Reklama

Reklama

Úspěšný vydavatel Will Atenton (Daniel Craig) skončí s prací v New Yorku, aby se společně se svou ženou Libby (Rachel Weisz) a svými dvěma dcerami přestěhoval do klidného městečka v Nové Anglii. Zatímco se ve svém novém životě zabydlují, zjišťují, že jejich dokonalý domov byl dějištěm vraždy matky a jejích dětí. Celé město je přesvědčeno, že zemřeli rukou svého manžela a otce, který celý incident přežil. Když se Will pustí do pátrání o podrobnostech celé tragédie, zavede ho jediná stopa k Ann Patersonové (Naomi Watts), sousedce, která měla k zavražděné rodině velice blízký vztah. Jak Will s Ann společně skládají dohromady hrůznou skládačku událostí, zjišťují, že příběh posledního člověka, který opustil Willův vysněný dům je děsivý právě tak, jako příběh toho, kdo do něj vstoupil po něm. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (419)

teutates 

všechny recenze uživatele

Je to takooovééé nemastné / neslané, néé vyloženě špatné. V podstatě taková normální rodinka, kterou "náhodou" potká zlo, baf! Hlavní hrdina bojuje sám se sebou a snaží se najít pravdu, protože ta je každému ukradená... nebýt to tak zmatené, pochmurné a víceméně jaksi odfláknuté působilo by to minimálně o třídu výš. 5/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, zda-li více pomohla (lahvová) plzínka v kombinaci s dobrou večeří, absence shlédnutí traileru (nikdy nedělám) nebo zdejší komentáře, ale (popravdě) čekal jsem o poznání větší průser. Ostatně už v osobě režiséra J. Sheridana (stejně jako samotném hereckém obsazení) byla záruka jisté kvality. Na druhou stranu to ještě nutně nemusí znamenat (a také neznamená) plnohodnotný filmařský zážitek. Nebudu tu hořekovat nad tím, že snímek je jedním velkým plagiátem (to je drtivá většina současné produkce) stejně jako skutečnosti, že „šokující“ pointu přináší tvůrci už v polovině filmu (člověk nemusí mít nutně nakoukáno, aby mnohem dříve pochopil, jakým směrem se vše ubírá). Problém je, že (tvůrci) musí mít v zásobě plnohodnotný „přídavek“, což Dream house bez jakýchkoliv pochyb nenabízí (tj.postrádá). Když už se tu hojně skloňuje jméno velkého Martyho a jeho Shutter Island, nabízí se příměr: „když dva dělají totéž, nemusí to ještě nutně znamenat totéž“. Byť přiznávám, srovnávat oba snímky není zcela fér. Na druhou stranu, co je v životě fér, takže...když pominu fakt, že filmařsky, (alespoň co se žánru týče, je Marty o pořádný krok vepředu, přičemž stále platí přímá úměra, čím dál je Jim svému rodnému Irsku, tím více ztrácí půdu pod nohama, to i v případě jeho nedávného blízkovýchodního výletu) je to právě ta „nadstavba“ v podobě poslední věty, která Scorseseho snímek vystřeluje nad hranice žánru, zatímco v případě Sheridana a jeho Dream house je to právě druhá polovina resp. posledních 15 min, které kazí dosavadní převážně pozitivní dojem z umně budované atmosféry a dobře hrajících herců. Neříkám, že přímo odporuje logice (naopak), jen mi to přijde (zbytečně) laciné, překombinované a zejména kontraproduktivní. Když budu mluvit za sebe, cítil jsem, že se mnou bylo vyjebáno a to bohužel nikterak uspokojivě. Ten snímek jakoby (na divákovi) vyžadoval více pozornosti než si ve výsledku zaslouží. Jednoduše řemeslně poctivě odvedený („zakázkový“) produkt (troufám si tvrdit i lehký nadstandart současné produkce) avšak bez větší přidané (osobité) hodnoty. Přičemž mám lehké dilema, zda-li na vině je více scénář nebo samotná režie. Zatímco v případě (mnohovrstevnatého avšak pevně držícího pohromadě) Shutter Island mně snímek „nedal spát“ i druhý den po projekci, (přičemž se to Mártymu ani na okamžik nevymklo kontrole, přesně věděl, co chce natočit) a já se tak těším na každou další (opakovanou) projekci, v případě (roztříštěného) Dream house nemůže být o něčem podobném ani řeč. K repete jsem si nenašel jediný opodstatněný důvod a mám silný pocit, že ani samotný Jim dodnes neví, kde přesně se mu to vymklo kontrole. Přičemž svádět vše na střižnu by bylo příliš jednoduché a laciné. Výsledný resultát: Na jedno (oddechové) použití snímek „neublíží“. Otázkou ovšem zůstává, zda-li bych byl tak shovívavý i v případě kinoprojekce. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Nebylo to zase tak špatné, ale nějak se mi nechtělo věřit, že to natočil Jim Sheridan, není to vůbec jeho obvyklý žánr. Po celou dobu jsem si říkala, že kdyby tam přidali pár scén a postav a lépe to prostříhali, mohlo to dopadnout mnohem lépe. I sám Daniel Craig po natáčení prý pronesl - "film sice nedopadl nic moc, ale aspoň jsem se při něm dal dohromady se svojí budoucí ženou" (Rachel Weisz). ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já blbec si myslel, že budu koukat na romantickou komedii a on z toho vylezl poměrně sympatický thriller. Samozřejmě zápletka je dost ohraná, konec je k vidění taky snad v každým druhým thrilleru, ale atmosféricky i herecky to není vůbec špatné. Za určitých okolností, s lepší dynamikou i napětím, to mohla být malá filmová pecka. Takhle ale zůstanu u konstatování, že je to jen mírně nadprůměrný film, který dostatečně nevyužil svůj potenciál. Slabé 4 hvězdy. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Možná, že se v tom dá najít pár podobností s filmy jako je "The Others", nebo "Shutter Island", ale popravdě snad každý film vykrádá jiný, ať už nenápadně nebo - jako v tomto případě - dost očividně. I přesto je tento snímek značně podceněný.. Na trailer jsem se nedívala, takže žádnou hořkost z předem vyzrazeného děje necítím. Ve skutečnosti jsem si tu napínavou atmosféru užívala, přinejmenším do té doby, kdy překvapivé rozuzlení nastalo v polovině filmu. Natahovat ten moment překvapení, bylo by to mnohem lepší. Začátek byl asi nejlepší, od obrazovky jsem neodtrhla oči a zvědavostí jsem skoro nedýchala.. a pak se to zkazilo a tadá,SPOILER-->hlavní hrdina vlastně není tím,za koho se považoval, je vlastně onen vrah,po kterém sám pátrá. Trpí však halucinacemi a nejspíš i rozdvojením osobnosti a tak svoji mrtvou rodinu stále vídá. Konec, kdy odhalí skutečného vraha byl dost odfláknutý a nebýt této druhé - nudnější -půlky,dala bych i plný počet. <-- KONEC SPOILERU Každopádně skvělé obsazení, vynikající mrazivá atmosféra (no,aspoň na začátku) a hodně překvapivé rozuzlení (i když debilně odhalené uprostřed filmu).No a k hodnocení tady.. hodně blbý vtip. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně, kdy policie zapečeťuje dům Willa Atentona (Daniel Craig), dává policie na dveře dřevěnou desku. Když se ale Will v další scéně dívá na svůj dům z dálky, žádná deska na dveřích není. (Litsarch)

Související novinky

Jim Sheridan se vrací domů

Jim Sheridan se vrací domů

27.07.2014

Jim Sheridan poslední roky spíše tápe. Kdysi nejvýraznější irský režisér, který světu předvedl herecký talent Daniela-Day Lewise hned v několik filmech a dotáhl ho k jeho prvnímu Oscarovi zkouší v… (více)

Hororoví bubáci ve 3D

Hororoví bubáci ve 3D

30.04.2010

Saw VII, Nezvratný osud 5 a Kruh 3. Všechno ve 3D. Tím bychom to mohli uzavřít – řekněte, kdo potřebuje podrobnější informace? Nebylo by ale fér nařknout horory z poplatnosti trendům. Pokud nějaký… (více)

Hvězdné posily pro Hannu a Dream House

Hvězdné posily pro Hannu a Dream House

11.02.2010

Asi nikoho nepřekvapí, že oscaroví tvůrci Joe Wright a Jim Sheridan neobsadí do svých filmů kdekoho. Jejich nové projekty i přesto vykazují mimořádně vysoký faktor hvězdné svítivosti. Sheridanův… (více)

Reklama

Reklama