Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo v jedné zemi nezemi se rozbil kámen a z toho vzešlo zlo pronásledující generace, z vyšších bytostí se stala monstra, z monster se stala monstra ještě horší, jen květiny, stromy, voda, Muf supermuf a gelflingové zůstali krásní. Loutky chodící v lese a šplhající po skále v divákovi vyvolávají okouzlení a ne pocit mírné trapnosti, jako vracející se Kuky, vida, jak to šlo a proč to tedy dnes již nejde? Závěr se nějak nabízel od začátku, možná jsem měla jen zřídkavý záblesk osvícení. Snad jen jednu formální výhradu - proč je temný krystal ametyst, když jsou krystaly mnohem tmavější a ponuřejší? Ach, to bývaly časy, když šlo poutavý výpravný příběh udělat s loutkami, bez počítačů a pochybných 3D efektů, jen (představte si ty uvozovky) s pomocí dobrého scénáře a výtvarného umu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ne prostě ne, nechápu co na tom filmu je tak skvělého. Možná jsem to měl vidět v dětství a už jsem na tohle starý, ale celkem zajímavý příběh sráží u mě prostě to, že je to loutkový. Nedokázal jsem tomu ani na chvíli věřit a celou dobu jsem si říkal, že koukám na maňáskové divadlo pro děti, čemuž napomáhá i neustálé pitvoření a šaškování všech, včetně hlavních záporáků. Navíc až na hlavní hrdiny jsou podle mě loutky hnusné... nevím, tohle nebylo určeno pro mě. EDIT 2024: Nemůžu si pomoc. Fantasy hudba burácí, fantasy výprava je krásná, je tu magie a celkem slušný příběh, ale díky těm ohyzdným a neustále se pitvořícím loutkám se to z fantasy mění na českou televizní pohádku. ()

Reklama

masr 

všechny recenze uživatele

Když pominu banální příběh jak vypadlý z kterékoli primitivní prvotiny fantasy nadšence, stejně si nepomůžu. Neskutečně přeplácaný vizuál plný vrásčitin a chlupatin, barviček a rádobyvtipných detilů mě neomylně vedou k domnění, že zde máme příležitost sledovat správnou americkou variantu výtvarného kýče. Nikdy nic není jen prosté a hnusné, nebo pouze prosté a krásné - vždy je to přeplácané, rádobyefektní a především vlezlé. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film "Temný Kristal" má v dobe kedy ho ja pozerám prvý raz, skoro 40 rokov existencie. Na to, kedy vznikol oplýva neuveriteľnými efektami a prepracovaným príbehom za čo vďačí asi svojej komiksovej predlohe. Všetko čo by v plnokrvnom fantasy malo byť sa tu nachádza v nemalej miere. Ide samozrejme o boj dobra proti zlu. Sú tu aj nové nepoznané rasy a živočíchovia ktorým bol vdýchnutí život prostredníctvom bábiek s vynikajúcou animáciou. Som veľkým fanúšikom fantasy a nie len toho filmového ale aj knižného a priznám sa že som v tomto kultovom filme našiel niekoľko vecí, ktorými sa zrejme inšpirovali velikáni napríklad z Blizzardu nakoľko celá Skeksis ríša je zrkadlom Apexovej ríše z hry Warcraft. To ma iba utvrdzuje v tom že som urobil dobre keď som si film pozrel. Na dnešnú dobu to už nestačí ale v minulosti to musela byť pecka. 70% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama