Park Gorkého

USA, 1983, 130 min

Michael Apted

James Horner

• Tsunami_X

Nehoráznej a navíc i blbě zrežírovanej televizák. Alespoň je to sem tam prdel s espézetkou 1984, Lee Marvinem jako poživačným Američanem v Moskvě (styl) a syndromem generálova syna, kterým trpí chudák Hurt. Nic moc na film, ve kterým musíme podstoupit cca tří minutovou (brrrr) sexuální scénu a závěrečné vypouštění kožichové zvěře.(13.3.2012)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $15,856,028Tržby Celosvetovo $-(4.6.2009)

Velmi zajímavý a vydařený thriller s kouzelnou vedlejší roličkou soudního patologa pro Iana McDiarmida, k tomu ještě tradičně neselhávající William Hurt a zajímavě experimentální hudba Jamese Hornera.(19.7.2002)

• danecek24

41. Zlatý Glóbus za rok 1983 - nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Joanna Pacula(23.12.2008)

Gorky Park patří mezi méně známé akční filmy osmdesátých let. Narazil jsem na něj náhodou při listování skladatelské filmografie Jamese Hornera a musím říct - posadil jsem se na zadek. Ne z filmu (šedivý průměr), ale z hudby, která u Jamese opět nezklamala. Hornerovi nadšenci nemůžou nepostřehnout zjevnou podobnost použitých prvků s Commandem (1985), Vetřelci (1986) a dalšíma, pro něj typickýma prvkama nejen akčních filmů. Už při prvním podívání/poslechu se může zdát základní motiv povědomý, nicméně díky své originalitě hudba nenudí a člověk ani nemá až tak velký pocit, že Horner později (byť jen částečně) vykrádal sám sebe. Tomu právě brání velká dávka vlastní invence, která dělá celkové score jedinečným. Pokud je někdo blázen do Hornerovy kompozice, je Gorky Park naprostou povinností (film 65%, hudba 90%).(8.11.2011)

Vynikající thriler, kde William Hurt hraje šéfa Moskevské milice. Ten se pouští do vyšetřování tři brutálně zabitých lidí. Nás čeká film sledující klasickou detektivní linii, opepřenou několika nečekanými zvraty a skvělým akčním finále, navíc v orginálním prostředí - Rusko z filmu opravdu dýchá - od oblečení, přes lokace, pití vodky a věčnou zimu. Hvězdička dolů je jen za nepravděpodobné chování hlavního hrdiny, který spíše než šéf ruské policie působí jako klasický americký drsný detektiv a to že jde proti KGB se mi zdá velice nepravděpodobné - asi by dlouho nepřežil, kdyby něco podobného zkusil v reálu. Ale pokud nad něčím podobným nepřemýšlíte, máte pořád skvělý thriler.(28.3.2009)

• MarekMotor

Svatá prostoto...(24.11.2009)