Reklama

Reklama

Amélie z Montmartru

  • Francie Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

31. srpna 1997 ve 4 hodiny ráno dostala Amélie (Audrey Tautou) nápad. Musí stůj co stůj najít dávného majitele krabičky vzpomínek, kterou náhodou našla ve svém bytě, a poklad mu vrátit. Jestli to ocení, je rozhodnuto. Amélie začne zasahovat jiným lidem do života. Jestli ne, tak nic. Kultovní romantickou komedii o nesmělé Pařížance s laskavým srdcem milují díky její hravosti a půvabu miliony diváků po celém světě. Film o drobných, ale o to důležitějších radostech, který získal řadu prestižních filmových ocenění, ani po 20 letech od premiéry neztratil nic ze svého šarmu. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 572)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pověsti a tisíce nadšených hodnocení nelhaly: Amélie je úžasná. Roztomile poetický film má jakési neodolatelné kouzlo, díky němuž nenásilně spojuje hned několik žánrů, vypadá kýčovitě a originálně zároveň, z všelijak se pitvořících herců ztvárňujících bizarní postavičky se rázem stávají všední lidé žijící všední životy v jedné všední pařížské čtvrti... Zkrátka takový neobyčejně obyčejný, barvami i optimismem hýřící a skvělou hudbou ozvučený neopakovatelný film. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nápad a atmosféra na jedničku. Vzpomínám si, že svého času podlehl kouzlu té křehké Francouzky snad každý. I můj šéf :-) Mě to minulo, i když nelze říct, že by mě snímek vyloženě zklamal, spíš jsem od něj čekal větší emoce. Ještě větší emoce než tam byly. Často jsem se od plic zasmál (zelinář) a dojal (opravář), nicméně film má i svoje slabší okamžiky. Čímž ovšem nechci napsat, že by se mi to nelíbilo. BEZ TEBE BY MÉ DNEŠNÍ CITY BYLY JEN SKOŘÁPKOU CITŮ DÁVNÝCH... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Divný film pro divné publikum, dalo by se říci. Jenže takovýto film se opravdu jen tak často nepoštěstí vidět. Zvláštní rozhodně je, stejně jako jeho hlavní postava: Amélie. Jenže jestli je něco zvláštní, tak pro toto je zvláštnost slabé slovo. Film, jako je tento, dle mého ani neexistuje a nikdy existovat nebude. Je to taková nezávazná existence sama pro sebe, která započne a skončí kvalitou hodně na hraně toho nejvyššího, co dokáže francouzská kinematografie nabídnout. Výborní herci už jen dovršují rychlou dekádu života holky, která je tak trochu praštěná, ale rozhodně ne hloupá. Jen tak trochu vychcaná, stejnak jako je tento film. Vytváří a ukončuje jednu malou epizodku ze světa neskutečna v centru samotné Paříže. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Na Amélii i tomto filmu o ní se mi nejvíce líbí, že si všímá maličkostí. Ona si žije svůj vlastní šťastný a barevný svět. Amélie je rozhodě jiná než ostatní dívky..ale občas jsem si říkala, jestli ta snaha být jinou není až přehnaná. Audrey Tautou byla rozhodně tou nejlepší volbou. Neznám totiž mnoho hereček, které by byly vzhledem tolik zajímavé a neokoukané. Málokdy dávám francouzskému filmu 4 nebo 5*, ani teď je bohužel nedám. Přesto ve mně něco pěkného zůstalo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektná umelecká komédia od Jean-Pierre Jeuneta. Má dosť dobrý príbeh o mladej žene, Amélii, ktorá už od malička žije nezvyčajným životom prakticky vo svojom vlastnom svete a to aj po osamostatnení sa, keď sa zamestná v malej kaviarni. Stále cíti, že jej niečo chýba ku šťastiu, ale všetko sa zmení, keď vďaka jednej náhode nájde nový zmysel života, pomáhať ľuďom okolo seba a navyše prvýkrát narazí aj na spriaznenú dušu a tak spozná lásku, lenže na to musí ísť po svojom. Spracovanie je ale skutočne vynikajúce, už od prvého záberu je jasné, že toto bude nezvyčajný a nezabudnuteľný zážitok a to sa aj úplne naplní. V prvom rade tu nejde o príbeh ako celok, ale skôr je to preplnené mnohými maličkosťami a je tu množstvo zaujímavých postáv so svojim vlastným menším príbehom. Celé to pôsobí pomerne originálne a až mimoriadne nápadito, skutočne také množstvo rozličných nápadov sa v jednom filme vidí len veľmi zriedka, tu jedna nezabudnuteľná scéna strieda druhú, pôsobí to tak nádherne hravo a milo, dokáže to navodiť veľmi príjemnú atmosféru a pocity, takže v konečnom dôsledku to vyvoláva mimoriadne optimistické dojmy a ako celok je to prakticky dokonalosť, kde je všetko tak, ako aj má. Takže aj keď je to vlastne romanticky ladená komédia, ani jedno z toho nie je podané bežným spôsobom, romantika je originálna, obe postavy sú k sebe stále tak blízko a kvôli rôznym hrám predsa tak ďaleko a humor sprevádza celý film, pričom sa nejedná o žiadne hlúpe situácie, ale hlavne je nápaditý a príjemný, pričom u mňa vedú hlavne scény s trpaslíkom, no úsmev na tvári som mal neustále. Herecké obsadenie je výborné, celé to stojí na prakticky dokonalej Audrey Tautou, ktorá tu predvádza nezabudnuteľný výkon, užíval som si všetky tie jej pohľady a prístup k životu, ostatní sa jej už nemôžu vyrovnať, ale aj tak ma bavili úplne všetci a hlavne tým spôsobom, že všetci sú ako keby jedna rodina. Réžia a technická stránka sú úžasné, Jean-Pierre Jeunet tu predviedol mimoriadny talent, skvelý umelecký dojem, perfektná vizuálna stránka, zaujímavé farebné ladenie filmu, vynikajúca atmosféra, tu sa nedá absolútne nič skritizovať. A k tomu ešte veľmi dobrý výber hudby. Márne premýšľam, čo by som tomuto filmu mohol vytknúť, ale nič ma nenapadá, dokonalo vybrúsený diamant a jeden z najväčších skvostov svetovej filmovej tvorby. 93% ()

Galerie (103)

Zajímavosti (44)

  • Federico Bahamontes skutečně vyhrál Tour de France v roce 1959. Byl také prvním cyklistou v historii, který vyhrál vrchařské soutěže na všech třech Grand Tours a dožil se vysokého věku 95 let. (ing.man)
  • Kavárna, ve které Amélie (Audrey Tautou) pracovala, se jmenuje Café des 2 Moulins a najdete jí v Paříži v ulici Rue Lepic č. 15 na rohu s ulicí Rue Cauchois, nedaleko od Moulin Rouge. Uvedení filmu do kin přineslo kavárně obrovský proud návštěvníků. (Zdroj: ČSFD)
  • Ve filmu se objeví Volkswagen New Beetle, i když v době, kdy se má film odehrávat (srpen 1997 - podle novin oznamujících smrt princezny Diany), se ještě nevyráběl. Jean-Pierre Jeunet řekl, že ho tam nechal, protože se skvěle hodí k atmosféře filmu. (Martinibaby)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Life of Pi podle Jeuneta

Life of Pi podle Jeuneta

02.11.2005

Kniha Yanna Mantela THE LIFE OF PI, zachycuje strastiplnou plavbu 16-letého indického chlapce Pi z Indie do Kanady. Neboť poté, co nákladní loď převážející zvířata do zoo ztroskotá, zůstane na… (více)

Reklama

Reklama