Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Výborně, něco takovýho tady už dlouho nebylo. Take Shelter je naprosto fascinující drama s neotřesitelným základem, a tim je bezchybné herecké duo Shannon-Chastain a skvěle sepsaný scénář. Ten dává prostor nejen vykreslení postupného propadu hrdiny do úplného šílenství, ale i výborné práci s houstnoucím napětím. O to se starají jak jeho noční můry, tak neobyčejnou bouři alarmující mraky a hejno neklidného ptactva. Mnozí diváci asi budou breptat, že snímek plyne příliš pomalu, ale já osobně jsem toho názoru, že té zklíčující atmosféře to tentokrát jenom pomáhá. A po těch dvou hodinách navíc přichází zcela kulervoucí závěr, v který jsem tajně doufal. Bravo! ()

arie 

všechny recenze uživatele

Imponuje mi vidiecke prostredie obývané prostými typmi, ktorých životy sa potýkajú s problémami rôznorodého rázu. Neprekáža mi pomalé tempo, perly vyhľadám v nezávislých rybníkoch a slintám pri pokusoch filmárov ponechať multiplexového diváka vlastnej nechápavosti a unudenému výrazu v tvári. To sú atribúty, ktorými disponuje i Nicholsov titul, no faktorov, prečo jeho počin nemôžem označiť za viac, než snaživú prácu nadaného študenta, ktorý sa musí na svojej filmovej púti ešte mnohému učiť, je hneď niekoľko. Akceptujem, že kronika filmových postáv s narušenou duševnou rovnováhou by nemala byť paletou jedincov, s ktorými by ste chceli okamžite tráviť svoj drahocenný čas, a preto si i Michael Shannon, majúci patent na podobný typ úloh, pravdepodobne nezíska vaše sympatie, no jeho herecká presnosť je najväčším pozitívom filmu. Pomalé budovanie napätia a emočnej vypätosti postáv mierne dopláca na dramatickú nerovnomernosť, na ktorej sa prejavuje prehnaná minutáž, no minimálne sekvencie odohrávajúce sa v stiesnenom podzemnom bunkri hodnotím o hviezdičku vyššie ako celkový film. Za samoúčelné a klišéovité považujem snové sekvencie, až na úvodnú, nakoľko v prípade nasledujúcich som nemal problém identifikovať, kedy sa film nachádza v realite a kedy v mysli titulnej postavy. Ich stvárnenie je výborné, no ich samoúčelnosť mi evokovala tisícky tuctových lacných hororov, čo však považujem hlavne za svoj subjektívny problém, nakoľko ma už dlhšiu dobu zaujíma viacej psychológia postáv, než efekty. Nad stavom súčasnej americkej produkcie možno až príliš predpojato lámem palicu skôr, ako sa oboznámim s konkrétnym výsledkom, preto ma každý podobný príspevok núti veriť v lepšie filmové zajtrajšky. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Pár dôvodov, prečo sa tento film oplatí vidieť, je impozantný výkon Michaela Shannona, ktorý toho síce veľa nenahovorí, ale reč jeho tela, každý pohľad, každé gesto precítil so svojou postavou. Na tak nízkorozpočtový film veľmi dobre technicky zvládnuté, kamera skvelá, surround ozvučenie dokonalé. Film má veľmi prekvapujúci dej a odporúčam vedieť maximálne toľko, že sa jedná o veľmi komornú drámu s pár mrazivými momentami a skvelými hereckými výkonmi, ktorá vypovedá o tom, ako strach z niečoho môže ovplyvňovať a zničiť naše životy. Samotný záver dáva filmu trošku iný rozmer, trošku znepokojí a mnohých divákov rozdelí na dva tábory, mne osobne sa páčil. 80%. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Upřímně radím nečíst komentáře dřív, než si Take Shelter zažijete na vlastní kůži, a to doslova, protože přesně tam se vám bude od začátku zadírat, aby mohl prostoupit až do míst, kam před světem i sebou samými schováváte všechny svoje obavy, nejistoty i fóbie, díky nimž budete chápat důvody, pro které se Curtis odsoudil k osamocenému boji proti nepříteli, který ho mohl dovést až k doživotní separaci a přitom navzdory nejistotě v duši, nepřízni osudu a posměchu okolí neústupně chránit svoji rodinu. Silný příběh z řady těch, o kterých si myslíte, že se už netočí, s nevídaně civilními výkony Jessicy Chastain a Michaela Shannona a soundtrackem děsivým jak předzvěst duševní choroby. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc podmanivým hlubinám šílenství skrze hřmění v Ohiu… Stěží říct, na co pět chválu dříve a více. Zda na nebývale skvostně gradovanou hmatatelnou podprahovou tenzi, Shannonův výkon v roli poctivého rodinně založeného dříče, který si uvědomuje, že takřka jistě propadá schizofrenii, ale „co když přeci jen ne“. Výsledkem je nejznepokojivější, nejreálnější a v neposlední řadě i zdaleka nejlepší filmová verze biblického příběhu o Noem. Mám snad jedinou titěrnou výtku; a to sice k samotnému závěru. Jde o typ snímku, který může skončit jen dvěma konci. A Nichols šel cestou toho filmově vděčnějšího a stylovějšího. Nemohu se však zbavit pocitu, že ten druhý možný by se pod kůži zadřel ještě o poznání více a k tomu by byl i interpretačně bohatší. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Hlavný hrdina filmu Curtis navštívi so svojimi problémami doktora Shannona (Ken Strunk), pričom jeho predstaviteľ sa volá Michael Shannon. (sWONDER)
  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama