Reklama

Reklama

Zvedá se vítr

  • Japonsko Kaze tačinu (více)
Trailer 2

VOD (1)

Režisér Hayao Miyazaki rozjíždí animovaný příběh napříč desetiletími. Inspiroval se životem Jira Horikoshiho, konstruktéra stíhacího letounu Zero z druhé světové války (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (105)

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa zbytočne rozpisovať. Ten kto pozná Miyazakiho animovanú tvorbu vie taktiež, že nemôže tento animovaný mág chybovať. I tento film boduje u mňa na maximum. Jednoducho krása v animovanom šate podfarbená pôvabným klavírom, ktorý dodával celkovému filmu šmrnc. Krásne dialógy a animácia, ktorá nemá konkurenciu. Pre mňa sú filmy tohto režiséra hĺbkou najkrajšie. Škoda, že režisér skončil s natáčaním dlhometrážných filmov. Taký umelci sa rodia raz sa storočie. 90% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak když už i pohádkovej děda vyměkává, tak to vážně s tímhle Světem není něco v pořádku :). Už jeho předposlední film naznačil, že tenhle geniální tvůrce postrádá svou dřívější originalitu. Tenhle film to jen potvrdil. Nejen, že to už není vůbec pohádkový, což je jeho největší síla a údernost. Ale tohle byl jen obyčejnej příběh o týpkovi, kterej vyráběl letadla...A co jako? Kde sou různý pohádkový příšery, kde sou všecky ty čarodějové a japonský bozi? V pytly :( Co se děduloj pořád musí nechat, tak dodonalý obrazy krajiny, mraků, mostů, baráků. V tomhle je tenhle týpek nepřekonatelej. Příště si na nás snad přichystá zas nějakou pořádnou pohádku! Málo fantasy! ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

S filmovým průmyslem se Myazaki loučí dostatečně kvalitním dílem. Řemeslo za léta u filmu zvládl více než na výbornou, např. takové tetelení vzduchu za letního dne nad rozpálenýma kolejema, vycházení cigaretového kouře v přesné trajektorii mávnutím ruky... Pohádku konstruktéra opouštíme akorát včas, jinak by si pošramotil romantické renomé při ukázce vlastností vražedné a sebevražedné zbraně. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, že pre Japoncov, milovníkov lietadiel a japonskej histórie to musel byť fascinujúci zážitok. Avšak na mne to až taký silný dojem nezanechalo, a to som pri tom od toho čakal naozaj asi až príliš. Ale to bude asi tým, že ma nikdy japonská história a ani letectvo ako také nefascinovalo. Príbeh to však bol naozaj pekný, dramatický, dokonca miestami aj romantický. Kreslená animácia už tradične obdivuhodná (ale na to sa už u japonských animákoch dalo zvyknúť). No ako celok to u mňa pôsobilo dosť priemerne, proste ako sa vraví - nebola to moja šálka kávy. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jiné Mijazakiho filmy mám většinou ráda, ale je to hlavně kvůli exotické a kouzelné atmosféře. The Wind Rises je "jen" přibarveným (pseudo)životopisem konstruktéra oněch známých japonských stíhaček Zero. A i v animované formě je to pro našince zábavné přesně tak, jak to zní na první poslech. Ten příběh prostě není silný, a pokud si hned neuvědomíte, že má vlastně jít o jakousi biografii, pak se budete nudit ještě víc. Několik věcí je ale fajn: klasicky rozkošná Mijazakiho animace, zajímavá atmosféra Japonska začátku dvacátého století a vztah hlavního hrdiny Jira s jeho vyvolenou dívkou. Pokud ale nejste fanoušky mistra Mijazakiho nebo historie letectví, tak tenhle film nemůžu úplně doporučit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • V domácím Japonsku film vzbudil rozruch, protože má zcela netradiční téma. Hlavním hrdinou je totiž Džiró Horikoši, konstruktér obávané stíhačky Micubiši A6M, známějsí pod přezdívkou Zero. Její modely sloužily za druhé světové války k sebevražedným náletům kamikadze nebo k napadení přístavu Pearl Harbor. (Innuendo1987)
  • Na viaceré zvukové efekty bol využitý iba ľudský hlas. Ako napríklad pri reve motora alebo zvuku zemetrasenia. (chesterko)
  • Ve filmu je ztvárněna letadlová loď „Hóšó“, která byla první „dospělá“ japonská letadlová loď a jako jedna ze čtyř přežila druhou světovou válku. (VYFUN)

Související novinky

Novinka studia Ghibli dobyla americká kina

Novinka studia Ghibli dobyla americká kina

12.12.2023

Ghibli, kde vznikají hlavně filmy mistra animace Hajaa Mijazakiho, je jedno z mála japonských studií, které má silnou tradici i v zahraničí a o jeho tituly je vždy zájem. Novinka Chlapec a volavka… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama