Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

montenegro 

všechny recenze uživatele

Film je to z dnešního pohledu asi sotva průměrný, ale viděno tehdejším pubertálním okem mega mega nadprůměrný- žrali jsme to neskutečně. Ta jedna hvězda navíc za písničky od Elánů ("dvaja, aké krásne je byť dvaja, aké zváštne je mať rád"). Eva bývala krásná holka a Jiří Bábek mi i dneska připadá neskutečně sexy:-) Romantika hadr:-) Škoda přeškoda, že natočili ještě dvojku a trojku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Som zvedavý, kto bude platiť vodu.“ Nostalgická sídlisková bomba z roku 1985 o láske tínedžerov v réžii Dušana Rapoša, ktorej nechýba poetika ani ak ste vyrastali na dedine a nikdy ste nejazdili na Škode 100 tzv. "kilečku". Ale nebyť bravúrnej hudobnej stránky (Grigorov, Elán, Patejdl, Filan, Záblacká), bol by som prísnejší. Podstatne. ()

Reklama

Brano 

všechny recenze uživatele

Nostalgický hudobný film pre mládež, ktorý rozpráva o osudoch niekoľkých ľudí. Príjemne herecké obsadenie a naozaj krásna kultová hudba, ale to je asi všetko čo zdobí tento film. Chýba tomu hlavne dej. Sú to len také poskladané časti príbehov o láske z pred paneláku. Ale musím uznať, že aj po rokoch ma film stále niečo do seba. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tento film som v mladosti videl viacero krát, ale som si ho pamätal len veľmi útržkovo. Takže toto hodnotenie píšem až na základe dojmov z roku 2018. Musím uznať, že pri pozeraní 33 rokov starého filmu to už veru pôsobí ako poriadne retro! Po dejovej stránke to síce nebolo nič svetoborné, ale tá atmosféra sídliska 80tych rokov ma dostala. Síce som svoje detstvo prežíval až v 90tych rokoch, ale aj náš dvor medzi panelákmi bol vtedy centrom všetkého, takže to bola pre mňa celkom pekná spomienka. No a asi netreba pripomínať, že najväčšou prednosťou celého filmu bol samozrejme vynikajúci soundtrack, ktorý ten príbeh panelákovej mládeže príjemne sprevádzal. Inak, neviem čo sú všetci takí unesení z Evy Vejmělkovej. Mňa aj tak najviac upútala Nemožná - Janka Svobodová (vo filme ako Majka). ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale vidím ten film asi takový, jaký by mohl být a ne takový, jaký skutečně je. Když si totiž odmyslíte disko motorkáře a naivní kamerové filtry á la "romantické odlesky", je Fontána krásnou mozaikou příběhů z vnitrobloku. Některé z nich jsou chytřejší a trefnější, jiné více "limonádové", ale všechny mají spád, svižné dialogy a vtip. Navíc to není rozházený mišmaš, ale pěkně propojená síť sjednocená starou kašnou. A depresivní, syrový konec je tak super, že to od filmu s takovou pověstí snad ani nejde čekat. Fontána pre Zuzanu je mnohem lepší, než se o ni říká. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Vašo Patejdl sa kvôli práci na iných projektoch nezúčastnil natáčania a známe hudobné hity napísal len podľa obrázkov z filmu. (Raccoon.city)
  • Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky a po premiére a zdrvujúcej kritike sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše. (Raccoon.city)
  • Počas prvého roku premietania v kinách videlo film 1,400,000 divákov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama