Válečníci (TV seriál)

Warriors

Dokumentární

Velká Británie, 2007, 6x50 min

• canakja

Další dokumentární inscenace... nemám je rád a tahle je navíc nepříjemná, dramatická a bezobsažná až běda.(3.10.2010)

Historické kulisy a slovní obraty současnosti.(12.10.2010)

Není to bohužel úplně skvělá série dokumentů, ale sem tam se najdou zajímavé díly. Nejvíce mi vadí hrané scény, které mi nepříjdou věrohodné, ale vše ostatní (i když toho vlastně moc není) je v podstatě OK.(8.10.2010)

Současný trend točit historické dokumenty jako televizní inscenace se mi nelíbí, ale tenhle cyklus se povedl (hodnotím po shlédnutí prvních dvou dílů). Herecké výkony jsou sice jako obvykle ochotnické, ale výprava je kvalitní a bitevní scény vypadají celkem solidně. Povedl se i scénář, který dobře balancuje mezi dramatickým stupňováním napětí a potřebou držet se historických faktů. * Po zhlédnutí zbylých dílů jdu s hodnocením o hvězdičku níže. Z kladů zůstala jenom slušná výprava. Šel bych ještě níž, ale první dva díly byly opravdu slušným příslibem.(6.9.2010)

• Terva

Tak nějak se tím prokousávám a ptám se zda to může být pravda a nebo jen dohady.(23.4.2012)

I přesto, že jsem viděl pouze poslední díl o Atillovi, tak si troufám hodnotit celou sérii. Těchto hraných dokumentů s historickou látkou je v poslední době skutečně mnoho a tak už mi nepřijdou tak exkluzivní, jako když se objevily první kousky. Ale je to pro mě atraktivnější varianta, než učebnice Dějepisu. 60% - 3***(11.10.2010)

• Skretule

Viděl jsem pouze díl o Cortézovi a byla to velmi nepovedená, trapná a nevěrohodná pohádka.(28.9.2010)

Tento cyklus je súborom šiestich filmov s názvom HEROES AND VILLAINS, ktoré vyšli jednotlivo na DVD. Popisuje príbehy šiestich veľkých vojvodcov, ktorými sú Napoleon, Šógun (Tokugawa Iyeashu), Spartakus, Hun Attila, Hernán Cortés a Richard Levie Srdce. Každý film je spracovaný kvalitne a na rozdiel od väčšiny hollywoodskych "historických" filmov sú filmy verné historickým udalostiam. Škoda, že každý film trvá iba necelú hodinu, čo mu uberá na charaktere historického filmu a vzbudzuje dojem, že ide iba o dokumentárny seriál. Aj preto životné osudy niektorých vojvodcov nie sú spracované celé, ale film rozpráva iba o niektorej etape ich života (napr. pri Napoleonovi sa príbeh skončí jeho víťazstvami v roku 1793 a jeho cestu k cisárstvu i víťazné ťaženia už nerozoberá). BBC už mnohokrát dokázala, že dokáže kvalitne prepojiť presné fakty a dramatické napätie, tentokrát i s veľkolepými bitkami. Keby mala k dispozícii viac financií, nepochybne by dokázala utvoriť celovečerné, vizuálne ešte bohatšie filmy. Aj tak však táto séria priaznivcov histórie viac než uspokojí. (30.8.2010)(30.8.2010)

Hezky udělané, na dnešní bídu i celkem dobře zvládnutý dabing. Je vidět, že BBC (alespoň myslím, že to byla BBC) nešetřila na nákladech a tak je celý seriál i dobře technicky zpracován a herci, ač (alespoň mě) neznámí, také odvádějí dobrou práci. ČT dobře koupila.(12.9.2010)