Bitva o Hill 60
Drama / Historický / Válečný
Austrálie, 2010, 122 min
Jeremy SimsHudba:
Cezary SkubiszewskiPlakáty
V roce 1916 se evropské válčící mocnosti ocitají v patové situaci. Operace dvou mohutných armád, které si dosud vyžádaly milióny životů, jsou na mrtvém bodě.
Důlní inženýr Oliver Woodward se po pobytu v Papui vrací do Austrálie, aby se připojil k tajné Tunelářské společnosti. Woodward ke svému překvapení získává vojenskou hodnost a odjíždí do Evropy. Na bitevním poli u francouzského Armentiéres ho čeká „jeho“ rota tunelářů, kteří ale novému veliteli příliš nevěří.
Tuneláři mají labyrint chránit tak dlouho, dokud nezazní rozkaz k odpálení trhavin. Jenže kdo ví, kdy ta chvíle přijde?! (oficiální text distributora) -
Film natočený podľa skutočných udalostí počas prvej svetovej vojny.
Austrálčan Oliver Woodward (Brendan Cowell), baník, dobrovoľne rukuje do armády po tom, čo syn jeho známych zahynul v Egypte. Je poslaný do Francúzska, kde preberá velenie nad 1. austrálskou tunelárskou rotou. Krátko po tom je už ako kapitán s celou rotou prevelený do Belgicka. Tam majú za úlohu výbušninami uloženými v podzemných tuneloch pod pahorkom vyhodiť do vzduchu Beneath hill 60 ovládaný Nemcami. (endroz)
verbal
To byly časy, kdy se ještě tunelovalo postaru. Žádné stínové nadace, off-shorové firmy a účty v Belize, jen poctivá lopata a dřevěné hajcmany. Přesto to tihle australští týpci docela uměli a dokázali náckům pod prdelí vyplundrovat celou horu! Po dlouhé době kulantní válečný film, kde banda přeplacených hollywoodských model netrčí dvě hodiny ve dvoumetrové trávě a nerozebírá existenciální filosofy. Na Západní frontě je stále klid, který mě náramně bavil!(17.9.2010)
║Rozpočet $9miliónov║Tržby Celosvetovo $3,440,939▐ Po technickej stránke zvládnuté, príbehovo ale ničím zvláštne, postavy bez zaujímavejších charakterných črtov tiež moc nevtiahnu do deja. /40%/(13.3.2012)
flanker.27
Zcela průměrná válečná záležitost, jedinou obměnou je přesun od lopat povrchových ke krupáčům hlubinným. Šeptání, zhasínající svíčky a všudypřítomné nebezpečí v tunelech je vytvořené dobře a atmosféra funguje, ale zbytek je jen standardní neurážející rutina.(7.7.2011)
Fr
,,Co tu proboha děláte?“ ,,KOPEME TUNELY POD NĚMECKÝMI LINIEMI !!“..... Po Ztraceným praporu je tu další výborný kousek z I. světové války, inspirovaný skutečnými událostmi. Hodně kurevsky dramatických situací, ale i pasáží, kdy sousedi pochopí, že máte doma subwoofer. 1. světová válka je z pohledu ,,krtka“ drsná úplně stejně, jako (třeba) z pohledu ,,vola“. PŘESVĚDČTE SE! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád dobrý válečný filmy. 2.) Nevím, jak se chovat v noci před zákopem. 3.) Hledám rozdíl mezi českým a australským tunelářem. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ** Víte, že? 19 podkopů odpálených v 03:10 hodin 7. června 1917 pod KOPCEM 60 způsobilo největší člověkem vyvolanou explozi v dějinách?(4.10.2010)
TeeAge
|| Scenár: David Roach | Hudba: Cezary Skubiszewski | Produkcia: Bill Leimbach, David Roach | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 8,140,500 aus $ | Tržby: ? $ ||(25.5.2011)
cheyene
Je opravdu dobře, že opět můžeme nahlédnout na bojiště první světové války, která má, jak vidno, stále co divákovi nabídnout. Ať už to bylo ve snímku Ztracený prapor, který byl skvělý, nebo nyní v neméně perfektním kousku - Bitva o Hill 60. Sympatičtí hrdinové, napínavé scény, dobrá hudba, precizně vystavěná atmosféra špinavých zákopů a klaustrofóbních tunelů či skutečná - válkou napsaná - předloha pro tento příběh, to jsou důvody, proč dávám čistých 5*.(11.6.2011)
666teen
Ostravšti a i mnozi jini chachaři dulni se můžou jít bodnout. Kam se hrabe plnění Husákova plánu na 150%, na fachu australských wombatů ve flanederském bahně roku 1916. Jejich práce byla korunována úspěchem, v podobě do té doby největšího člověkem vytvořeného výbuchu, když nic netušícím Germánům zmizel pod zadkem onen Hill 60, napěchovaný trhavinou. To, že to byla práce naprosto zbytečná a Hunové zbytky kopce opět brzo dobyli, přesně vystihuje povahu války.(28.9.2010)
Segrestor
Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války.(19.5.2011)
Aky
První světová je pro filmy tohoto typu zřejmě nejvhodnější. Bahno, neustále přítomná smrt, roztrhaná těla, krev, špína, strach a zoufalost. Každý úspěch se musí odedřít doslova rukama, žádná elektronika - jen chlapské kamarádství a obětavost. Při tomhle filmu tomu všemu snadno uvěříte.(26.6.2011)
Chrustyn
Pro film i diváky méně atraktivní 1. sv. válka se dočkala jen pár opravdu známých a podařených filmů a i když tento mezi ně patřit nebude, nahlíží na tento konflitkt opravdu netradičně a ze začátku i docela poutavě. Ukazuje nám válku pohledem "tunelářů", kteří "sledují" válku v útrobách klaustrofobických tunelů. Zajímavé téma kazí průměrné zpracování a nevýrazní herci.(3.6.2011)
gogo76
Filmy z 1. svet. vojny nie sú celkom bežné a preto som po príchode tohto nenápadného austrálskeho filmu spozornel. Náhodou som mesiac pred tým pozeral na čt2 dokument 1. svet. vojna vo farbe a najviac ma zaujalo rozprávanie o vzájomnom podkopávaní a snahe vyhodiť do vzduchu jeden druhého. Presne o tomto, i konkrétne o najväčšom výbuchu v histórii vojny vyvolanom človekom je tento film. Tvorcovia na to išli skvele, scény frontu sú správne bahnité a špinavé a podzemné razenie tunelov má tú správnu atmosféru. Jediné mínus, ktoré ma napadá je, že nemecká strana sa hlási k slovu až od polovice filmu a nemá toľko priestoru. Práve to vzájomné "oťukávanie" je najnapínavejšie a je tým najlepším korením pre film. Škoda, že ho tvorcovia neokorenili viac. Film je naozaj špičkovo ozvučený, na kvalitnom domácom kine si ho užijete, guľky lietajú jedna radosť a pri výbuchoch budete mať pocit, že ste vyleteli aj s vlastným barákom...Skvelý vojnový film bez zbytočného heroizovania a príkras, ktorý má čo povedať a je výbornou lekciou z dejepisu. Aj takto sa bojovalo, bratia moji...80%.(5.7.2011)
MartinezZ
Válečných filmů z Velké války je jako šafránu. Překvapivý kousek, na Australany :) Jednoznačným plusem minimalistická hudba, která dění výborně podkresluje.(26.5.2011)
Thomassi
Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film. Film nás zasvětí do světa havířů z Austrálie. Ale jsou zlé časy a první světová válka je v plném proudu. Proto je jejich zručnost využita i na bojišti západní fronty, a to tak, že se podkopají několik desítek metrů pod kopec, který ovládají Němci a ještě jim ho vyhodí do luftu pod jejich vlastníma nohama. Zní to neuvěřitelně že? Pravdou ale je, že tento příběh se skutečně stal. Film je jak válečný, tak obstojí i jako napínavé drama. Nějaké přestřelky tam jsou, a dobře udělané, ale většina děje se odehrává v klaustrofobickém prostředí podzemních tunelů. Děsivě a realisticky na mě působilo i prostředí všech těch sraček a utrpení zákopové války. Závěr odehrávající se kolem výbuchu je pak naprosto nervydrásající. Proč ale v poslední době u většiny válečných filmů spojují dění na frontě a doma? Né že by pasáže odehrávající se před válkou nebyly zajímavé, ale proč tam za každou cenu jsou a tím mi snižují ucelený pocit z válečného děje? A to je taky důvod, proč nedám plný počet. 85%.(27.5.2011)
Paxxx.cz
Solidní film o sapérech z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (Kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy, tak ho Bitva o Hill 60 nezklame- 8/10.(9.10.2011)
Terva
Rok 1916. Miliony životů jsou ztraceny. ......začala tajná podzemní válka...... Příběh vychází ze skutečných událostí. Scéna se solí v čaji a povoleným sedlovým třmenem je jen lehké uvolnění v tomto válečném filmu. Hrůzy války protkané krásou lásky jsou rozdělovány chvilkovými vstupy do minulosti hlavního hrdiny. Ty největší hrůzy nás však teprve čekají. A to v Belgii v bitvě o Hill na kótě 60 v listopadu roku 1916. CITÁT - Hlavně že jsme zase pod zemí........ Škoda, že závěrečná show byla tak krátká. Ten konec jsem čekal výbušnější, na to jaká byla použita nálož. Oliver Woodward ( Brendan Cowell ) byl za službu v První australské rotě, vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. Ve filmu si zahrála Isabell Heathcote jako Marjorie Waddell.(5.8.2011)
ruhebitte2010
Hodně milé překvapení, kdo má rád valečné filmy pro toho je schlénutí povinností.(21.5.2011)
Wladi.mir
Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film.(21.6.2011)
lennyd
Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě..(19.7.2011)
JasonCZ
jeden z nejlepsich filmu o prvni svetove valce, a po dlouhe dobe dobrej valecnej film, doporucuju!(25.9.2010)
ghatos
Neurazí to, nenadchne to. Chtělo to více zhustit hornickou dřinu. Návraty do vlasti tam měli být také daleko méně. 57%.(2.2.2011)