Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veronika s Michalem jsou spolu pět let a jejich vztah dospěl na křižovatku. Ona touží ještě něco zažít, on se chce usadit. Odjedou proto spolu do Skandinávie a zažijí obyčejně neobyčejné dobrodružství, které dá jejich životům nečekanou reflexi. Drama z produkce HBO režíroval Jaroslav Fuit, v hlavních rolích Kristýna Fuitová-Nováková, Jakub Wagner a David Máj.

Pětiletý vztah staršího Michala a Veroniky dospěl na rozcestí. Zatímco on už v mysli plánuje děti a rodinu, ona cítí, že ještě nic nezažila a chce se bavit. Žijí vedle sebe aniž by spolu skutečně byli. Pod tlakem hádek a strachu z rozchodu vymyslí Michal pro Veroniku tajemnou dovolenou. Od začátku je ale všechno jinak, než si to pečlivý Michal připravil a Veronika dává najevo zklamání. Cesta po Skandinávii a situace, do kterých je staví, jim samým a jejich soužití nastavuje zrcadlo. Všechno se zdá být jen potvrzením toho, že by už spolu neměli být. Setkání se Šimonem, dobrodruhem a zlodějíčkem věčně na cestách, dá jejich životům i jejich vztahu nečekanou reflexi a posune je dál. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (88)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Obraz nefunkčného vzťahu, kde sa všetko zmenilo už len na nudu, otrávenosť a podráždenie . . . - ale čo to trepem, nie nefunkčného - vzťahu TOTÁLNE SKRACHOVANÉHO, v ktorom môžu ľudia zostávať iba z číreho masochizmu ! Nebyť tretej postavy, tak mám aj napriek svižnej a pútavej forme problém dopozerať do konca, ako ma tie večne otrávené ksichty a štekavé dialógy pekelne dráždili. A desili - hergot, takto dokážu ľudia žiť vo vyspelej krajine ? týrať seba samého v totálne blahobytnej spoločnosti ? Keď som bol v Dánsku, 2 týždne som sa tam motal úplne sám a ani vo sne by mi nenapadlo, že by si to párik s autom a hromadou peňazí mohol tak strašne neužiť. DVOJKA je dokonalou výstrahou a dôrazným varovaním každému, kto sa snáď nachádza v podobnej situácií, aby čo najrýchlejšie vzal nohy na plecia a utekal kadeľahšie ! Najsurovšie na tom je, že vo filme nie je ani náznak nejakého starého citu či romantiky, povinnosti či čohokoľvek, ktorý tých dvoch kedysi mohol spojiť dohromady a tak ma tou sebatrýzňou do konca neprestával valcovať. No ak sú ľudia takí hlupáci, že v takomto vzťahu zostávajú iba zo zvyku, zrejme si ani nič lepšieho nezaslúžia. http://www.nekultura.cz/film-recenze/dvojka.html ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tyhlety filmy točené stylem home videa se zběsilými střihy (párkrát přes osu) a kmitáním digitální kamery sem a tam, nějak nemusím. Vypadá to, jako když někdo schrastil víc peněz, udělal si dovolenou na severu Evropy, a mezitím zfoukl na první rádoby nezávislý filmeček, jehož scénář měl asi tři stránky. Nějak mi vadí i celkové vyznění filmu, toho, co chtěl říct. Někdy jsou herci tak vysmátí, až to působí, že si během natáčení dali nějakého jointa. Ale to jen tak bokem... Pokud to chtělo být psychologickou sondou, chybělo tomu trošku víc - postavy se chovají jako plakáty určité situace, ale my nevíme, proč se tak chovají, a to je pak prd, a ne psychologie. Když nevím, proč jsou ti dva spolu, proč spolu začali chodit (těch pár nahozených vět v kavárně s kamarádkou je povrchních až hanba), co vlastně ona dělá pro záchranu vztahu apod., je to nefunkční. Všechny ty řeči jsou zkrátka jen povrchním pojmenováním problémů vyčnívajícího ledovce, pojmenováním hezky moderně zabaleným, ale mne osobně by zajímaly ty proudy pod hladinou. A ty prostě nejsou. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

První český film produkovaný HBO nese jméno Dvojka a je o zašmodrchaných vztazích tří lidí. Oblíbená výchozí situace thrillerů „k mileneckému páru se vetře podivný cizinec“ byla tentokrát využita k psychologické hře, která své účastníky přiměje odhalit se až na dřeň. Nic není předem jisté a pro jednou mne u nějakého tuzemského filmu zajímalo, k čemu dojde v následujících minutách. Několik detailů zůstává nevyjasněných (párek zlodějíčků, proč zrovna Dánsko, proč badminton, když pořád fouká silný vítr), ale autenticita emocí, o něž běží prvořadě, tím nijak netrpí. Z herců pod kůži své postavy nejlépe proniknul David Máj, který dokázal najít správný poměr mezi nesnesitelností, tajemností a pohodářstvím. U Wagnera nesnesitelnost občas převládá a Nováková zase sem tam trošku přehrává. Třebaže mne oslovila a domnívám se, že jsem u ní prožíval zhruba to, co tvůrci zamýšleli, nejspíš bych dlouho zvažoval, jestli za zhlédnutí Dvojky v kině dát nějakých 150,-. Televizní obrazovka je pro ni ideální. S čím asi souvisí zvláštní pocit, že tvůrcem číslo jedna v tomto případě nebyl režisér z masa a kostí, nýbrž abstraktní HBO. 75% Zajímavý komentář: SeanLSD ()

no2 

všechny recenze uživatele

5/10 - Jsem rád, že už jsem viděl i druhý loňský "zoufalský" (naštěstí snad ne úplně zoufalý) film... Na rozdíl od filmu Jitky Rudolfové už asi nebudu mít sílu se na Dvojku v dohledné době podívat podruhé. Řemeslně je to asi uděláno dobře, drží to krok se současnými trendy, nic ani proti hercům a chválím též vhodně vybranou hudbu (a písnička Šťastnější od Tatabojs v závěrečných titulcích mě naprosto dostala), obsahově jsem to ale moc nechápal (tedy jednání hlavních postav, vždyť už to nejsou nějací teenageři, ale už jim je snad o nějaký ten rok víc). V tentýž večer jsem dočítal knihu Dívka s pomeranči od J. Gaardera, tak mně asi kvůli tomu to "poselství" tohoto filmu uniklo. :-( ()

IvcaSammet odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to bylo po dlouhé době zase absolutní utrpení. Kamera úplně tragická - a ano, samozřejmě vím, že to byl účel - všechny tři postavy maximálně nesympatické a fakt, že se všichni chovali jako naprostí k***ti radši asi komentovat nebudu. Film od začátku až po konec nedává žádný smysl, všechno se strašně nudně táhne a ve finále rozuzlení absolutně žádné. Rádoby dramatická scéna u vody na konci filmu pak tomu všemu nasadila korunu. Kdybych nebyla tak příšerně otrávená, možná by mě i paradoxně pobavila. Že já pitomec jsem si "nevygooglila" podrobný obsah ještě předtím, než jsem se na tady neuvěřitelnou stupiditu podívala. Asi si dokážete představit, jak jsem se tvářila, když jsem zjistila, že Jarda Plesl - JEDINÝ důvod, proč jsem se na film vůbec podívala, hrál pokladního v Tescu, a že se v záběru objevil jenom v pozadí, takže jsem si ho vlastně ani nevšimla. Chci svých 88 minut života zpátky, tohle nebyl odpad, to byla vyloženě žumpa. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Scénář k filmu trval napsat tři týdny. (ČSFD)
  • Jediná improvizovaná scéna v celém filmu je ta, kdy se všichni tři vydávají na projížďku na kolech a Michalovi (Jakub Wagner) spadne řetěz a Šimi (David Maj) mu jej pomáhá nasadit. (Devitka)
  • Postava Maliny je skutečná. V reálu se ale daná osoba jmenuje Jahoda. (Devitka)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama