdvihování postavy Saladina coby spravedlivého vládce, to je zkrátka hnus. Stejně tak křižáci se vydali na dlouhý pochod pouští proti Saladinovi a riskovali smrt žízní nikoli kvůli své fanatičnosti jak nám ukazuje film, ale kvůli tomu, že Saladin v té době plenil město Tiberias jehož civiliní obyvatele nemilosrdně vraždil! A takto bychom mohl pokračovat dál. Film Království nebeské je naprosto prolhaný výmysl, a záměrně překroucený aby mohl sloužit jako propaganda.

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

Souhlasím Království nebeské je mimořádný film v 10 mých nej,ale Ironclad je dovoluji si říci o podobném problému,akorát v komornějším prostředí,v Království bojují mohutné armády na jedé straně Balian  a na druhé Saladin o Jeruzalém,v Ironclad bojuje skupinka statečných mužů proti králově přesile a bojuje tvrdě a nelítostně,v tom se mi zdá právě syrovější.Ovšem myšlenky na svobodu jsou tu identické!

Wysch

Wysch (hodnocení, recenze)

Irene: Čest: Smilstvo a sebevražda byly ve středověku hříchy, které byly smrtelné. Respektive pekelné bez možnosti odpuštění. Statečnost: Okej, možná. Odvaha: Okej, možná. Víra: Okej, možná. Všechny "okej, možná" souvisí s ideologií, a nechtěj, abych hledal stejné souvislosti ideologií fašistického rázu. Smyslu Ironcladu není v tom, že má přinést vykřičníky na tyhle názvy, to mnohem lépe dělá třeba Ridleyho Království nebeské. Ironclad je středověká rubačka. Nosníky, které zmiňuješ, jsou ve filmu tlumeny sekáním rukou a nohou. Třeba mnou zmiňovaný Království nebeský je rozhodně ideologicky mnohem nosnější film než Ironclad. 
 
DaViD´82: Jo, jasně, to chápu. Zasazení do historie je ale na poměry filmu poměrně dost přesný - Rochester, obléhání, hrdinný příjezd Frantíků, Janova úplavice. A jak jsem říkal, průběh obléhání (a jeho délka) a (ne)výskyt správných postav, to už je bídný, to souhlasím. Ale na to, že film je rubačka, tak je postavenej na docela solidním historickým základu, což jsem vůbec nečekal. Spíš jsem čekal nějakou polofikci typu 300.

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

Tak přesně si nemyslím,že na tento film za pár dnů zapomenu,naopak!Má silnou myšlenku a poselství,právě v dnešním světě,kdy se historie tolik opakuje,je potřeba,aby se točily filmy, jakým je právě IRONCLAD!
V době,kdy slova jako ČEST,STATEČNOST,ODVAHA a VÍRA už skoro ztratily smysl,některým z nás dávají hodnoty,které jsou ve filmu silně ukotveny,velikou motivaci a navracejí nás ke své podstatě.V naší době,kdy se ve jménu BOHA opět lidé vraždí a obětují,nikdy nebude zbytečný film jako je tento...."IS KILLING A NOBLE THING?!"

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Lehce OT: Mě se líbí, jak se u každého filmu (většinou průměrných a podprůměrných snímků) ozve někdo, kdo spílá ostatním za jejich názory s tím, že "nepochopili smysl filmu".... jestli to spíše nebude tím, že hledáte smysl či nějakou hlubokou myšlenku tam, kde není, což by bylo lepší, než si přiznat, že jste ztratili hodinu až dvě zíráním na něco, na co stejjně za pár dní zapomenete.

Oneill85

Oneill85 (hodnocení, recenze)

Wysch: jazyk je hodně prokrvený orgán a při takovém poranění snadno dojde k tomu že ten člověk prostě vykrvácí. Velkou roli taky hraje věk toho člověka a pokud vim ten opat už byl jednou nohou v hrobě takže žádný záhadný důvod.

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Wysch: No, tak třeba již jen výskyt postav, samotné obléhání, počet obránců, jejich osud, průběh obléhání i jeho výsledek či příjezd Frantíků jsou zcela mimo jakýkoli historický rámec, stejně jako přítomnost Dánů atd. Jen opakuji, že to nejsou výtky, jen konstatování, že o historické věrnosti skutečně řeč být nemůže ,-)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Reklama

Reklama