Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Aslan 

všechny recenze uživatele

Každý muž sa musí rozhodovať a niesť následky ktoré to bude niesť. A tento príbeh je o mužovi, ktorý musel robiť rozhodnutia počas 1.sv.vojny a to nie ľahké. Rozhodoval sa, a musel žít s dôsledkami svojich úsudkov. Bol mužom, bol tým ktorým sa mal stať, ktorým sa mohol stať.... Keď máš strach sa rozhodovať ,tak si ho určite pozri ()

joudas 

všechny recenze uživatele

Spolu s krokodýlem Dundeem a Šíleným Maxem asi jediný „čistokrevný“ Australský film, co jsem viděl. A musím říct, že není vůbec špatný. Filmů z období 1. Světové války zase tolik není a tento se navíc dívá na tuto válku s trošku jiného úhlu. Totiž z podzemí, kde Australští horníci podkopávají Německou frontu, aby ji pak mohli vyhodit do vzduchu. Vážně dobře natočené a navíc zahrané neokoukanými herci. Obzvlášť Cowella bych uvítal ve více filmech. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o I. světové válce. Asi i raději než z jakékoli jiné války. Škoda, že jich je tak málo a ještě méně těch dobrých. Bitva o Hill 60 pro mě byla obrovským překvapením, kde Australané (cože?) ukázali, že jim tohle bojiště není cizí a představili realistický, parádní příběh nacpaný pod zem, který byl k tomu navíc hodně napínavý. 85% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je opravdu dobře, že opět můžeme nahlédnout na bojiště první světové války, která má, jak vidno, stále co divákovi nabídnout. Ať už to bylo ve snímku Ztracený prapor, který byl skvělý, nebo nyní v neméně perfektním kousku - Bitva o Hill 60. Sympatičtí hrdinové, napínavé scény, dobrá hudba, precizně vystavěná atmosféra špinavých zákopů a klaustrofóbních tunelů či skutečná - válkou napsaná - předloha pro tento příběh, to jsou důvody, proč dávám čistých 5*. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama