Reklama

Reklama

Magické hory

(seriál)
  • Česko Magické hory Čech a Moravy
Česko, (2009–2011), 3 h 41 min (Minutáž: 17 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Putování s Květou Fialovou a Václavem Cílkem za pamětí a tajemstvím našich kultovních hor.
České a moravské hory, jejich vznik, historie a mýty osobitým pohledem geologa, spisovatele a filozofa RNDr. Václava Cílka a herečky Květy Fialové. Jsou to příběhy o krajině, životě hor a lidí, kteří je postupně obývali, o jejich smyslu pro člověka. Jakoby Květa s Václavem vyrazili ve stopách Karla Hynka Máchy hledat svou „vlastní horu, vlastní osu světa, svou axem mundi…“. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Osobně s tímto dokumentem nemám problém. Květa Fialová tu sice mluví z cesty, ale nemůžu ji upřít nadšení pro naše české hory a vrchy. Stejně tak na tom je i Václav Cílek, který z cesty už rozhodně nemluví a poměrně přesně popisuje geologii našich pahorků napříč republikou. Což vlastně dokázal i v jiných seriálech České televize. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, jsem od tohoto pořadu očekávala něco úplně jiného. Také mi chyběly podstatné informace nebo alespoň ty základní. Je sice hezké, že všechno to jsou místa obestřená nejrůznějšími tajemstvími a legendami a že se jedná o magická místa, ale to je málo. Tenhle pořad beru jako malý tip na výlet. O tom, že paní Květa Fialová je svá není pochyb. Je to velmi zvláštní osoba. Někdy mám pocit, že ani nemůže být z našeho světa. Je taková pořád free až to člověka překvapuje, a to dost. Měla jsem možnost se s ní potkat naživo (metro Staroměstská) a můžu potvrdit, že se chová úplně stejně jako na obrazovce. ()

Reklama

Zik2 

všechny recenze uživatele

Možná se tvůrci snažili vytvořit zajímavý kontrast rozumu a citu, ale kombinace Cílka s Fialovou je asi jako párek se šlehačkou. Cílek je vynikající geolog, koho nebaví perm a kambrium, nemá asi velkou šanci si jeho styl oblíbit. Květa Fialová ovšem rozumí Sněžce a Kozákovu jako koza petrželi a její hlášky o tom, že byla v minulém životě čarodějnicí pořad naprosto zabíjejí. Možná by se hodila do nějakého alternativního pořadu (o léčitelství, astrologii a tak podobně). V populárně vědeckém pořadu však působí opravdu brutálním dojmem. Ostatně mohli by se Češi naučit pravidlo, že dokumentarista nemá lézt do záběru. A rozhodně si nemá myslet, že jeho monumentalita přesahuje Říp a pořad krytý jako zeměpisný má být autobiografický. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Václav Cílek, přestože je vědec, geolog, vždy tíhnul k magičnu. Trošku ale přestřelil s Květou Fialovou, kterou sice mám rád, ale přece jen...z jejich rozhovorů čiší až moc velký kontrast mezi vzdělaným člověkem a mystikem amatérem. Na rozdíl od uživatele 6th Sun je mi milejší ten první přístup. Obdivuji hluboké znalosti Václava Cílka a jeho lásku k místům, o kterých vypráví. I ten duchovní náhled dokáže podat lépe než Květa Fialová. Každopádně si cením každého díla, které představuje a oslavuje krásná a zajímavá místa naší krajiny. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o tom, že hory nejsou jen kupy hornin, ale mají také svůj kulturní a společenský význam. Přestože mám rád zajímavé úvahy Václava Cílka i střelený styl Květy Fialové, vadí mi v jejich obsazení i hraní snaha o nápodobu Sedláčkových úspěšných Štítů království českého. Smíchat erudovaného odborníka a jeho prostoduchého společníka, kteří vedou místy vtipné rozhovory plné zajímavých informací, se tentokrát moc nepovedlo. Zdá se mi to v tomto případě příliš násilné a málo poetické. Druhá výtka vede k samotnému výběru hor. V celém seriálu jsou jen tři moravské hory (co třeba Králický Sněžník), západní a východní Čechy nejsou vůbec zastoupeny (co třeba Přimda, na východě Křemešník), naopak je v něm trochu přecpáno českým středohořím. Chápu, že má Václav Cílek svoje osobní preference, ale kdo kdy slyšel o nějakém Radobýlu? Z pražských kopců bych pak spíše než Petřín vybral Vyšehrad nebo Hradčany. Řešení? Spíše než po jednotlivých horách měl být seriál spíše veden po pohořích. ()

Galerie (58)

Reklama

Reklama