Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

Niles 

všechny recenze uživatele

There's a storm coming, Mr. Curtis. Komentár obsahuje spoilery. Curtis má znepokojivé nočné mory, pričom každá sa začína silnou búrkou. S pribúdajúcim časom sa stupňuje jeho strach a paranoja. Aby sa ochránil pred búrkou a tým aj utiekol pred svojím ochorením začne stavať bunker, ktorým sa stane posadnutý. Stratí prácu a zhorší sa jeho vzťah so ženou. A divák je stále na pochybách ako to v skutočnosti všetko je. Film má unikátny záver, ktorý sa dá interpretovať viacerými spôsobmi a nedá sa povedať ktorý je ten správny. Prvá možnosť je, že scéna na pláži je len ďalší Curtisov sen. Jeho choroba sa prehlbuje, ale vidíme tu rozdiel – búrku vnímajú už aj jeho žena a dcéra. Znamená to, že ho milujú a podporujú, čelia búrke (jeho chorobe) spolu s ním. Druhá možnosť je tá, že sa blíži skutočná skaza a Curtis nebol až tak úplne pomätený. Jeho sny boli akési predtuchy toho, čo príde. Take Shelter vyniká excelentným Shannonovým herectvom, výraznou hudbou a tiesnivou atmosférou s niekoľkými emotívne vypätými pasážami. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tíživý psychologický drámo o Curtisovi(Michael Shannon)jenž začne mít děsivé sny o blížící se ničivé bouři. Sny jsou natolik silný a Curtis je jimi natolik posedlej, že se rozhodne vybudovat protibouřkovej kryt. Postupně se mu rozpadá rodina, poštvává proti sobě přátele, dostane vyhazov z práce, okolí si o něm myslí že je blázen. Je snad opravdu šílený? Nebo se u něho začíná projevovat schizofrenie jako u jeho matky? Nebo jsou jeho sny předzvěstí blížící se hrozby? Kdybych nekoukal na zdejší % tak bych normálně řekl, že svým pojetím a pomalejším tempem tenhle film moc diváků neosloví. Ale zdejších 75% ukazuje že bych se evidentně mýlil. Je zajímavý, že některý snímky jsou diváci schopní přijmout a akceptovat a některý ne. Popravdě mi to někdy hlava nebere. Take Shelter je bezesporu dobrým filmem, že bude mít s takovým počtem hodnotících takový procenta bych netipoval ani omylem. Za mě 4hvězdy. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi minimalistické tempo filmů, tak Take Shelter je přesně pro vás. Budovaní napětí a strachu z nastávající katastrofy je udělano skvěle. Herecké výkony taky parádní, akorát mi někdy nesedlo chování manželky Curtise, ale to se dá překousnout. Take Shelter je podobný film jako Melancholie, ale Melancholie byla přece jen o parník lepší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠÍ MATCE BYLA VE 30ti LETECH DIAGNOSTIKOVÁNA PARANOIDNÍ SCHIZOFRENIE. VÁM JE TEĎ 35. CHCETE SI O TOM PROMLUVIT?“..... /// Curtisovi trochu hrabe. Z hladu? To ne (nežijou si špatně a z nemocí dcerky se taky vyrovnávaj)... spíš z deště. Ze spaní řve, budí se spocenej a tak další kroky logicky vedou ke snaze vybudovat protibouřkovej úkryt. Jsou to jen sny nebo vize? Prase aby se v tom vyznalo a tak mu hrabe čím dál víc a pěkně mě sere, (tedy emoce tu jsou.) protože su rodinnej typ a tady to spěje k pěknýmu průseru! Na velkým prostoru je mi umožněno nahlídnout za oponu ,,stavu“, když se sny mění v pocity a začíná strach z toho, že se něco blíží. Dramaticky dojemná síla rodiny (hlavně obětavost manželky) je zároveň mentální sílou filmu a já si hodně přeju, aby všechno dospělo k očekávanýmu ,,neočekávanýmu“ rozuzlení. Medicínsky zajímavej M. Schannon a stavy, kterým unikám pomocí alkoholu (taky si občas smáznete ,,disketu“?). Každopádně o tom, co je či není pravda, budete muset rozhodnout sami. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že je lepší místo dovolený u moře investovat do přepravního kontajneru . 2.) Rozhoduju se pro Kochleární imlantát. 3.) Thx za titule ,,Brousitch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Že jsi paranoidní, ještě neznamená, že po Tobě nejdou. Ať už zvenčí, nebo z nitra Tvého já. *** Scénář i tempo jako podle psychometronomu, je to skvěle vymyšlené, aby ten duševní vrták fungoval a strhl bouřku, která smaže rozdíl mezi nitrem a okolím. Ale velká škoda té hollywoodské kamery a ztvárnění, permanentně vás vytrhuje vědomím, že se stále jedná o produkt mcdonaldu, v trochu jiném pojetí to mohl být hodně hryzací a rozežírací snímek, aniž by se muselo měnit cokoli jiného, jen to balení. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Jednou z prvních osob, která četla Nicholsův scénář k filmu, byl Michael Shannon. Důvodem však nebyla nabídka na roli, ale konzultace. (Brousitch)
  • Keď Curtis prvýkrát v noci upratuje kryt, Samantha sa pozrie von z okna a vidí, že z krytu vychádza svetlo, akoby v ňom bolo rozsvietené. Hneď v ďalšom zábere však môžeme vidieť, že Curtis má so sebou v kryte iba malý lampáš, ktorý také silné svetlo nedokáže vyprodukovať. (GTS_PUNK)
  • Michael Shannon si počas prípravy na rolu zámerne nič nečítal o mentálnych poruchách, nakoľko jeho postava o nich taktiež vedela veľmi málo. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama