foto

Claire Maurier

  • nar. 27.3.1929 (88 let)
    Céret, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Claire Maurier se narodila v malém městečku Céret na hranicích se Španělskem a pochází ze smíšené francouzsko-španělské rodiny, její vlastní jméno zní Odette Agramon. Podle aktuálního působení svého otce vyrůstala na různých místech v jižní Francii a od dětství obdivovala svět filmu a divadla. Se spolužáky v Toulouse získala první zkušenosti s amatérským herectvím, pak studovala na konzervatoři v Bordeaux, kde také účinkovala v Théâtre Trianon de Bordeaux. Studium herectví absolvovala s první cenou za komedii a druhou cenou za tragédii, pak zamířila do Paříže, kde se vzdělání doplnila ve slavné dramatické škole René Simona.

Po prvních profesionálních zkušenostech s divadlem se počátkem padesátých let začala uplatňovat i před filmovou kamerou. Debutovala menší rolí v komedii NEPOCTIVÝ ANATOL (Le coquin Anatole, 1952), později se objevila v několika historických filmech, poprvé na sebe výrazněji upozornila v kriminálce ZÁDY KE ZDI (Le dos au mur, 1957). Do celosvětového povědomí vstoupila postavou matky hlavního dětského hrdiny ve slavném Truffautově filmu NIKDO MNE NEMÁ RÁD (Les 400 coups, 1959). Později vytvořila manželský pár s Bourvilem v komedii DIETNÍ KUCHYNĚ (La cuisine au beurre, 1963), jako slavná kurtizána Ninon de Lencloc se mihla také v jednom dílu série o Angelice (BÁJEČNÁ ANGELIKA – Merveilleuse Angélique, 1965).

Mezitím slavila úspěchy na divadelních jevištích, například v představení Lysistrata, které v 50. letech uvádělo Théâtre Comédie de Paris, později našla zázemí v Théâtre du Palais Royal nebo Théâtre Edouard VII., často hrála také v Bruselu. Velké herecké příležitosti dostávala v tvorbě moderních francouzských autorů (Zámek ve Švédsku, Třináct u stolu), v klasických dílech účinkovala také na festivalech, zúčastňovala se i turné po Evropě.

Po větší roli ve filmu Nelly Kaplanové PIRÁTOVA SNOUBENKA (La fiancée du pirate, 1969) se pro film odmlčela, v sedmdesátých letech však často hrála v televizi, za zmínku ale stojí její účast ve slavné komedii KLEC BLÁZNŮ (La cage aux folles, 1978). Za svou kreaci v Sautetově dramatu ŠPATNÝ SYN (Un mauvais fils, 1980) byla nominována na Cézara. Poté se znovu před filmovou kamerou vyskytovala minimálně, opět hrála v televizi a v divadle. Za roli matky ve hře Typická rodina byla v roce 1995 nominována na Molièrovu cenu a stejnou postavu si pak zopakovala i ve filmovém zpracování (TYPICKÁ RODINA – Un air de famille, 1996). Naši diváci se pak s Claire Maurier mohli seznámit ve vedlejší roli majitelky kavárny ve filmu AMÉLIE Z MONTMARTRU (Amélie, 2001).

V posledních letech Claire Maurier stále příležitostně hraje ve filmu, excelovala také v televizní komedii BABIČKA NA PLNÝ ÚVAZEK (Granny Boom, 2005). Zatím naposledy se objevila v úloze matky ve filmu LA TÊTE EN FRICHE (2010) s Gérardem Depardieu. V divadle vzhledem k pokročilému věku hraje již jen výjimečně.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Válka v hotelu Royal Palace (TV film)
2010 Kurýr expres
La Tête en friche
2008 TOC TOC (TV film)
2007 Supergranny.com (TV film)
Život umělce
2006 Ambiciózní
Héros de la famille, Le
2005 Babička na plný úvazek (TV film)
2004 Nuit noire
2003 Birkenau
Clefs de bagnole, Les
2001 Amélie z Montmartru
1998 Riches, belles, etc.
1996 Chiens ne font pas des chats, Les (TV film)
Rodinný průvan
1983 Dessin sur un trottoir (TV film)
Itinéraire Bis
1980 Špatný syn
1979 Trois mousquetaires ou L'escrime ne paie pas, Les (TV film)
Ville des silences, La
1978 Klec bláznů
Les Petits câlins
1974 Impossible... pas français
La conciliation ou anatomie d'un otage (TV film)
1973 Gang des otages, Le
L'espion dormant (TV film)
1969 Fiancée du pirate, La
1966 Sacrés fantômes (TV film)
1965 Báječná Angelika
Quand passent les faisans
1964 Requiem pour un caïd
325 000 Francs (TV film)
1963 La Cuisine au beurre
1961 Livreurs, Les
On vous écrira (TV film)
1960 Canailles, Les
Douce violence
Fuga desesperada
Une fille pour l'été
Une gueule comme la mienne
1959 Nikdo mne nemá rád
1958 Dos au mur, Le
1957 Pařížanka
1956 Aventura de Gil Blas, Una
Ce soir les jupons volent
L'amour est quelque part
1953 Belle de Cadix, La
Rozmarná Caroline
Vacances finissent demain, Les
1952 Ce coquin d'Anatole

TV seriály

2015 Le vent du large (TV seriál)
2013 La Famille Katz (TV seriál)
2006 Pátrací oddělení (TV seriál)
2005 Faites comme chez vous (TV seriál)
1988 Loft story (TV seriál)
1983 Merci Sylvestre (TV seriál)
1981 Pause-café (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1976 Trois de coeur (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Provocateur, Le (TV seriál)
Témoignages (TV seriál)
1971 Quentin Durward (TV seriál)
1969 Laure (TV seriál)
1966 Vive la vie (TV seriál)
1965 Don Quijote von der Mancha (TV seriál)
1964 Vol 272 (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace