foto

James Horner

  • nar. 14.8.1953
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 22.6.2015 (61 let)
    Los Padres National Forest, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Roy Horner se narodil 14. srpna roku 1953 v Los Angeles do rodiny rakouských přistěhovalců. Jeho otcem byl rodák z českých Holic Harry Horner, který v Hollywoodu pracoval mj. jako režisér. Jamesův bratr Christopher Horner se rovněž pohybuje ve světě filmu.

Na piano začal James hrát ve svých pěti letech. Raná léta strávil v Londýně, kde navštěvoval hudební konzervatoř. Střední školu vystudoval v arizonské Sedoně a následně studoval hudbu na Jihokalifornské univerzitě, jíž ukončil bakalářem. Studia nakonec završil ziskem doktorátu z hudební kompozice a teorie na Kalifornské univerzitě. Koncem sedmdesátých let skládal hudbu ke studentským filmům pro Americký filmový institut.

Ve filmovém světě debutoval roku 1979 hudbou k filmu THE LADY IN RED, poté pracoval na sci-fi snímku BATTLE BEYOND THE STARS (1980) v produkci notorického béčkaře Rogera Cormana. Jeho hudby si posléze všiml i Hollywood, což mu otevřelo cestu ke druhému filmovému STAR TREKU (1982). Sci-fi žánru zůstával věrný, ohudebnil snímky PLANETA KRULL (1983), třetí STAR TREK (1984), ZÁMOTEK (1985) a konečně i Cameronovy VETŘELCE (1986), za něž získal svou první Oscarovou nominaci. Ze stejného roku pochází i animovaný AMERICKÝ OCÁSEK, který si vysloužil nominaci za nejlepší píseň. James Horner jí sdílel s Barrym Mannem a Cynthií Weil. Další Oscarové nominace obdržel mj. za HŘIŠTĚ SNŮ (1989), APOLLO 13 a STATEČNÉ SRDCE (oboje 1995), nebo třeba za ČISTOU DUŠI (2001), navíc si odnesl řádku nominací na Zlatý glób či cenu Grammy.

Za soundtrack k další Cameronově sci-fi AVATAR (2009) byl opět nominován na Oscara, dva Zlaté glóby, dvě ceny Grammy a cenu BAFTA. Vzhledem k tomu, že za TITANIC (1997) dva Oscary dokonce získal, dá se jeho spolupráce s Jamesem Cameronem označit přinejmenším za úspěšnou. Soundtrack k Titanicu se navíc stal nejprodávanějším v historii, nehledě na to, že Titanic a Avatar byly ve své době nejvýdělečnější filmy všech dob. James Horner častěji spolupracoval také s Ronem Howardem či Melem Gibsonem.

Zajímavostí je, že sám sebe nepovažuje za dobrého pianistu, ačkoliv na piano hrál už v raném dětství a studoval ho. Jeho tvorbu ovlivnili skladatelé Jerry Goldsmith a John Williams. Rád používá chorály a prvky keltské hudby. Různé skladby z Hornerových soundtracků bývají používány jako hudební podklad pro trailery k jiným filmům (k traileru Zemeckisova Trosečníka byla například použita hudba ze Statečného srdce).

James Horner bývá kritizován za vykrádání své vlastní i jiné tvorby, což samozřejmě vede k zuřivým debatám mezi jeho zastánci a odpůrci.

-bad-mad-wolf-

Skladatelská filmografie

2016 Sedm statečných
2015 Bojovník
Totem vlka
33 životů
2012 Amazing Spider-Man
For Greater Glory: The True Story of Cristiada
2011 Černé zlato
2010 Karate Kid
2009 Avatar
2008 Chlapec v pruhovaném pyžamu
Kronika rodu Spiderwicků
2007 Pocit viny
2006 Apocalypto
Všichni královi muži
2005 Generace X
Legenda o Zorrovi
Nový svět
Tajemný let
2004 Bobby Jones: Odpal génia
Troja
Zloději paměti
2003 Dům z písku a mlhy
Hranice zlomu
Radio
Ztracené
2002 Čtyři pírka: Zkouška cti
Kód Navajo
2001 Čistá duše
Iris
Nepřítel před branami
2000 Dokonalá bouře
Grinch
Píseň svobody (TV film)
1999 Andrew - člen naší rodiny
1998 Drtivý dopad
Velký Joe
Zorro: Tajemná tvář
1997 Tichý nepřítel
Titanic
1996 Nezvaný host
Odvaha pod palbou
Spitfire Grill
Výkupné
1995 Apollo 13
Balto
Casper
Jade
Jumanji
Statečné srdce
1994 Jasné nebezpečí
Legenda o vášni
Vládce knih
1993 Bopha!
Byl jednou jeden les
Dům z karet
Jackova ukolébavka
Muž bez tváře
Nevinné tahy
Příběh dinosaura
Případ Pelikán
Sami v poušti
Swing Kids
1992 Bouřlivé srdce
Slídilové
Vysoká hra patriotů
Zhoubná vášeň
1991 Americký ocásek 2
Causa Wardových
Jednou dokola
Mými hrdiny byli vždy kovbojové
Rocketeer
1990 Dalších 48 hodin
Extreme Close-Up (TV film)
Miluji tě k smrti
1989 Glory
Hřiště snů
Miláčku, zmenšil jsem děti
Táta
Tummy Trouble
V nepřátelském poli
1988 Rudé horko
Vibrace
Willow
Zámotek 2: Návrat
Země dinosaurů
1987 Baterie nejsou v ceně
Projekt X
1986 Americký ocásek
Captain EO
Černá řeka
Jméno růže
Mimo službu
Vetřelci
1985 Blázni a dobrovolníci
Cesta Natty Gannové
Komando
Královna barbarů
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Seminaristé
Surviving (TV film)
Zámotek
1984 Chlapec z kamene
Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1983 Between Friends (TV film)
Brainstorm
Garderobiér
Park Gorkého
Planeta Krull
Sedm neohrožených
Something Wicked This Way Comes
Testament
1982 Piano for Mrs. Cimino, A (TV film)
Rošťáci a lupiči (TV film)
Star Trek II: Khanův hněv
48 hodin
1981 Andělský prach (TV film)
Few Days in Weasel Creek, A (TV film)
Požehnání smrti
Pronásledování D.B. Coopera
Ruka
Vlci
1980 Děs přichází z hlubin
Sador, vládce vesmíru
1979 Lady in Red, The
Up from the Depths

Dokumentární

2015 Jeden den v Osvětimi (TV film)
1999 Bringing Down the House
1985 In Her Own Time

Herecká filmografie

1982 Star Trek II: Khanův hněv

Dokumentární

2010 Avatar: Stvoření Pandory (TV film)
Making of Humanoids from the Deep, The

TV pořady

2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(5 213)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace