Reklama

Reklama

Příběh muže, který nechtěl prohrávat s myší. Charly Gordon (Cliff Robertson) je zaměstnán jako pomocník v malé bostonské pekárně a po práci chodí do večerní školy, kde se učí číst a psát. Má IQ 59 a jeho jednoduchý svět obsahuje ještě pravidelné vyjížďky turistickým autobusem, při nichž se seznamuje s historií města, a stejně také pravidelné kruté žertíky, jimž ho vystavují jeho "kamarádi" z pekárny. Charlyova usilovná snaha o sebezdokonalení však nepřináší viditelné výsledky. Na přímluvu učitelky z večerní školy Alice Kinianové (Claire Bloom) se podrobuje různým testům, ani ty však nesignalizují sebemenší pokrok. Obzvláště ho rozčiluje, když pokaždé prohrává závod s laboratorní myškou Algernon o to, kdo dřív najde cestu bludištěm. Všechno se změní po experimentální mozkové operaci, jíž se Charly podrobí. Hranice jeho inteligence se najednou posouvají do nekonečna... Snímek Charly (1968) je adaptací povídky Daniela Keyese Růže pro Algernon (1959, později přepracované i do románové podoby) a stojí a padá s vynikajícím výkonem Cliffa Robertsona v titulní úloze. Režisér Ralph Nelson (1916-1987) patří ke generaci tvůrců, kteří získali ostruhy v televizi (podobně jako Sidney Lumet, Arthur Penn nebo Franklin Schaffner) a bývá připomínán především v souvislosti se svým nábožensky laděným dramatem Lilie polní (1963) kvůli oscarovému výkonu jeho hlavního protagonisty Sidneye Poitiera. V Charlym přivedl ke stejnému ocenění také Cliffa Robertsona. I přes určitou poplatnost době svého vzniku (násilná implantace filozofie hippies a celého milostného motivu nebo zbytečné použití tehdy módního děleného plátna) zůstává Charly působivou studií jednoho neobvyklého lidského osudu. Hudební doprovod filmu složil známý indický hudebník Ravi Shankar. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (106)

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Vynikající kniha i povídka, ale trochu průměrný film. Zatímco předloha vtáhne do děje, film se klouže po povrchu, ukazuje nám Charlyho jako hlavní postavu, nicméně nedovolí divákovi ztotožnit se s jeho údělem, s jeho myšlenkami, vrcholy a pády a tak zůstáváme jen jako pouzí pozorovatelé, citově osvobozeni od toho podivného experimentu a to je škoda. Škoda je i toho závěru, který vyzněl tak trochu do prázdna. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je příkladem, jak se dá využít obrovský potenciál předlohy. Ralphovi Nelsonovi skládám obrovskou poklonu. O výkonu Cliffa Robertsona řeknu jediné. To byl výkon z jiné galaxie. Převedení geniálního románu na plátno naprosto dechberoucí. Ještě o trošku více působivější hudbu a bylo by to za 5*. Takhle dávám 4*. Viděno v orginálním znění bez titulků. ()

Reklama

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Námět tohoto typu má u mne zaručený úspěch a dojímá mě. Úspěch filmu pak silně závisí na představiteli hlavní role. Nedávno jsem viděla hru Růže pro Algernon na divadle s Janem Potměšilem a ten byl jako Charly vynikalící. Musím říct, že i Cliff Robertson si mě brzy získal, i když mi připadal zezačátku na roli poněkud starý. Jinak beru ohledy na to, že film je starší a proto mi možná vydily pokusy o modernost. Zvlášť ve scénách, na které se divák obzvlášť těší. Mám na mysli scény, kdy dochází k průlomu Charlyho citů k Alici. Je tu nelogický skok od "primitivního" ataku k oduševnělému sbližování a lásce. Tahle část se mi nelíbila a ještě pár zbytečných scén s pani domácí. Ale i tak 80% ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Vemu-li v potaz, že se jedná o celkem komplikovaný námět, nelze než smeknout před filmovou adaptací Ralpha Nelsona, který možná nezachytil úplně přesně hlavní myšlenku knížky, nic to ale nemění na tom, že ze mně stejně po skončení filmu zbyla hromádka rozbolavěného neštěstí. Druhá polovina volně přechází do love story, kterou spolu táhnou Cliff Robertson a nádherná Claire Bloom až do drtivého konce, kde jsou poslední dvě scény (v Charlyho bytě a na hřišti) celkem nekompromisní a jste-li správně naladěni z kategorie řádně dojemných. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Samotný nápad se mi hodně líbí a šlo by z něj dostat opravdu dost, ale tady to zůstalo někde na půl cesty. Navíc se to celou dobu docela slibně vyvíjí, ale závěr mi přijde poněkud... zbrklý? Moc urychlený? Ono je to totiž celou dobu takové rozhárané - chvílemi to jde do hloubky, chvílemi se to jen zbytečně dějově vleče. A ta psychedelická romantická scéna se tam podle mě moc nehodila, jelikož byla úplně mimo ten dosavadní styl a atmosféru. Je to sice slušně zahrané a docela dobře natočené, ale dojmy mám nanejvýš průměrné a jak už jsem psal, skvělý námět byl využit tak na půl. Škoda. 3* ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Snímek Charly je adaptací povídky Daniela Keyese "Růže pro Algernon" z roku 1959, později přepracované i do románové podoby. (Karlos80)
  • Necelé dva týdny po ceremoniálu udílení Oscarů časopis Time zmínil obecné obavy Akademie ohledně „nadměrného a vulgárního získávání hlasů“ a uvedl: „Mnoho členů akademie souhlasilo s tím, že Robertsonovo ocenění bylo založeno více než na výkonu, spíše na propagaci.“ (Skylla66)
  • Robertson se poprvé objevil v příběhu „Charly“ v televizní verzi Dva světy Charlieho Gordona. (Skylla66)

Související novinky

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

12.11.2009

Will Smith z jednoho projektu vycouval, do druhého hladce vklouzl. Milovníci asijské kinematografie si můžou vydechnout, hollywoodský remake korejského OldBoye se nekoná. Steven Spielberg a Will… (více)

Reklama

Reklama