Reklama

Reklama

Co dokáže hrstka statečných, když se odmítne podřídit tyranii. 300 Sparťanů proti obrovské přesile perské armády... Bitva u Thermopyl představuje jednu z nejslavnějších událostí řecko-perských válek, která se zapsala do dějin díky mýtu o nevšedním zvratu, kdy 300 spartských válečníků obětovalo svůj život při obraně Thermopylské soutěsky za svobodu celého řeckého národa. Stejnojmenný historický snímek z roku 1962 se odehrává roku 480 př. n. l., kdy perský král Xerxés I. zahajuje jednu z nejrozsáhlejších vojenských operací starověku, jejímž cílem bylo potrestat Athéňany a Sparťany za jejich vzdor vůči moci perské říše. Vládce obrovské otrokářské říše se vydává se svou nespočetnou armádou na válečné tažení s cílem zcela zničit řecké nezávislé státy, které představovaly jediné ostrovy svobody v tehdejším světě. Xerxés si předsevzal, že naplní sen svého otce o jednom světě a jediném vladaři. Právě v ohromném početní převaze jeho barbarské armády by měla spočívat síla, které běžní smrtelníci nedokáží vzdorovat. Mezi zástupci jednotlivých řeckých měst nepanuje shoda, jak této drtivé nepřátelské síle vzdorovat. Spartský král Leónidás (Richard Egan) vnímá, že ve vážném ohrožení je samotná existence Řeků jako svébytného národa a vybízí k rychlé obraně země před perským králem. Musí se však podřídit rozhodnutí spartské rady, která odmítá válčit během náboženských slavností. Statečný Leónidás proto neztrácí čas a vyráží se svou osobní stráží čítající 300 mužů zaujmout obranné pozice v úzkém průsmyku u Thermopyl, který byl vybrán jako nejvhodnější místo ke střetu s perskou armádou. Tímto odvážným vojenským manévrem se navždy zapíše do dějin a mýtů jako ten nejslavnější a nejstatečnější řecký král. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Divočákem, že je to sandálovka, jakých ve své době bylo natočeno hodně. Souhlasím i s podivnými proutěnými štíty Immortals. Přilby Spartanů mi ale přijdou v pořádku, protože velkovýroba továrních pásů se přeci jen rozjela až o pár století později. Musím ale bohužel souhlasit i s Knucklessem- ten film je děsně utahaný, odvolávání se na dobu jeho vzniku neobstojí, dávno před tím se točily jinačí akční parády. V Řecku jsem nebyl, takže autenticitu prostředí posuzovat nemůžu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý a poctivý historický velkofilm, jenž je dnes ve stínu komiksového 300: Bitva u Thermopyl. Absence hereckých hvězd činí tuto verzi o něco autentičtější (hrát Leonidase třeba Kirk Douglas, možná bychom v něj viděli Spartaka), byť se tu pochopitelně vyskytují neduhy související s rokem výroby a působením zubu času. Mluvím zejména o tom, že perská armáda ve finálních soubojích nepůsobí tak giganticky, jak by se dalo čekat. I po letech je však Matého počin dobrou historickou podívanou. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil v televizi již z následující utkvělou představou: V roce jeho vzniku jsme v dějepisu šesté třídy u učitele Kroupy (jméno jen jako doklad paměti) jsme probírali řecko-perské bitvy. Nakonec jsem je "přednášel" sám, zatímco on pochrupoval za katedrou. Dostával jsem jedna podržená s hvězdičkou (takový úspěch jsem za svého 20letého studia již nikdy nedosáhl). Co se týče Thermopyl se můj příběh odehrával v horách, šlo o skutečnou horskou soutězku, do néž se vešlo jen pár vojáků; také tu nevystupoval Keep-Smiling Leonidas, ale brutální bojovník, který je napružený rozhodnutím spartského senátu a deprimovaný zradou (kozí stezka) místních, za něž bojoval. Ani Xerxe jsem nelíčil jako náladového podivína, nýbrž jako prozíravého, byť megalomanského nájezdníka. "Nesmrtelní" jsou Sparťané (viz stadion na Letné), zatímco perští "Nesmrtelní" se rozplynuli v niveč. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Na něčem se holt zub času podepíše víc. Trapně toporní herci, otřesná hudba a hraní si na vojáky, jaké by klidně předvedla banda současných předškolních dětí. (2023) nechápu, že jsem byl před lety tak kritický. Choreografie bojů sice nula nic, ale i tak šlo o slušné nasazení v počtech komparzistů a vůbec snaha tvůrců být co nejvěrnější historii. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Se štítem nebo na štítu... Dic, hospes, Spartae nos tic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur. Pro mě o dost lepší zpracování než mi nabídla novější verze. Neboť tehdy se ještě točily historické filmy a ne komiksy nebo videohry... Akorát Česká televize se teda překonala, včera Thermopyly, dnes Alamo... Co nám připraví zítra? ;-) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo v Athénách. (reich)
  • Keď bol film uvedený v roku 1962, niektorí kritici ho vnímali ako komentár k studenej vojne. (Arsenal83)
  • V čase natočenia bol tento film považovaný za najnásilnejší film v Amerike. (Arsenal83)

Reklama

Reklama