Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Občas aj ľudia ako Zwick si potrebujú odpočať a natočiť niečo komorné, hĺbavé a bez akcie. šach je na to ako stvorený. Ešte keď sa k tomu pridá skutočná udalosť, stred Východu a Západu a skvelé obsadenie, nemôže to dopadnúť zle. Rozbor jedného z najväčších šachistov, sonda do jeho hlavy, myslenie a to všetko na pozadí zisku titulu a snahy byť najlepším. Maguire to hraje skvelo a zvláda vyhrotené situácie. Zvyšok mu tam robí len komparz a štatistov. 3 z 5 ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Další "šachový film" a další, z šachového pohledu, blbost skoro po všech stránkách. Vypisovat je nebudu, k ničemu to není, jen pro kohokoliv, kdo si s šachovnicí tyká a dokáže odehrát partii naslepo, doporučuji o tomto filmu ani na okamžik neuvažovat, není to film pro vás. Pokud jde o faktickou stránku věci, i tam film dostává řádně na frak a kohokoliv šachové historie znalého nakrkne. Pokud jde o film samotný, ani zde se nemá Tah pěšcem (v originálně Oběť pěšce) čím chlubit. Na rozdíl třeba od Rivalů, kteří si taky s fakty a reáliemi příliš hlavu nedělají, ale jako film nabídnou poměrně slušnou podívanou, zde ta podívaná prostě chybí a není zde nic, opravdu nic, čím by snímek zaujal. Možná tak excentričnost a pošukanost hlavní postavy (průměrný Maguire) může někoho zaujmout, ale to je na dvouhodinový film dost málo. Kromě toho je ta excentričnost a pošukanost hnaná do extrému, protože tak jako ve filmu se Fischer nechoval (o čemž svědčí jak dokumenty o Fischerovi a o zápasu samotném, tak spousta šachové literatury). V žánru filmového šachu doporučuji zatím jediný opravdu kvalitní šachový film Grossmejster (SSSR, 1972) u kterého jsem jako hodně slušný šachista neviděl na šachovnici to, co bych při své úrovni vidět neměl (závěrečná vítězná kombinace), což od filmu z velmistrovského prostředí očekávám. I bez těchto chyb bych hodnotil film jako velmi slabý. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemyslel som, že to je možné, ale dá sa to. Naozaj je možné natočiť film o hraní šachu, ktorý je napínavý. A možno by sa to zaobišlo aj bez tej politiky a radšej mohlo zostať viac času skutočným šachom. Totiž nič o tom, ako na tom súperi počas hry sú, som sa dozvedieť nemohol, nikto nič nevysvetlil, a pohľady na šachovnicu sú vždy také, že celú situáciu nevidno. Škoda, ak by to nebol film skôr pre šachových analfabetov, mohlo to byť za štyri hviezdy. –––– Šachy jsou bláznivý svět. Víte, tohle se stává jednou za 500 let. Velmistři sledují, jak Bobby hraje, a mají slzy v očích. –––– Vychází to z mé židle. Chci tu židli nechat zrőngenovat. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jsem vůbec netušil, že to byl takovej protiva. Tyhle životopisný komorní dramata bejvaj dost na jedno brdo a bohužel ani tohle ničim nevyčnívá. Jasný, je těžký tady těžit z ústředního tematu - asi těžko rejža zabere šachovnici minutovym záběrem, aby si mohl každej gík (divák) zanalyzovat hru a pobavit se situací, kterou zrovna dva brejlouni u stolu řeší. Možná by neuškodilo teda nějaký Tobeyho hysteráky (výkon dobrej) nahradit propracovanějším pohledem do politickýho pozadí. #zaVšechnoMůžeRuskoAŽidi (65%) ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Parafráze na jeden velmi vtipný meme říká, že největší problém s šachy může pocítit člověk, když si uvědomí, že šachům se věnují stovky let stovky lidí s mnohem větším IQ, kteří je tisíce hodin studují a studují. Když proti nim vytáhnete někde pěšcem, konstatují: "Ááá, bulharské salto." Když jim seberete koně střelcem, zahlásí: "Au, začátečnická chyba, takhle zahrát francouzskou variaci na Belkovičovu ponožku. Ve 37. tahu jasný mat." A Bobby Fischer byl ještě dál, tak o tři parníky, nedostižitelný génius a naprosto nesnesitelný blázen najednou. Tenhle film vypráví celkem známou historii islandského klání, které mělo světový, a to herní i geopolitický, význam samo o sobě. Chce zároveň ilustrovat nesmírně komplikovanou a šílenou mysl a osobnost R. J. F., který měl přinést USA slávu v době těsně poté, co v USA vypukla aféra Watergate a Nixon vedl jinou paralelní politickou "šachovou partii", a to s novináři z The Washington Post. Maguire se snaží podivínství a aroganci Fishera nějak zobrazit, ale zároveň z něj čiší jakýsi zvláštní druh občasné roztomilosti, který z pravého šachisty dle mého názoru moc nečišel. A ačkoli Bobbyho jako šachistu nesmírně obdivuji, lidsky to byla asi neuvěřitelná osina v zadnici (přestože někdy vtipná), která zavdává tomu, že člověk soucítí se Spasským, Sovětem, čemuž napomáhá i sympatický výkon Lieva Schreibera. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • V roku 1959 sa s Bobbym (Tobey Maguire) stretol aj český majster Luděk Pachman a potvrdzuje, že Fischer poznal naspamäť aj partie, ktoré sám Luděk zohral už pred dávnymi rokmi a na ktoré zabudol. Len dvakrát sa Pachmanovi podarilo Fischera poraziť, načo mu Bobby vždy nahnevane vyštekol do tváre: „Nabudúce ťa zabijem!“ (Raccoon.city)
  • Po Fischerovom (Tobey Maguire) návrate ako majstra sveta 1972 do New Yorku sa konal Deň Bobbyho Fischera. Objavil sa na obálke Sports Illustrated s americkým olympijským víťazom v plávaní Markom Spitzom. Členstvo v americkej šachovej federácii sa v roku 1972 zdvojnásobilo, a vrchol dosiahlo v roku 1974; v americkom šachu sa tieto roky bežne označujú ako „Fischer Boom“. Tento zápas pritiahol celosvetový záujem viac ako ktorýkoľvek šachový šampionát predtým alebo potom. (Raccoon.city)
  • Odvetný zápas zo Spasským (Liev Schreiber) v roku 1992, na ktorý bol cenový fond stanovený na 5 miliónov dolárov, z ktorých dve tretiny mal dostať víťaz. Americké oficiálne miesta Fischera vopred varovali, že jeho účasť je protizákonná kvôli embargu na krajinu, kde sa zápas hral. Pred zrakmi medzinárodnej tlače bol Fischer nafilmovaný, ako pľuje na písomný zákaz hrať. Po zápase naňho bol v USA vydaný zatykač, ktorý platil po celý zvyšok Fischerovho (Tobey Maguire) života a Fischer sa už nikdy nevrátil do svojej rodnej krajiny. Niekoľko rokov žil v Budapešti, a od roku 2000 do roku 2002 sa Fischer zdržiaval na Filipínach, kde obýval rovnakú štvrť ako filipínsky veľmajster Eugene Torre, jeho blízky priateľ, ktorý bol jeho sekundantom počas odvetného zápasu so Spasským. Torre tu Fischera zoznámil s 22 ročnou Justine Ong, s ktorou potom Fischer splodil dcéru Jinky Ong, narodenú v roku 2002, svoje jediné dieťa. Po nejakú dobu Fischer žil aj v Japonsku s Mijoko Watai, predsedníčkou šachovej federácie Japonska, ktorá s ním zostala až do konca jeho života. V roku 2003 zbavili Fischera amerického občianstva. Za nelegálny vstup do krajiny bol v Japonsku v roku 2004 zatknutý. V japonskom väzení strávil osem mesiacov. Prepustili ho v roku 2005 a dovolili mu krajinu opustiť napriek žiadosti USA o jeho vydanie. Snažil sa neúspešne získať nemecké občianstvo po svojom otcovi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama