Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem před zhlédnutím takřka nic nevěděl (krom nástřelu námětu a pozitivních recenzí) a vám doporučuju to samé, takře přestaňte číst, hned teď :). Hodně velký unikum v rámci subžánru "hlavní hrdina je (možná) blázen". Michael Shannon je ženatý s Jessicou Chastain (mimochodem skvělé herecké výkony, oba dva) a má hluchoněmou dcerku. A apokalyptické vize o jakési superbouři, která nepřinese nic dobrého. Jeff Nichols (režisér i scenérista) zvolil zajímavý přístup, kdy o sobě nechává hlavní postavu pochybovat. Ale blázni si většinou nemyslí, že jsou blázni, což v divákovi budí poměrně oprávněnou obavu, že se nakonec fakt něco semele. Hlavně ale neočekávejte katastrofický snímek - Take Shelter je z větší části tíživé rodinné konverzační drámo, sem tam obohacené nějakým takřka hororovým výjevem. V závěrečných patnácti minutách mě několikrát (ne)příjemně zamrazilo, na čemž nese velký podíl vynikající soundtrack. O úplně poslední scéně by se dalo dlouze diskutovat (nakolik ji brát doslovně / co případně symbolizuje), za což taky palec nahoru. Veliká spokojenost, ale nebude to zdaleka pro všechny. 9/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý zážitek. Úvodní spielbergovská rodinná expozice přirozeně vtahuje do děje, aby pak přešla do postupné psycho gradace ve stylu "best of Shyamalan". Herecké duo Shannon Chastain je naprosto perfektní a už jenom svými pohledy a pohyby dokážou pracovat s atmosférou celého filmu. Neustálé nejednoznačnosti celého vyznění pak dává korunu konec a nechává celý zážitek vyznít do krásně podivného vakua. 9/10 ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé drama o nastupující psychické poruše (anebo možná taky ne, ale nepředbíhejme) a následném rozpadu dosavadního klidného rodinného života. Michael Shannon je v hlavní úloze úchvatný a Jessica Chastain mu zdatně sekunduje. Klobouk dolů hlavně před postavou, kterou Jessica hraje a která si i pod tíhou těžké životní zkoušky zachovává tvář a trpělivě a láskyplně stojí při svém muži. Některé snové sekvence v tomto snímku nemají daleko k hororu a sledovat běsnícího Shannona je opravdu trýznivé. To vše předznamenává opravdu neveselou finální scénu, ke které to celé nutně směřovalo. Dvouhodinová instantní deprese. [KVIFF 2018] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠÍ MATCE BYLA VE 30ti LETECH DIAGNOSTIKOVÁNA PARANOIDNÍ SCHIZOFRENIE. VÁM JE TEĎ 35. CHCETE SI O TOM PROMLUVIT?“..... /// Curtisovi trochu hrabe. Z hladu? To ne (nežijou si špatně a z nemocí dcerky se taky vyrovnávaj)... spíš z deště. Ze spaní řve, budí se spocenej a tak další kroky logicky vedou ke snaze vybudovat protibouřkovej úkryt. Jsou to jen sny nebo vize? Prase aby se v tom vyznalo a tak mu hrabe čím dál víc a pěkně mě sere, (tedy emoce tu jsou.) protože su rodinnej typ a tady to spěje k pěknýmu průseru! Na velkým prostoru je mi umožněno nahlídnout za oponu ,,stavu“, když se sny mění v pocity a začíná strach z toho, že se něco blíží. Dramaticky dojemná síla rodiny (hlavně obětavost manželky) je zároveň mentální sílou filmu a já si hodně přeju, aby všechno dospělo k očekávanýmu ,,neočekávanýmu“ rozuzlení. Medicínsky zajímavej M. Schannon a stavy, kterým unikám pomocí alkoholu (taky si občas smáznete ,,disketu“?). Každopádně o tom, co je či není pravda, budete muset rozhodnout sami. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že je lepší místo dovolený u moře investovat do přepravního kontajneru . 2.) Rozhoduju se pro Kochleární imlantát. 3.) Thx za titule ,,Brousitch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

classic 

všechny recenze uživatele

Melancholický, komorný, atmosferický film o človekovi, ktorý má rodinu, pričom akurát prežíva svoje dni, máva nočné mory, myslí si, že dostal údel po svojej matke v podobe diagnostikovania - paranoidnej schizofrénie, ku všetkému sa pridáva i nepochopenie zo strany - jeho najbližšej rodiny, alebo kliniec zabil tým, že si stavia doma na dvore - protitornádový kryt, kde si myslí, že sa schyluje k veľkej búrke, ktorá by priniesla so sebou - apokalyptické tornádo ! Chce len zabezpečiť svoju rodinu, ktorá aj pôjde, do spomínaného krytu, pričom to ešte nie je konečná bodka, matka príroda - uderí, ale až, v podstate na inom mieste, kde nebude k dispozícii - kryt. Vskutku, zaujímavý film s roztržitým strihom, vynikajúcim - Michaelom Shannonom, ktorý predvádza - herecký koncert, samotná, Jessica Chastain, je kus baby, ale nemá taký široký repertoár, ako Mike. Taktiež sa pridáva - smutná hudba, ale i napriek všetkým pozitívnym reakciám, mi na filme vadilo - nesústredenosť, prelínačky dávali na zreteľ - začínajúci chaos. Takéto filmy, určite, nie sú - určené pre dnešné filmové publikum, ktoré vyžaduje - úplne čosi iné, ako v tomto pomaly plynúcom filme, kde sa prakticky nič nedeje, kde najlepšie filmové pasáže, sú v Curtisových nočných morách, inšpiráciu u Nicholsa, vidím v Blízkych stretnutiach tretieho druhu ! ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v mestečku LaGrange v štáte Ohio. Natáčalo sa aj v mestečkách Elyria, Grafton, Lorain, Chardon a Oberlin. Záverečná scéna z pláže sa natáčala na Catawba Island. (Real Tom Hardy)
  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)
  • Hlavný hrdina filmu Curtis navštívi so svojimi problémami doktora Shannona (Ken Strunk), pričom jeho predstaviteľ sa volá Michael Shannon. (sWONDER)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama