Reklama

Reklama

Co dokáže hrstka statečných, když se odmítne podřídit tyranii. 300 Sparťanů proti obrovské přesile perské armády... Bitva u Thermopyl představuje jednu z nejslavnějších událostí řecko-perských válek, která se zapsala do dějin díky mýtu o nevšedním zvratu, kdy 300 spartských válečníků obětovalo svůj život při obraně Thermopylské soutěsky za svobodu celého řeckého národa. Stejnojmenný historický snímek z roku 1962 se odehrává roku 480 př. n. l., kdy perský král Xerxés I. zahajuje jednu z nejrozsáhlejších vojenských operací starověku, jejímž cílem bylo potrestat Athéňany a Sparťany za jejich vzdor vůči moci perské říše. Vládce obrovské otrokářské říše se vydává se svou nespočetnou armádou na válečné tažení s cílem zcela zničit řecké nezávislé státy, které představovaly jediné ostrovy svobody v tehdejším světě. Xerxés si předsevzal, že naplní sen svého otce o jednom světě a jediném vladaři. Právě v ohromném početní převaze jeho barbarské armády by měla spočívat síla, které běžní smrtelníci nedokáží vzdorovat. Mezi zástupci jednotlivých řeckých měst nepanuje shoda, jak této drtivé nepřátelské síle vzdorovat. Spartský král Leónidás (Richard Egan) vnímá, že ve vážném ohrožení je samotná existence Řeků jako svébytného národa a vybízí k rychlé obraně země před perským králem. Musí se však podřídit rozhodnutí spartské rady, která odmítá válčit během náboženských slavností. Statečný Leónidás proto neztrácí čas a vyráží se svou osobní stráží čítající 300 mužů zaujmout obranné pozice v úzkém průsmyku u Thermopyl, který byl vybrán jako nejvhodnější místo ke střetu s perskou armádou. Tímto odvážným vojenským manévrem se navždy zapíše do dějin a mýtů jako ten nejslavnější a nejstatečnější řecký král. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Se štítem nebo na štítu... Dic, hospes, Spartae nos tic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur. Pro mě o dost lepší zpracování než mi nabídla novější verze. Neboť tehdy se ještě točily historické filmy a ne komiksy nebo videohry... Akorát Česká televize se teda překonala, včera Thermopyly, dnes Alamo... Co nám připraví zítra? ;-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil v televizi již z následující utkvělou představou: V roce jeho vzniku jsme v dějepisu šesté třídy u učitele Kroupy (jméno jen jako doklad paměti) jsme probírali řecko-perské bitvy. Nakonec jsem je "přednášel" sám, zatímco on pochrupoval za katedrou. Dostával jsem jedna podržená s hvězdičkou (takový úspěch jsem za svého 20letého studia již nikdy nedosáhl). Co se týče Thermopyl se můj příběh odehrával v horách, šlo o skutečnou horskou soutězku, do néž se vešlo jen pár vojáků; také tu nevystupoval Keep-Smiling Leonidas, ale brutální bojovník, který je napružený rozhodnutím spartského senátu a deprimovaný zradou (kozí stezka) místních, za něž bojoval. Ani Xerxe jsem nelíčil jako náladového podivína, nýbrž jako prozíravého, byť megalomanského nájezdníka. "Nesmrtelní" jsou Sparťané (viz stadion na Letné), zatímco perští "Nesmrtelní" se rozplynuli v niveč. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Dalsi starsi historicky kusok, ktory ma prijemne prekvapil svojim prepracovanym dejom, spadom, ale aj hereckymi vykonmi. Popravde, tento snimok ma prilakal, ked som zhliadol Snyderove 300. Pokial sa radite k ludom ktori stare filmy prilis v laske nemaju, nebude sa vam pacit ani tento. Pokial vsak ste filmovy fanuskovia, ktori sa zo zvedavostou obzeraju aj po starsich kuskoch, budete spokojny. Je to hlavne pribeh, co chybalo Snyderovej 300, avsak v tomto filme je to prvok, ktory uz aj dlho pred stretom armad navodzuje atmosferu a drzi divakovu pozornost. Spartania niesu len skvely bojovnici - su to hlavne slobodny ludia, ktory chcu branit svoju vlast, a cele Grecko. Prave tento prvok je vo filme naozaj vyzdvihovany a aj bez vsetkych tych bombastickych efektov a svalnatych borcov som sympatyzoval s Leonidasom hadam este viac ako s jeho novou "zarastenou" verziou. (8/10) ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Výborný historický epos,ktorý sa drží historických faktov.Historický fakt je jedná stránka a historická presnosť druhá stránka.Celý film je praktický zameraný na vojnu a boje.Vojna tú hra veľmi dôležitú úlohu,viac ako v takých historických eposoch ako napr.Ben Hur a pod.Zo začiatku má film pomalé tempo ale potom sa rozbehne.Je to jeden z najväčších príbehov v dejinách.Zároveň je to aj príbeh odvahy,vernosti a ideál smrti.Prirovnávanie k filmu 300 čo sa týka námetu beriem,ale prirovnávať ho ktorý je lepší nie.Je medzi nimi veľký rozdiel,čo sa týka roku výroby,ale aj peňazí,aj viac skúsenosti a iných technických možnosti. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než ta novodobá CGI sračka. Xerxes je hodně vymaštěnej a ze strategickýho hlediska pokurvý všechno na co šáhne, hlavně že mu ve stanu tancujou polonahý kurvy, to ho zajíma. Za to Sparťani mají odvahu, strategii a svou svobodu, za kterou se nebojí dát život. Závěrečnej masakr to jenom potvrzuje. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Film mal byť vydaný už v roku 1961 pod názvom "The Lion Of Sparta", avšak vyšiel až o rok neskôr s upraveným názvom. (Arsenal83)
  • Komiksový umelec Frank Miller o tomto filme povedal: „Zmenilo to smer môjho tvorivého života.“ (Arsenal83)
  • Pre bojové scény malo byť pôvodne použitých 5 000 komparzistov, ale nakoniec si filmári vystačili s 1 100. (Arsenal83)

Reklama

Reklama