foto

Claire Bloom

  • nar. 15.2.1931 (86 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Mám ráda práci v Hollywoodu, ale žít bych tu nechtěla. Jsem příliš mladá na to, abych zemřela“.

Narodila se v severním Londýně jako Patricia Claire Blume. Její rodiče Edward a Elizabeth byli potomci židovských přistěhovalců. Claire začala poměrně brzy projevovat zájem o umění. Uměleckého vzdělání se jí dostalo na Guildhall School a poté na Central School of Speech and Drama.Na divadelních prknech se začala objevovat ve 2. polovině 40. let – v 17 letech si zahrála Ofélii v Hamletovi a v roce 1949 debutovala na West Endu.

Již o rok dříve zaznamenala také svůj filmový debut v britském soudním dramatu THE BLIND GODDESS. Sám Charlie Chaplin si ji poté vybral jako představitelku hlavní ženské role – tanečnice Terry do svého dojímavě sentimentálního dramatu SVĚTLA RAMP. Role baleríny, která je při pokusu o sebevraždu zachráněna stárnoucím klaunem, do kterého se zamiluje, jí přinesla hvězdnou slávu a nabídky rolí se začaly doslova hrnout. Během následujících let si zahrála v mnoha filmech po boku nejtalentovanějších hollwoodských herců. V roce 1955 si zahrála po boku Laurence Oliviera v historickém dramatu RICHARD III., o rok později následovala další role v životopisném snímku ALEXANDR VELIKÝ. V roce 1958 si zahrála bohatou snoubenku Katyu v dramatu BRATŘI KARAMAZOVI, kde byl jejím hlavním hereckým partnerem Yul Brynner. V roce 1958 se objevila ještě v dalších dvou úspěšných filmech: s Brynnerem a Charltonem Hestonem v dobrodružném dramatu PIRÁT a milenku Richarda Burtona Helenu v dramatu OHLÉDNI SE V HNĚVU. Z úplně jiného soudku byla její role v hororovém thrilleru STRAŠENÍ z roku 1963. O rok později si zahrála v komedii VELKÁ NEVĚRA a ve westernu ZNEUCTĚNÍ. S Richardem Burtonem se pak před kamerou sešla znovu v roce 1965 v thrilleru ŠPION, KTERÝ PŘIŠEL Z CHLADU. V roce 1968 si potom zahrála roli učitelky Alice z večerní školy v romantickém sci-fi dramatu Ralpha Nelsona CHARLY. Claire si potom zahrála ještě velké množství dalších rolí – naposledy si zahrála roli královny Mary ve snímku KRÁLOVA ŘEČ, žádné jí už ale nepřinesly takový úspěch jako role z 50. a 60. let.

Se svým prvním manželem Rodem Steigerem se Claire seznámila během účinkování v divadlení hře Rashomon v roce 1959. Ještě téhož roku se vzali a o rok později se jim narodila dcera Anna, která se stala uznávanou operní zpěvačkou. Manželství nicméně skončilo po 10 letech v roce 1969 rozvodem. V srpnu téhož roku se Claire provdala podruhé a vzala si herce a producenta Hillarda Elkinse. Toto manželství zůstalo bezdětné a skončilo rozvodem už po třech letech. Jejím třetím a posledním manželem se v dubnu roku 1990 stal scénárista Philip Roth – i toto manželství ale bylo po pěti letech rozvedeno.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2014 Doctor Who: The Ultimate Companion (TV film) - a.z.
2013 Max Rose
2012 And While We Were Here
Bitva u Vídně 1683
2010 Králova řeč
2009 Pán času: Konec času - 1. část (TV film)
Pán času: Konec času - 2. část (TV film)
2008 Fiona's Story (TV film)
2006 Desatero přikázání (TV film)
Chatterley Affair, The (TV film)
Kalamazoo?
Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film)
Trial & Retribution: Sins of the Father (TV film)
2004 Daniel a superpsi
2003 Prokletá Argentina
Republic of Love, The
2002 Deník slečny Evy Smallwoodové
2000 Love and Murder (TV film)
Včerejší děti (TV film)
1999 Záhada jedné dámy (TV film)
1998 Imogen's Face (TV film)
Wrestling with Alligators
1997 What the Deaf Man Heard (TV film)
1996 Denní světlo
1995 Mad Dogs and Englishmen
Mocná Afrodité
Vesnická aféra (TV film)
1993 It's Nothing Personal (TV film)
Muž bez tváře (TV film)
Poetry Hall of Fame, The (TV film)
Věk nevinnosti
1992 Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film)
1991 Princezna a skřítek
1990 Pas de deux
1989 Dáma a lupič (TV film)
Zločiny a poklesky
1988 Beryl Markham: A Shadow on the Sun (TV film)
1987 Okovy slávy (TV film)
Sammy a Rosie to dělají
1986 Anastázie (TV film)
Liberty (TV film)
Udržet sen (TV film)
1985 Deja vu
Florence Nightingaleová (TV film)
Promises to Keep (TV film)
Shadowlands (TV film)
This Lightning Always Strikes Twice (TV film)
Time and the Conways (TV film)
1984 Ghost Writer, The (TV film)
Life and Death of King John, The (TV film)
Oedipus the King (TV film)
1983 Oddělené stoly (TV film)
1982 Cymbeline (TV film)
1981 Souboj Titánů
1980 Hamlet, princ dánský (TV film)
1979 Famous History of the Life of King Henry the Eight, The (TV film)
Henry VIII (TV film)
1977 Ostrovy uprostřed proudu
1973 Nora
1971 Going Up of David Lev, The (TV film)
Red Sky at Morning
1970 Uťatá hlava
1969 The Illustrated Man
Three Into Two Won't Go
1968 Charly
1967 Soldier in Love (TV film)
1965 Špión, který přišel z chladu
1964 Velká nevěra
Zneuctění
1963 Strašení
Učitel z Vigevana
80,000 Suspects
1962 The Chapman Report
The Wonderful World of the Brothers Grimm
Wuthering Heights (TV film)
1961 Anna Karenina (TV film)
1960 Schachnovelle
1959 Adventures of Mr. Wonderbird
1958 Bratři Karamazovi
Ohlédni se v hněvu
Pirát
1957 Romeo and Juliet (TV film)
1956 Alexandr Veliký
1955 Richard III.
1953 Innocents in Paris
The Man Between
1952 Světla ramp
1948 The Blind Goddess

TV seriály

2015 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Vražedné víno (S17E04)
2005 Pán času (TV seriál)
2000 Tales from the Madhouse (TV seriál)
1998 Irish in America: Long Journey Home, The (TV seriál)
1996 Family Money (TV seriál)
1992 Camomile Lawn, The (TV seriál)
1987 Intimate Contact (TV seriál)
1986 The Theban Plays by Sophocles (TV seriál)
1985 Time for Murder (TV seriál)
1984 Ellis Island (TV seriál)
Pohádky bratří Grimmů a příběhy z pohádkových knih (TV seriál)
1981 Návrat na Brideshead (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Oresteia (TV seriál)
Shakespeare Plays, The (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)

Dokumentární

2014 Chaplin bez masky (TV film)
2011 Un jour, une histoire (TV seriál)
2008 Mia zoi, mia epohi - Mihalis Kakogiannis
2006 Oslava Vánoc (koncert)
2000 On Cukor (TV film)
1999 Shakespeare's Women & Claire Bloom
1994 Sound of Music: From Fact to Phenomenon, The
1071 Fifth Avenue: Frank Lloyd Wright & the Guggenheim Museum (TV film)
1991 Fear and the Muse: The Story of Anna Akhmatova
1990 Vivian Leigh: Více než Scarlett (TV film)

TV pořady

1989 The Late Show (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
The Joe Namath Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace