Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (182)

salalala 

všechny recenze uživatele

Sice jsem přišel o dvacet minut později, i tak mě dokument strhnul a pobavil. Sice se mi nelíbil tolik jako třeba Český mír, ale přišel mi hodně povedenej. Moc se mi líbila kamera, která je dost akční, Klusák se dost odvázal. Líbil se mi i režijní styl, kdy padající hlávky zelí jsou snímány pomalu jak z hororu. Hudba je opět podařená. Klusákův přístup se mi líbí, i když je fakt, že z některých lidí dělá trošku blbce, líbí se mi, jak nahlíží na film. Sice tu chybí pohled nějakýho trošku spokojenýho zaměstnance a ne jen pár vět, ale je to fajn dokument. Myslim, že Klusák (ať už sám nebo s Remundou) jednou natočej geniální českej dokument ala Michael Moore. 70% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že ten potenciál se nesetkal s Klusákovými schopnostmi (které by podle Českého míru a Snu měl mít) i tentokrát, protože tohle mohl být jeho nejlepší dokument. Místo toho plochá, jednonázorová a podivně nekonkrétní kritika ani nevím čeho. (O co se vlastně dokument snaží. Neměla továrna vzniknout? Měla vzniknout za jiných podmínek? Měla vzniknout, ale její majitelé se mají jinak chovat? Vůbec nevím!) Je to tím, že je na to Klusák sám? ()

Reklama

Tessie 

všechny recenze uživatele

Je mi k blití z těch firemních sloganů jako Děláme to pro Vás, Děláme to pro Vaše dobro.. bla bla bla.. Bohužel to není problém jenom firmy Hyundai, ale takovými exkrementy jsme krmeni ze všech stran. Z čehož vzniká obrovské množství vymaštěných tupců, kteří se k tomu naučí hlášky z chytrých knih a následně si říkají manageři. V samotném dokumentu takových vymývacích procesů je několik, zpívání písničky řadím mezi nejtrapnější momenty. Chceš práci? Tak prostě zpívej a dělej ze sebe hňupa. Smutné, reálné. Tenhle dokument vnímám jako boj nadnárodní společnosti proti družstevnímu zemědělství. Na můj vkus měla firma Hyundai docela málo prostoru k vyjádření, i když co slovo, to perla.. Rozhodně však stojí za podívání a následné přemýšlení. Čím více takových firem u nás bude, tím bude hůř. Jen tady na Moravě se obrovské firmy rojí jako houby po dešti. Shimano, Sejong Czech, Hyundai, Donghee Czech .. Nároky přesčasové jsou obrovské, platy minimální. Dokud takové zacházení dovolí náš stát, pak si mezi sebou obyvatele můžou nadávat sice tys prodal, tys neprodal, ty musís prodat.. Ale to jsou oproti tomu všemu jenom malé věci. Kostky jsou už stejně dávno vrženy někým jiným a oni se prostě postarají o to, abyste prodali všichni... Závěrečná reklama na Nošovické zelí byla příjemnou uvolněnou tečkou na závěr. ()

radek_sat 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, co mi uniklo v tomto dokumentu, abych ho taky ohodnotil 4* nebo 5*. Připadalo mi to jako koláž různých záběrů, kde se postupně ztrapní všichni účastníci - tiskový mluvčí, dělník na pásu, místní obyvatelé. Jako by si režisér záměrně vybíral jen ty momenty, kdy se někdo zesměšní. Ale co z toho? Na jakou stranu se vlastně přiklonil? A co si z toho máme odnést my diváci? Chceme pěstovat zelí a zpracovávat ho na té zastaralé mechanizaci nebo vyrábět auta roboty z Jurského parku? Pro mě z toho nakonec zůstal jen dojem úmyslného zesměšnění místních zemědělců, kteří hospodaří jako v předminulém století, lidí v továrně, kteří makají a radši myslí na něco jiného (paní Tamara), prostořekých slovenských brigádnic na poli a místních důchodců, kteří po tom co nakonec pole pod nátlakem prodali, pochválí pana tiskového mluvčího za prohlídku a odnesou si igelitku s upomínkovými předměty. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(27/2016) / Vít Klusák sa naveky zapísal do dejín českej dokumentaristiky trefným Českým Snom a aj v dedinke Nošovice dokázal, že má talent na vtipné, odľahčene pôsobiace spracovanie zložitých tém. Mne sa páči, že sám režisér necháva zhodnotenie problému na divákovi, a nesnaží sa za každú cenu prezentovať subjektívne stanoviská. Záverečná bonusová potitulková scéna je jedna z najlepších vôbec. (7/10) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Vít Klusák si kvůli natáčení tohoto filmu udělal řidičák a koupil auto. Nejedná se však o vůz značky Hyundai. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Po závěrečných titulcích následuje překvapení pro trpělivé diváky... (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Podle novinářů se jedná o první český dokument, který se kriticky vymezuje vůči nadnárodnímu koncernu. (Zdroj: Hypermarket Film)

Reklama

Reklama