Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

slovan1 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě vyhrává americký Red Dawn. Nicméně, od australské verze jsem nečekal to, co se mi dostavilo. Příjemný, malý film, který nám ukáže i kousek Austrálie a dobře vybrané sympatické herce. Vojáci a invazivní jednotky, na rozdíl od amerického filmu, zde skoro nejsou k vidění, za čímž bude asi malý rozpočet, ale líbilo by se mi, kdyby byl na vojáky brán větší zřetel a aby divákovi vůbec bylo sděleno odkud vlastně pocházejí. Což vím, jen díky popisu filmu. IQ vojáku neberu v potaz, nečekal sem víc, než jsem dostal. Škoda že dvojka asi nebude... ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Rudý úsvit po australsku. Teenageři z Austrálie se vzbouřili a začali zatápět invazním vojskům znepřáteleného státu. Scénaristicky kravina, zábavné to však svým způsobem je, navíc OST je hodně povedené, nemluvě o řemeslné stránce věci. A hlavní hrdinka, ač její proměnu v "revolucionářku" nežeru, je opravdu povedená kost. 70 % ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Vyčítat pohádce pro náctileté, že funguje podle jiných pravidel než realita je nesmysl. Naopak, je třeba vyzdvihnout, že se tenhle teenagerský remake Milliusova Rudého úsvitu oproti předloze nebere tak vážně. Více se zaměřil na postavy, samozřejmě to nejsou reálné a životné postavy, ale typologie z různých teenegarských seriálů, krásní modelové, kteří neztrácí styl, ani když krvácí. Právě v tomhle je to zvráceně krásné a zábavné, sledovat postavy alá Beverly Hills, které jsou postaveny před úplně jiný typ problému, než že se Brandonovi rozvázala tkanička. Ale chápu, že na takovýhle druh zábavy musí být divák ochotný přistoupit. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

29.1.2011 ~ Austrálie obsazena zřejmě Japonci. Jen skupinka teenagerů, co zrovna tábořila v lesích, má možnost klást odpor. Australská filmová tvorba je... zvláštní... ~ Kdy jste naposledy viděli nějaký australský film nebo seriál? A že to bylo takové, řekněme zvláštní? Svým způsobem by se to dalo přirovnat k něčemu kanadskému. Nad mnoha takovými věcmi se dá přemílat, zda-li šlo o pokus o áčkový nebo béčkový film a nebo jestli to byla původně jen televizní tvorba... Těžko říct, v každém případě tohle vypadá jako poměrně dost dobře udělaný pilotní díl seriálu pro mladistvé, jelikož pro film to sice nemá náhodou až tak špatný nápad a děj, akorát se tomu prostě nedá věřit ani za mák. ~ Jednoduše skupinka dětí (odrostlejších mladých mužů a slečen, prostě dětí) se vydává tábořit do lesů. Berou s sebou kamarády ze školy, kteří vlastně úplně tak kamarádi nejsou, moc se neznají, jen spolu chodí do školy. A jednou takhle, když spí pod širákem, nad hlavami jim proletí transportní letadla a druhý den se civilizace jen hemží okupačními šikmookými jednotkami. Můžeme se jen dohadovat, že jde o Japončíky, nikde jsem to přesně nepostřehl, ale díky historii víme, že to není nemožné. ~ Příslušnost jednotek ale není důležitá. Důležité je, že jediní, minimálně z města, kteří jsou na svobodě a nejsou shromážděni na hromadě v zábavním parku, je právě skupinka "kempařů" a pár jednotlivců z města. A tahle skupinka se rozhodne, že to nenechá jen tak, že osvobodí své příbuzné a Austrálii nevydá zadarmo. ~ Režisér měl smysl pro akci a tak akční scény nevypadají úplně špatně a evidentně taky něco stály, heroické akce mládeže ale působí dosti nedůvěryhodně až přitaženě za vlasy a závěrečná scéna si naprosto říká buď o facepalm nebo o další díly neexistujícího seriálu. ~ Teenagerovské béčko jak pro kluky, kvůli akci, tak pro slečny, kvůli scénám typu "něco k tobě cítím, ale nevím přesně co a ve válce nad tím nemohu přemýšlet...", které jednoduše nijak zvlášť neurazí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že „druhý“ Rudý úsvit (Red Dawn, 2012) diváci docení až po zhlédnutí téhle limonády. Kritizovaný kousek tehdy představil bandu hrdinných Američanů, kteří tentokráte nestáli proti vojákům ze Sovětského svazu, na americkém území se totiž začali rozepínat Severokorejci. A parta teenagerů proti nim hodlala vést partizánskou válku. Fantasmagorie, jasné, ale poměrně účinná. Byl to totální americký výplach, ale bylo to natočené zatraceně fajn. O tomhle australském pokusu se nedá říct ani jedno, ani druhé. Natočené je to místy televizně, s akcí je to na štýru, když už přijde, je to jen hlasité a jen o počtu spotřebovaných kulek, nápad to však postrádá. Za dialogy by se nemusela stydět žádná jihoamerická telenovela, jednání mladých uch je přinejmenším úsměvné. Invazní šikmooká armáda je neschopná. Obávám se, že i kdyby někdo párkrát pomrkl na diváka a naznačil, že tvůrci se neberou úplně vážně, nestačilo by to. Tohle je fakt průšvih. A nevím, zda to na ty dvě hvězdy vůbec stačí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • S výdělkem 13 000 000 amerických dolarů se v Austrálii jednalo o nejvýdělečnějším film roku 2010. (sir-dave)
  • V knižnej predlohe boli všetky mestá a oblasti fiktívne. Tu boli spomenuté skutočné, napr. Townsville a Port Hedland. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie prebiehalo v Austrálii, konkrétne v štáte Nový Južný Wales, primárne v regiónoch Blue Mountains, Port Stephens, Raymond Terrace. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama