Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Južná Afrika 1990. Dve hlavné udalosti tohto obdobia sú na spadnutie. Prvou z nich je prepustenie Nelsona Mandelu a druhou, ktorá je dôležitejšia, je fakt, že babrák Milton nastupuje do prvého ročníka na jedinej elitnej súkromnej škole pre chlapcov. (ČSFD)

Recenze (16)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o tom, že dospívat skutečně není jednoduché a je jen málo těch, kdo vám to ulehčí. Zato zkomplikovat, na to najdete lidí spoustu. Hlavně sami sebe. Příjemné herecké výkony, výborný John Cleese, zajímavý příběh, který jen sem tam emocionálně moc hapruje do neúnosna, ale jinak velmi snesitelné s krásnou mořskou pannou. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Můj nový domov. Smrdí jako staré ponožky a vosk na podlahy". Takhle komentoval Spud nebo spíš Spudík, John Milton svůj vstup na soukromou školu. Padla na mě nostalgie při vzpomínkách na tyhle léta, když jsem viděla, co všechno ta šílená klukovská parta vyváděla. Například to jejich koupání za svitu měsíce ve mně okamžitě evokovalo to naše holčičí koupání na Evču v řece Jizeře.....nádhera. To byla tak báječná léta. Líbilo se mně Johnovo vyprávění o jeho sebeobjevování, zamilovanosti, smutku, zrání a v neposlední řadě jeho rozechvělý hlásek při zpěvu. Kdo upoutal jako druhý mou pozornost byl Gecko (kdo viděl, tak ví), jedna mořská panna a profesor literatury, jehož hodiny byly skutečně hodně atypické. To všechno podtrženo moc prima muzikou a vykutálí se na vás velmi příjemná, laskavá a relaxační podívaná. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

John Cleese byl tím, kvůli komu jsem se na toto dílko podívala a kvůli němu možná ještě kouknu i na pokračování. Poprvé jsem ho viděla ve vážné roli a jeho postava na červeném víně závislého,(No jo, jihoafrickému červenému se jen těžko odolává!) a životní moudra předávajícího učitele anglické literatury, mě ve filmu těšila nejvíc. Ten sladký chlapec mě až tolik nebral. Ani příběh podle amerického mustru, o tom jak se vysmívaný školáček stane školní hvězdou, která se uklání před hledištěm plným rodičů a přátel školy a málem nestačí odolávat náporu těch nejkrásnějších slečen. Více než hlavní hrdina Spud se podle mě povedla postava jeho věčně nemocného kamaráda Gecka. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Trochu britské, trochu americké, ale právě to jihoafrické koření z toho dělá něco trochu nového a svěžího. A to nejen mírně exotickým prostředím a odkazováním na některé typicky jihoafrické události a reálie, ale i mírně odlišný přístup k filmařině, který ve mě evokoval mnohem starší film, než kterým Spud ve skutečnosti je. A to především v tom dobrém. Hoch v hlavní roli super a lidsky působící učitel John Cleese ještě lepší. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo čekal film, zajímavý svým místem původu, tak smůla. Spud by se klidně mohl odehrávat v Anglii a na věci by to téměř nic neměnilo. Ale jako svěží koktejl ironie, nadhledu, laskavého pohledu na těžké období dospívání, sem tam podbarvený i těmi smutnými stránkami života, to funguje docela dobře. A Johna Miltona, s jeho věčným úžasem v ještě dětské tvářičce, to jak pořád objevoval nové divy života, jako knihy, inspiraci, přátelství a hlavně první lásky, jsem si oblíbila téměř okamžitě. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Nevím úplně přesně proč, ale strašně se mi to líbilo. Už sháním dvojku a trojka má za týden v Johannesburgu premiéru, tak snad bude brzy v nějaké podobě k mání. Moc pěkný film. Asi že jsem Fanda Troye Sivana, jeho muziky, Commonwealthu a vůbec. Jinak už mám taky všechny čtyři knížky v telefonu a opatřil jsem si soundtrack :-). ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíše nějakou komediálnější komedii než tohle. Asi mám jiný smysl pro humor. Zasmál jsem se jen občas a zbytek byl spíš neustále depresivní film, který sice byl o dospívání, ale tím nejhorším způsobem. Ta hodina a půl než se mu konečně alespoň něco povedlo, mi připadala spíš jako bych sledoval soutěž o největšího smolaře. Takže ano, je to citlivé a blabla o dospívání a hezký milý film, ale příště si raději pustím Inbetweeners. Jo a to, Gecka zabil Spud, ale asi mu to moc blbé není, že za tu malárii může on. Co bylo ale na filmu perfektní...je John Cleese, ten je za 5*. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Není to tak dávno, co jsem se stala velkou fanynkou Troye Sivana, a proto jsem si tento filmu opravdu nemohla nechat ujít. Podle obsahu mě film opravdu zaujal a já jsem se nemohla dočkat, až budu mít tu příležitost se na film podívat. A i když hodnotím pouze čtyřma hvězdičkama, film mě opravdu v žádném případě nezklamal. Lehký humor mě dobře bavil a Troyův herecký výkon byl naprosto úchvatný. Nakonec mě film ale přece jenom překvapil ... Po jistém zvratu byl sice závěr určité kapitoly filmu vcelku jasný, ale ani tak jsem se nedokázala ubránit proudu slz. A možná taky právě díky tomuto zvratu mám na film trošku jiný názor než na ostatní filmy z prostředí chlapecké školy. Nakonec jsem se ale přece jenom rozhodla filmu dát pouze čtyři hvězdičky ... Převážně kvůli příliš velké pohádkovosti filmu a občasným scénám, které mi přišly jako by do filmu ani nepatřily. Možná ale po shlédnutí dalších dvou dílů přece jenom jedno očku přivřu ... Uvidíme ... ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších "školních" filmů, jaký jsem kdy viděl, svěží komedie plná originálních nápadů, vtipné dialogy v podání nekonvenčního provesora literatury,který si získá diváka svým přístupem k životu a fandíme mu, když vidíme, že se mu nedaří. A nepřekvapí, když se dozvíme, že i on byl v chlapeckých letech "spudem- bramborou", jako hlavní klukovský hrdina John Milton, jenž zpočátku ve škole trpí pro svoji zatím nenastoupivší pubertu---Troye Sivan v roli Spuda -Johna MIltona podal velice dobrý výkon, uvěřitelný, přirozený a sympatický proto, že nerezignoval ani po řadě neúspěchů, které mu osud nadělil. Dokázal se vyrovnat i s tragickým osudem svého jediného opravdového přítele na škole a jako zadostiučinění se mu dostalo přijetí jako plnoprávného člena jejich "Crazy eight". Film, který málokoho zarmoutí a je velice dobře, že následujují další dvě pokračování - Spud 2 (2013) a Spud 3 (2014), ve stejném hereckém obsazení. Pro mladistvou radost,kterou mi film udělal a pro níž se k němu budu často rád vracet a znovu a znovu si ho rád shlédnu, jednoznačně 5 hvězdiček i nejnovější místo v mé TOP 10. ()

wOOzIe 

všechny recenze uživatele

Tak neskutečně jiný a zvláštní film zase jednou. Možná to má co dočinění s tím že je z JAR. Moje první zkušenost z filmem z této oblasti a musím říct naprostá spokojenost. Hrozně mě zaujalo jak jsou napsané postavy a to zejména Guv. Nemůžu si pomoct, ale fakt jsem se hodněkrát smál jak je to až absurdně stupidní a trochu britské. Sem tam trochu dramatické, ale ne přespříliš. Je to spíš taková srandovní jednohubka, která vás dostane svým nevšedním humorem a sem tam vám předhodí zajímavou myšlenku ohledně života. Paráda výrazně lepší 4*! ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Tohle se jen tak nevidí. Už ani vlastně nevím kde jsem k tomuto filmu přišel. Každopádně velmi pěkně natočený průvodce dospívání. Komické scény střídá černý humor a v zápětí nastupuje dramatická situace. Pěkná hudba, fantastické naivní fantazírování. Jooo dospívání je hezké, kouzelné a občas taky zmatené. Doporučuji shlédnout.. ()

petisek 

všechny recenze uživatele

Poznáte to - nemáte večer čo pozerať a náhodou natrafíte na nejaký film, od ktorého nečakáte nič a nakoniec sa vám dostane skvelého filmového zážitku. V prípade "Spud" je to tak trochu "exotický film", lebo z JAR som doteraz videl asi iba trilógiu "Bohovia sa museli zblázniť" (aj keď Afriku v prípade tohto filmu človek postrehne iba málo). "Spud" je film o dospievaní, strednej škole, prvej láske - takých sa dnes točia tucty ale vzácny je tým, že nad väčšinou podobnej produkcie vysoko vyčnieva. Detské úlohy boli veľmi dobre obsadené a pre mňa bol veľkým prekvapením John Cleese, ktorý svoju postavu zahral skutočne dobre a postaral sa o uveriteľnú vážnu linku v ináč väčšinou komediálnom príbehu. Ak si chcete zaspomínať na detstvo, strednú školu a všetko čo stým súvisí - dobre sa zasmiať a možno trochu dojať, tak Spuda rozhodne odporúčam. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Jasnej plnej počet. Čekal jsem, že ten film takovej bude a opravdu takovej je. Laskavej. Připomíná mi blbnutí na střední škole, první holku a spoustu jinejch věcí kolem dospívání. Jen na mojí škole chyběl ten zkušenej a moudrej Cleese, kterej by mi pár věcí ukázal a měl koule na to žít jak chtěl a přitom se neměl za co stydět. S radostí si ten film pustím po čase znova, až si budu potřebovat udělat radost. ()

RISOvonVODKA 

všechny recenze uživatele

Príbeh o chlapcovi pochádzajúcom z pochybnej rodiny, žijúcom niekde v Južnej Afrike. John Milton vo veku 14 rokov nastupuje na súkromnú školu, kde sa stretáva s podivnými spolužiakmi, ktorí majú obzvlášť veľkú záľubu v rozdávaní prezývok. Chudákovi Miltonovi sa počas sprchovania ujde prezývka spud(prečo asi?). Film je vlastne viac drámou, než komédiou. Počas celého filmu som sa akurát tak uškrnul nad jednou, či dvoma scénami. Štrnásť ročný chlapec s malým penisom sa počas filmu spriatelí s alkoholikom, stretáva sa so smrťou a najhoršou vecou je rozhodovanie sa medzi prsnatou super-blondínkou alebo dokonalou tmavovláskou. Celý čas sa tam premáva s tým natvrdlým, polo-retardovaným výrazom, pre ktorý by ste ho aj chceli ľutovať, ale fakt, že sa mu tam premávajú ženy ako z časopisu na spodnú bielizeň vás akurát vytáča. Samozrejme sa z neho v procese stane veľká hviezda a každý mu ide nohy bozkávať. Je to jednoducho priemerný film, ktorý si ale určite nepozriete viac krát ako raz. Ak vôbec. ()

Jimbanga 

všechny recenze uživatele

Spud neřekl Geckovi, že se zamiloval do holky co se tahá úplně z každým ze školy a tim pádem přestal brát léky proti malárii, protože tvrdil, že už je nepotřebuje, jelikož ho teď léčí láska. Tím pádem onemocněl malárií a John Milton ho měl na svědomí!!! Jsem snad jedinej co si toho všiml, nebo jsem tradičně něco nepochopil ??? :D ()

Reklama

Reklama