Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Postupne gradujúca dráma o tom, že nie každý musí byť blázon keď ma katastrofické predstavy. Film je lahôdkou pre tých čo sa vedia vcítiť do postáv a živo si predstaviť ako by asi reagovali oni samotní, keby sa jeden z ich členov rodiny "pomiatol" posadnutosťou zachrániť svoju rodinu na základe zlých snov .. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelé zobrazenie rozpolenej mysle hlavného hrdinu, pri ktorom až do konca nevieme, či sa prichádzajúca búrka nachádza iba v jeho hlave, alebo rodine skutočne hrozí nebezpečenstvo. Nepopieram, Take Shelter mal aj slabšie miesta, kde sa to trochu ťahalo, ale ako celok film pôsobil výborne. Michael Shannon rozhodne nepatrí medzi mojich favoritov, no v Take Shelter zatienil úplne každého, dokonca aj sympatickú Jessicu Chastain. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Melancholický, komorný, atmosferický film o človekovi, ktorý má rodinu, pričom akurát prežíva svoje dni, máva nočné mory, myslí si, že dostal údel po svojej matke v podobe diagnostikovania - paranoidnej schizofrénie, ku všetkému sa pridáva i nepochopenie zo strany - jeho najbližšej rodiny, alebo kliniec zabil tým, že si stavia doma na dvore - protitornádový kryt, kde si myslí, že sa schyluje k veľkej búrke, ktorá by priniesla so sebou - apokalyptické tornádo ! Chce len zabezpečiť svoju rodinu, ktorá aj pôjde, do spomínaného krytu, pričom to ešte nie je konečná bodka, matka príroda - uderí, ale až, v podstate na inom mieste, kde nebude k dispozícii - kryt. Vskutku, zaujímavý film s roztržitým strihom, vynikajúcim - Michaelom Shannonom, ktorý predvádza - herecký koncert, samotná, Jessica Chastain, je kus baby, ale nemá taký široký repertoár, ako Mike. Taktiež sa pridáva - smutná hudba, ale i napriek všetkým pozitívnym reakciám, mi na filme vadilo - nesústredenosť, prelínačky dávali na zreteľ - začínajúci chaos. Takéto filmy, určite, nie sú - určené pre dnešné filmové publikum, ktoré vyžaduje - úplne čosi iné, ako v tomto pomaly plynúcom filme, kde sa prakticky nič nedeje, kde najlepšie filmové pasáže, sú v Curtisových nočných morách, inšpiráciu u Nicholsa, vidím v Blízkych stretnutiach tretieho druhu ! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

The storm is coming. Vězte, že dříve, či později dožene každého a štěstí pak přeje připraveným... Nichols nabízí studii tzv. pozitivních příznaků schizofrenie v interakci s úrovní komunikace v partnerských vztazích a vnímavého diváka nechává pozvolna tuhnout. Brilantně napsané, atmosféra ševelícího větru v korunách stromů připomíná Znamení, byť tady jde o mnohem reálnější hrozbu, než jsou zelení, vodu nemilující mužíci a navrch impozantní výkon krále podivínů, u jehož úkrytu není úplně jasné, koho a před čím (kým) má vlastně chránit. Pro ty, co se modlí k bohu zkázy jménem Emmerich možná trochu rozvláčné, ale proč nevyužít kvalit M.Shannona, když je zrovna v laufu. A konec? Miluju filmy, co mi jej předloží se vzkazem: „Cokoliv si přejete…“ ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé drama o nastupující psychické poruše (anebo možná taky ne, ale nepředbíhejme) a následném rozpadu dosavadního klidného rodinného života. Michael Shannon je v hlavní úloze úchvatný a Jessica Chastain mu zdatně sekunduje. Klobouk dolů hlavně před postavou, kterou Jessica hraje a která si i pod tíhou těžké životní zkoušky zachovává tvář a trpělivě a láskyplně stojí při svém muži. Některé snové sekvence v tomto snímku nemají daleko k hororu a sledovat běsnícího Shannona je opravdu trýznivé. To vše předznamenává opravdu neveselou finální scénu, ke které to celé nutně směřovalo. Dvouhodinová instantní deprese. [KVIFF 2018] ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)
  • Herec Shea Whigham ztvárňující postavu kamaráda a kolegy hlavního protagonisty hrál s Michaelem Shannonem již v seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City (od r. 2010). (Helo)
  • První nesestříhaná verze filmu trvala 2 hodiny a 45 minut. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama