Reklama

Reklama

Ten den pro Portera (Mel Gibson) nebyl jedním z nejlepších. Nejdřív se mu podaří ukrást slušný balík peněz, který by mu stačil na báječné doživotní prázdniny strávené na pláži s dostatkem vína, žen a zpěvu. Ale pak už se mu situace poněkud vymyká z rukou. Dostává se do šílené honičky s pohraniční stráží, na jejímž konci končí jeho auto na kapotě těsně za mexickými hranicemi. Pak už je zadržen mexickými úřady a po peprné výměně názorů je vržen do podivně drsného a nebezpečného světa zvaného El Pueblito, což rozhodně není pětihvězdový hotel, který si představoval pro svou zaslouženou dovolenou. Je to místo, které je symbolem násilí, korupce a promiskuity. V El Pueblitu Porter potká malého chlapce, který se ho snaží naučit přežít v tomto zvláštním světě. A díky němu nejen přežívá, ale potká i jeho krásnou maminku. Situace se však začíná vyhrocovat, všichni se dostávají do více než velkých potíží, protože gangsteři chtějí zpět své peníze. O tom, jestli se Porter se situací plnou honiček a přestřelek popere, a navíc si zachová i svůj pověstný sarkastický humor, se již brzy přesvědčíte v kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (452)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si človek myslí, že už nikto nemôže vymyslieť väčšiu stupiditu v podobe "sám vojak v poli vs armáda tisícich bojovníkov", príde niekto kto to úplne tromfne. A samozrejme, Američan v mexickom väzení okráda všetkých a každého spôsobom vreckára, ako na nejakom Baníckom jarmoku v Prievidzi. Porazí všetkých a všetko. Ujde, vráti sa, ujde, vráti sa. Predtým stihne udrbať niekoľko miliónov. Mafiáni sa samozrejme, ako úplní kreténi vyšľahajú medzi sebou, v base, aj mimo nej. Dr. House zas zastaví v katastrofálnych hygienických podmienkach prebiehajúcu operáciu - vyberú ľadvinu, vložia ľadvinu, vyberú, vložia. A to nehovorím o tom voľnom pohybe do basy a von, do basy a von. TAK TAKÉTO FILMY MA UBÍJAJÚ a keby som išiel nato do kina, ako ma pôvodne prehováral brat, zaplatil to nehorázne vstupné, plus kola, plus pukance - 15 € v p...i!!! - cestou domov by som zatiahol auto niekde do tmavej uličky a prerezal mu achilovky!!! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Jediný problém vidím v tom, že je natočený na digitál a kvôli tomu vyzerá ako lacná televízna produkcia. Keď si túto "drobnosť" prestanete všímať, otvorí sa pred vami funkčne vystavaný príbeh s odsýpajúcimi dialógmi a živými postavami. Nie je to nič objavné, ale ani tuctové, už len kvôli zaujímavému prostrediu. Mel je šarmantný ako zamladi, vzťah s chlapcom a jeho matkou sa úspešne vyhýba akémukoľvek sentimentu a v násilných scénach je film až nečakane nekompromisný. Veľmi sympatická záležitosť. Scéna s dáždnikom samozrejme vládne. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že Mel ještě úplně nepatří do starého železa, ale stejně by si měl pro jistotu začít dávat pozor, aby si ho cikáni nespletli s víkem od kanálu a neodnesli do sběru. Při vší úctě ke Gibsonovým schopnostem zacházení s bambitkou, stylu cestování po Mexiku i štiplavé noblese vůči krásné mamině, mi nepřišly jeho letní prázdniny zábavnější než ty moje. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná dráma s Melom Gibsonom v hlavnej úlohe. Má celkom dobrý príbeh o schopnom zlodejovi, ktorý práve ukradol veľké množstvo peňazí, lenže po automobilovej naháňačke s políciou skončí za hranicami s Mexikom, kde ho skorumpovaná polícia hneď pripraví o peniaze a nechá ho v pre neho neznámom väzení, kde potrebuje prežiť a navyše sa spriatelí s chlapcom, ktorý čaká na svoj krutý osud, smrť po tom, ako vplyvný väzeň získa od neho potrebný orgán. So spracovaním som veľmi spokojný, toto nie je práve typický typ zápletky, na ktorú som v tomto žánri zvyknutý, takže som vôbec nevedel, čo sa od toho dá čakať, ale nemám čo kritizovať. Nemá žiadny zbytočne dlhý úvod a tak už po chvíli je hlavný hrdina vo väzení, kde sa síce takmer hodinu nič dejovo výrazné nenájde, ale to vôbec neprekáža, celá situácia vo väzení je veľmi zaujímavá, plná výborných prvkov a je skutočne radosť pozerať na hlavného hrdinu, ktorý si na nové prostredie zvyká, nachádza nových priateľov, ale aj tak všetko stále rieši svojim starým štýlom. A keď sa už dej po hodine posunie a hlavný hrdina získa úlohu, tak úroveň filmu neklesne ani o trochu, stále je to nadmieru zaujímavé a navyše aj celkom zábavné. Akcie tu nie je až tak moc, ale som s ňou spokojný. V tomto type sa len predsa nič výrazné čakať nedá, tento film má iné priority, ale napriek tomu je tu pár slušných prestreliek so skvelo natočenými zásahmi, zábavné použitia granátov a niekoľko vydarených úmrtí, takže vždy, keď je akcia, tak sa je na čo pozerať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Mel Gibson ma nikdy nebavil tak, ako práve v poslednej dobe, pár dobrých vedľajších postáv, ako chlapec a jeho mama a bezproblémoví záporáci. Čo sa týka réžie a technickej stránky, tak nie sú ničím výnimočné, spočiatku ma jedine trochu prekvapil ten televízny vizuál, ale nemám s tým problém, celkom to tu aj sadlo, dobre sa na to pozerá. Ani som nevedel, čo od tohto filmu môžem čakať, ale s výsledkom som veľmi spokojný. Na plné hodnotenie to nie je, ale dej ma bavil od prvej do poslednej minúty, spokojný som s akciou, Mel Gibson je tu skvelý, nič výraznejšie tu vytknúť ani nemôžem, s radosťou si to ešte niekedy pozriem. 78% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je libo strávit letní dovolenou v mexickém pohraničním vězení El Pueblito? No tak vítejte, sice se tu zdržíme přibližně hodinu, než brány prohnilého vězeňského systému, připomínající velké trhoviště, definitivně opustíme a přesuneme se v ději mimo něj, ale i tak se divácký pobyt v dosud neokoukaném prostředí může změnit na myšlenku rychlého návratu do bezpečí útulného domova. Na to nedbal Mel Gibson, který vše kolem sebe lakonicky komentuje, a jehož postava překvapivě ve filmu nemá žádné jméno. Po loupeži velkého balíku peněz se svým komplicem v maskách klaunů ho sem šoupla místní zkorumpovaná policie, která mu lup zkonfiskovala. Pro všechny je jen mužem s hanlivým označením "gringo". Zde se setkává s celou řadou svérázných a zločineckých existencí v nebezpečné hře, do které se nechtěně dostal. Od malého chlapce, se kterým se skamarádí, až po místního bosse ovládajícího zdejší obchody a čekajícího na transplantaci jater, kdy je chlapec nejvhodnějším dárcem. A myšlenka na útěk a získání svého lupu zpět je neodbytná, zvláště když by se nemusel v takovém prostředí dožít příštího rána. Stárnoucí hezoun Mel Gibson, se stále mile rošťáckým výrazem ve tváři, je pro takové role jako dělaný. Vědom si toho se stal spoluautorem scénáře a film si vzal pod svá producentská křídla. Režii svěřil svému kamarádovi, který mu byl asistentem režie u jeho kontroverzního snímku Apocalypto. Nevím, jestli udělal úplně dobře, protože pokud se Gibson ztratí jen na okamžik z dohledu, film se nepříjemně propadne do ryze béčkového filmu pracujícím s áčkovými prostředky. Místy přeexponovaná kamera v polodokumentárním stylu také není zrovna nejlichotivější vizitkou. Jenže je tady množství scén pojatých, jak je u Gibsona zvykem, v naturalistickém stylu, scénář se dá označit za invenční, i když pracuje s několikrát viděním, umí to zdatně přepracovat. Hlavní postava je natolik sympatická, že se jí dá fandit, ačkoliv to není typický kladný hrdina. Ve výsledku je to film, od kterého zase tolik nelze očekávat, ale za jeho názvem rozhodně nelze hledat komedii pro celou rodinu, nýbrž thriller, který je natočený s nadhledem, invenčně, se spoustou chytrých, neotřelých fórků v neokoukaném prostředí. A kdysi megahvězdný bouřlivák Gibson si svoji roli náležitě užívá. Jasně, chtělo by to film vypilovat, ale já ho beru jaký je. Celkem mě bavil. Filmu by lépe slušel formát dvd než kino. 90% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (7)

  • Okrem lokácií v mexickom meste Veracruz sa filmovalo aj v kalifornskom San Diegu a texaskom Brownsville. (MikaelSVK)
  • Představitel hlavní role Mel Gibson se na filmu podílel také jako scenárista a producent. (Rominator)
  • Filmové El Pueblito vzniklo podle skutečné předlohy v podobě el Centro de Readaptacion Social de la Mesa, které vzniklo v roce 1956 v Tijuaně jako experiment, kde 2000 vězňům bylo dovoleno vzít se s sebou do vězení své ženy, děti, přítelkyně a celé své rodiny a integrovat je do prostor věznice, čímž vzniklo tzv. vězeňské ghetto. [Zdroj: Bontonfilm] (Krouťák)

Související novinky

Gibson hláškuje a střílí Rusy

Gibson hláškuje a střílí Rusy

29.01.2010

Jde samozřejmě o mediální masáž před dnešní světovou premiérou thrilleru Na hraně temnoty, ale stejně je to nejlepší filmová novinka za posledních několik... (dosaďte dle libosti). Mel Gibson po… (více)

Gibson a Mad Max? Že by přece?

Gibson a Mad Max? Že by přece?

04.01.2010

Jen klid, neradujte se předčasně. Jistá indicie tady ale je. Gibsonova společnost Icon Entertainment totiž podepsala smlouvu o spoluprodukování sequelu (prequelu? restartu?) zaprášené… (více)

Reklama

Reklama