Reklama

Reklama

Na Zlatý glóbus nominovaný Ewan McGregor (Muž ve stínu, Andělé a démoni), na Cenu Akademie nominovaný Christopher Plummer (The Last Station) a Mélanie Laurent (Hanebný pancharti) se představují ve filmu Začátky, povznášející komedii o tom, jak legrační a proměnlivý může být život. Když grafik Oliver (McGregor) krátce po smrti svého otce (Plummer) potkává svobodomyslnou Annu (Laurent), dochází mu, že v otázce dlouhodobých romantických vztahů je úplný začátečník. Až při vzpomínkách na otce, který po smrti své ženy, se kterou byl 45 let, přiznal svou homosexualitu a zbytek života si užil jako divoký mejdan, Oliver pocítí touhu dát šanci vznikajícímu vážnému vztahu. Originální milostný příběh, při jehož natáčení se scenárista a režisér Mike Mills nechal inspirovat vzpomínkami na svého otce, si získal filmové kritiky, protože je “chytrý, dojemný a často legrační!” (Karen Durbin, Elle). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (220)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že když jsem sledoval film, říkal jsem si, že mnohem výstižnější by byl název "Beginnings", tedy "Začátky". Netušil jsem, že se tak snímek v češtině skutečně jmenuje. Mám přehled spíš o tom, jak se filmy jmenují anglicky, nikoli česky. Došel jsem pak k závěru, že u českého názvu tentokrát distribuční společnost přece jen přemýšlela. Světlá výjimka potěší. Když už jsme u toho, co potěší, tak kromě českého názvu, jsou to herecké výkony. Je to koncert tří lidí - Ewana McGregora, Mélanie Laurent a samozřejmě Christophera Plummera. Říkal jsem, co ten brzy třiaosmdesátiletý pán předvedl, že si jako nejstarší zlatou sošku vysloužil. Neskutečně mě překvapil. Zahrál si otce, který svému synovi ve svém požehnaném věku prozradil, že je homosexuál a byl jím celý dlouhý život, který strávil po botku synovy matky, své ženy. Synem to tolik neotřese, ale přesto je to silné překvapení. Jenže otec jde dál, už nechce být skrytý, chce být homosexuálem v praxi. Jeho žena totiž zemřela a on může jít s pravdou ven. Najde si čtyřicetiletého milence, s kterým se líbá, drží se s ním za ruku, miluje ho. Je to na něm poznat. Ve svém věku zahrál Plummer homosexuála neskutečně věrohodně, cenu mu přeji, zasloužil si ji. Abych se vrátil k filmu. Je o začátcích. Otec v osmdesáti poznává, jaké je to konečně milovat někoho jinak, než jak to společnost vyjadřuje. Jeho syn zase poznává, jaké je to skutečně milovat, jeho známosti nikdy nevydržely, jako kdyby se bál. Stejně je na tom i jeho nová partnerka. Film je naplněn zajímavými pasážemi, které jsou sledem fotografií, jež mají popisovat dobu, kterou komentuje hlavní postava. Zajímavé a originální řešení, které dokresluje určitou introverze hrdiny, který je na jednotlivé momenty zaměřen - je komiksovým kreslířem. Příjemný film, rozhodně. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/09/rebelka-perfect-sense-sprosty-holky.html ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Takové .. začátky .. prolínající se příběhy otce/gaye, syna, matky, přítelkyně; příjemně navazující, zbytečně nematoucí. Všechny hlavní role jsou dle mého názoru velmi dobře obsazené a příběh pomalu plyne a plyne. Nicméně nenudí, příjemně kolébá, tu jste šťastní, tu zas pomalu natahujete moldánky .. holt takový je život lidský. Za mě doporučuji k romantickému večeru či při bolístce na srdci (ale spíš tu první variantu prosím). ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Naprosto čisté, milé a zajímavě(nikoliv násilně)hluboké komediální drama s prvky romantiky. Beginners také hezky končilo : "Co budeme dělat teď?" Moc se mi líbí podobné filmy, které si na nic nehrají a ctí heslo - v jednoduchosti je síla(a nebo krása). Geniální herci Ewan McGregor, Christopher Plummer a také Mélanie Laurent. Obdivuji takového člověka co vydržel 44 let tajit svoji orientaci a vybudoval si tak "ochranu" v podobě pěkné a na oko harmonické rodiny a také to byl příběh smutného Olivera a jeho začátku v budování vztahu s příjemným průběhem, který netlačí na citovou pilu. A nikdy jsem nevěřila, že by snad mladý gay mohl milovat starého - třeba je to jen ve filmech, ale jak se říká v lásce na věku nezáleží. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka, u které člověk nemusí moc přemýšlet. Může za to jednoduchý děj. Jen nevím, co si mám myslet o žánru, jednou je to komedie, pak smutné, chvíli o ničem. Ale už kvůli tomu psíčkovi dávám o hvězdičku navíc, neztrácí se zde ani výkony Ewana McGregora, milé Mélanie Laurent a vše zakončené teplým Christopherem Plummerem. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Jemný, zvláštny film. Oliver, v podaní opäť perfektného, tentokrát utiahnutého E. McGregora rozpráva o jednoduchom a zároveň komplikovanom živote, o láske, strachu, smútku, smrti. Naozaj jednoduchý scenár, no krásne, krehko napísaný, s príjemnou hudbou. M. Laurent nemôže McGregora lepšie dopĺňať, takisto ako Ch. Plummer. Do pamäti sa mi vryla hlavne tá ľudskosť a jej krehkosť. Nevidíte len film, cítite ho. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

  • Společně s filmem Strom života (2011) byl snímek oceněn prestižní cenou Gotham Award. (Saku)
  • Režisér Mike Mills je mimo jiné stejně jako hlavní postava filmu Oliver (Ewan McGregor) grafickým designérem, který je zodpovědný za vizáž hudebních alb několika kapel. (JardaBauer)
  • Christopher Plummer získal za roli v tomto filmu Zlatý globus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama