Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (61)

F.man 

všechny recenze uživatele

Pěkný záměr Franka Piasechi Poulsena a kus dobré investigativní filmařiny k tomu. Takhle si představuju dobré zracování tématu. Zjistit o co jde, kdo o tom ví, nenechat se odbýt, natáčet na místě, vrátit se se záběry, potvrdit nebo vyvrátit trvzení korporací s vědci, navrhnout řešení, vyzpovídat odborníky a jiné. Super takhle to má vypadat. Krev v mobilech je navíc divácky atraktivní protože mobil má dnes každý a týká se tak každého. Samozřejmě že vinit z něčeko jen Nokii je nesmysl jak tady někdo vytýká, ale Frank sám říká, že to není primárně o nicch. Nokia je ale velký symbol a největší hráč na trhu. Uvidíme, jestli se někdy něco změní. Jeden svět 2011 ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Páni - to je ale moralizující konina. Kdyby se někdo dal do pátrání za jakých podmínek se v Číně vyrábí některé zboží a proč je tak levné, šlo by o hubu ještě víc a takových případů jsou na světě jistě mraky....Jeden ze zaměstnanců výrobce to řekl přibližně tak - kousky materiálu na sobě nemají napsáno za jakých podmínek byly vytěženy nebo kam jdou peníze za jejich zakoupení....a to byla jediná rozumná a shrnující věta celého dokumentu jehož hodnota je téměř absolutní 0. Dobrý komentář - Paity. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktery sice poukazuje na zavazny problem, ale krome tohoto faktu neresi vubec nic. Pokud by nerostne bohatstvi z Konga neuzili vyrobci z elektrotechnickeho prumyslu, pouzilo by se to jinde a Konzane se budou zabijet vecne. Mozna zarazi jen fakt, jak se k cele situaci stavi nejvetsi vyrobce mobilu... Holt, penize a moc mely vzdy vetsi hodnotu nez lidsky zivot nebo dustojnost. Dokument sam o sobe je jen prumerny, ale ocenuji statecnost tvurce a pridavam jednu hvezdicku. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...je těžké pochopit a přijmout fakt, že "pouhým konzumním přístupem k životu" podporuji skutečnosti ve světě, které bych při normálně umožněné volbě promýšlela... jenže informace nejsou... rozhodnutí, zda kupovat šaty, které jsou vyráběny v dětských továrnách, jídlo, které zabíjí, spotřební výrobky, které jsou cíleně vyráběny pro malou životnost... ano, a také mobily, díky kterým trpí a umírají lidé jsou těžká tam, kde informace prostě chybí (jsou utajovány)... na otázku, kterou pokládám, když jdu koupit džíny, kde byly vyrobeny, většina prodavačů, jejich vedoucích a nákupčích koukají vykuleně... a přitom, když se dáme do řeči a pochopí o co jde, co jsou jednoznačně pro, aby tyto informace nechyběly... a už přitom vlastně riskují... zaměstnání... začarovaný kruh a tak jsem vděčná za každý dobrý film, který se snaží tuto situaci měnit... jen otázka? obejdu se bez mobilu? počítače? jsem na nich pracovně závislá... tak co teď? konec jako ve filmu... nevím a jsem z toho naštvaná... ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

přehnaně moralizující dokument (kecy jako "nemůžu své ženě ani napsat sms když vím, odkud pochází součástky z mé Nokie" atd.), na druhé straně bez jakýchkoliv vědeckých podkladů či alternativ. Oceňuji výlet přímo ke zdroji, ale jak už tu někdo napsal: situace v Kongu je v tamější kultuře natolik zakořeněná, že to není problém můj, ale problém samotného Konga a dokud se tam lidé nezačnou nějakým způsobem bouřit, není šance, že se něco změní. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Dokument přichází hned v úvodu s alarmující informací, že za posledních 15 let přišlo v Kongu o život nejméně 5 milionů lidí. Avšak svobodný stát Kongo již v minulosti během kruté vlády a hospodaření Belgického krále, jak se nechával nazývat Leopold II., za pouhých 30 let v letech 1885 - 1915 snížil počet obvyvatel Konga z 30 na 15 milionů. Tento čin však oproti dnešním praktikám nezůstal bez povšimnutí a byl takřka světem donucen svou personální kolonii opustit. Dnešní situace je samozřejmě jiná, také o penězích, ale ze kterých však neprofituje pouze jednotlivec. (Expertt)

Reklama

Reklama