Whisperer in Darkness, The
Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2011, 103 min
Sean BranneyHrají:
Stephen Blackehart, Barry LynchObsah
Lidé z H.P. Lovecraft Historical Society, kteří natočili skvělý Call of Cthulhu, jsou po pěti letech zpět s ještě ambicioznějším projektem, ale stále stejným cílem - točit ve vlastní produkci filmy, odrážející ducha Lovecraftových knih. (studna.net) (oficiální text distributora)
LIVINGDEAD
odpad!Černobílý film plný keců, bez akce a bez napětí. Jakási groteska o létajících mimozemských krevetách, které však uvidíme až na konci filmu. Strašná blbost!(11.3.2012)
JFL
Po středometrážním "Call of Cthulhu" stylizovaném do němého filmu si H.P. Lovecraft Historical Society troufli na celovečerní projekt a ukázali, že když se chce, je možné i za pár šupů a s ochotníky natočit skvělý film. Snímek nese věrné zpracování předlohy a především adekvátně zvolená a důsledně naplňovaná stylizace do padesátkových béčkových sci-fi. Nekoná se zde žádné polopatické odkazování na formu vzorů či jalové karikování; toto je film přesně zapadající do 50. let (s tím, že stejně jako stará béčka může místy působit zdlouhavě). Všichni zúčastnění berou projekt vážně a striktní dramaturgie dělá z filmu kompaktní a vycizelovaný celek. Díky tomu také adekvátně vyzní pozvolný rozpad racionality a pád do ryzího šílenství, což je dramatický oblouk příběhu.(29.6.2011)
Cappuccino
Ak si odmyslím mierne spackaný záver (scénu s lietadlom), ktorý u veľkého slepého Azathota nemal nikdy vzniknúť, jedná sa o jednoznačne zaslúžené štyri hviezdy. Vidno, že tvorcovia projekt tak ako v prípade Call of Cthulhu (2005) poňali tým správnym smerom a cítim, že z ich z rúk časom vyjde ešte niečo pamätihodného (minimálne pre nie príliš širokú fanúšickú základňu majstra Howarda). Napätie a atmfosféra ala Lovecraftovský "strach z neznámeho" je budovaný väčšinu času na absolútnu jedničku. Snímok bez sebaväčších zádrhelov pracuje na báze tajomna a noir atmosféry, ktorá vám celý čas preniká až do morku kostí. Aká otrepná fráza, všakže? V tomto prípade ale dokonale vyjadrujúca moje súčasne pocity. Ďalej treba taktiež bezpodmienečne pochváliť herecké obsadenie, ktoré by si do jedného zaslúžilo viac než len "obyčajné" role v nízkorozpočtovom (i keď nadmieru kvalitnom), nadšeneckom projekte. A aby tej chvály nebolo málo - soundtrack, ktorý si ma okolo prstu obmotal už pri zhliadnutí prvých dvoch trailerov, fantasticky vystihuje úzkostlivého ducha snímku. Celkovo by sa na The Whisperer in Darkness dozaista našla aj inakšia výtka než len nepremyslený záver filmu, ale keďže priamych adaptácií na poviedky H.P. Lovecrafta existuje tak neuveriteľne málé množstvo, dokážem niektoré drobné zápory s prižmúreným očkom prebehnúť.(22.4.2012)
Cedr
Němá stylizace 20. let adaptace Call of Cthulhu byla tentokrát vyměněna za sci-fi/horror let padesátých a stopáž více než zdvojnásobena. Od takto amatérských tvůrců šlo o mimořádně odvážný krok, který mohl dopadnout všelijak - nejpravděpodobněji uznalým poplácáním po zádech a mírně pozitivně laděnými ohlasy plných sentimentu ala "snaha se cení". Zajímavé je, že celý projekt dopadl - minimálně z mého pohledu - takovým způsobem, že vůbec není třeba dvojího metru či přihlížení k nízkému rozpočtu. Tam kde si drtivá většina podobně ambiciózních nezávislých snímků vždy zláme nohy Whisperer in Darkness exceluje nejen v rámci své třídy, ale hrdě se staví (aspoň co se týče míry zábavnosti) mezi špičky žánru bez ohledu na výši rozpočtu. Obsazení, herecké výkony, efekty a rekvizity opět poctivě dodržují zvolenou stylizaci. Digitální kamera sice pořád trochu bije do očí, ale u většiny "konkurence" působí mnohem mnohem víc rušivě. Zde se její použití podařilo celkem zamaskovat a prakticky vůbec nekazí dobový dojem. I přes relativní délku bez hluchých míst, naprosto chytlavé a zábavné. Přesně tak jak se H.P. Lovecraft snažil psát - a upřímně řečeno, ne vždy se mu to stoprocentně povedlo tak jako v tomto případě jeho fanouškům z HP Lovecraft Historical Society.(9.2.2012)
FilmWave
Stylová pocta spisovateli i žánru. Ano, je to na hranici amatérského filmu (spíš to připomíná videa z počítačové hry - škoda té digitální kamery), ale spíš rozpočtem a triky, herci jsou dobří a scénář také. Pomalé rozhovory o "nich" v potemnělých místnostech s pár herci fungují skvěle a kdo má tento žánr rád, pobaví se.(26.8.2011)
RobLord
Jako nepopsatelný obdivovatel kosmického zla znepokojivého vizionáře Howarda Phillipse Lovecrafta vítám další počin LHS s otevřenou náručí plnou chapadel. Mé hodnocení je pochopitelně neobjektivní, neboť budu vždy takovýmto projektům nadržovat. Tvůrci tohoto temného celuloidu to vůbec neměli lehké, uvážíme-li, jak zní první věta Lovecraftovy povídky, napsaná Albertem Wilmarthem: "Mějte stále na paměti, že jsem konec konců nic doopravdy strašného neviděl." Není tedy divu, že se tým LHS musel místy značně odklonit od Mistrovy předlohy. A právě ve zmíněných odchylkách spatřuji největší kámen úrazu tohoto filmu. Ale co... V noci, kdy na černé obloze visí nezdravý houbovitý měsíc, máme možnost usednout ke sci-fi hororu s velmi slušnou atmosférou. IÄ! SHUB-NIGGURATH! ČERNÉ KOZE Z LESŮ S TISÍCEM MLADÝCH!(12.3.2012)