Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po svém podivínském strýci Cyrusovi zdědí Arthur dům. Nové dědictví má však nečekané zvláštnůstky skleněné stěny popsané neznámým jazykem a především 12 naštvaných duchů. Rodina záhy zjistí, že bydlení zde je doslova o život. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Opravdu dost špatný film.. Bláznivý hlučný senzibil, kterej měl radši zůstat u Scooby-Doo.. Otec, který sice na duchy nevěří, ale při první zmínce o nich, od naprosto cizího člověka, chce utéct z domu.. Naprosto zbytečná, blbá chůva.. Doufala jsem, že ji aspoň nějak efektně zabijou a ono nic.. Uječený děti, co ve filmu nedělají nic jinýho než, že se ztratí, aby se otec mohl ve vteřině rozhodnout, že se pro ně obětuje, protože to psali v několikset let starý knize o okultismu.. Nápad docela dobrej, ale bohužel promarněnej.. Hvězda za masky, ty jsou super.. :D ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Náhodou byl ten nápad - kdyby to vzal do ruky někdo talentovanější - dobrej. Sbírat různý typy duchů a zavírat si je do sklepa, typické hobby. Škoda, že jak to tak bejvá, ve snaze bejt co nejstrašidelnější se z mnoha duchovskejch exemplářů stali takový docela lůzři. Třeba ten chudák s hlavou v kleci nebo smolař Torso, co se musel dopravovat po rukách, vskutku vzbuzoval účast. A ten černoch plnej hřebíků, nehoda v dílně očividně, není divu, že byl nasranej. Ten skleněnej dům byl ale nepochybně parádní a pár herců tam i trochu "zahrálo," třeba Embeth Davidtz nebo Matthew Lillard, bohužel Tony Shalhoub je Monk a Monk by do takovýho domu nikdy nevkročil, takže mu to na důvěryhodnosti moc nepřidalo. Obě jeho děti na facku otravný, jak to tak taky bejvá. Ale rozhodně mě to bavilo, jako béčko je to slušný a triky jsou fajn. Jen těch střihů, když se blíží duch, mohlo bejt míň, nemělo to kýžený efekt, nemělo to totiž praktický žádný efekt. Jinak ale se na to v klidu koukat dá. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Keď pološialená černoška pobehuje kade-tade a trúsi samé sarkazmy ("Panebože, som zatvorená v sklenenom dome so šialenými belochmi!"), ono to určite klasický horor nebude. A veru ani nie je. Kašlem na to, čo sľubuje režisér, kašlem na to, čo sľubuje producent, štúdio a všetká tá filmová cirkev. Proste si film pozriem a sám usúdim, s čím mám do činenia. V tomto zmysle hodnotím 13 duchov nie ako horor, ale (z nedostatku primeranej žánrovej terminológie) ako hororovú fantáziu. Fantáziu, ktorá čerpe z Kocky, Kocky 2, Hellraisera, Nočnej mory z Elm Street, Krvavého kúpeľa a ešte neviem z čoho ešte, no vzhľadom k celkovému vyzneniu filmu diváka tieto inšpirácie i citácie nemajú dôvod iritovať tak ako pri glorifikovanej "Saw", ktorá sa berie smrteľne vážne, takže nedostatok inšpirovanosti a mimoriadne zjavné odkazy na kopu iných filmov i v dôležitých scénach je čosi naozaj ťažko stráviteľné. Takže sme približne na poli duchárskeho hororu či thrilleru či fantázie. Existujú tu dva základné scenáristicko-režisérske prístupy - akademický, pardón, kultivovaný (napr. Pod povrchom) a potom viac či menej "easy", kde sa za predpokladu dobrého nápadu, vynaliezavosti a súdnosti dá dosiahnuť zaujímavý či dokonca nezabudnuteľný zážitok (kvalitatívne rozpätie od Duchov Marsu po Oko). 13 duchov nerežíroval génius, ale ani Ed Wood. Tým, čím sa tento film vydeľuje z radu svojich bratov a bratrancov, je bizarná atmosféra a originálny príbeh - dom, ktorý je vlastne strojom, ktorý naprojektoval samotný diabol (je evidentné, že má zmysel pre postmoderný dizajn so silnými reminiscenciami na Bauhaus), ukrývajúci v suteréne "ZOO z duchov". Synkopický, konvulzívny strih použitý pri scénach s duchmi pôsobí "artovo" (najmä pri vrcholnej scéne s právnikom a "nahnevanou princeznou" - nie som nekrofil, ale tento duch mi pripadá hypersexy), no a koncept duchov (nielen ich dizajn) prezrádza, že tu pracoval niekto, kto sa vyzná a svoje miesto na slnku si zaslúži. Rovnako ako celý film. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Podívejte, tak asi takhle, správnej horor musí mít koule. No to není sprostý, ale ty grády, které má třeba dobrá muzika, jsou u filmového žánru postaveném na silném prožitku jaksi zapotřebí. A tak si tu tak říkám, kde udělal Steve Beck chybu? Co se námětu a nebo alespoň prostředí, kam jest zasazen týče, potenciál tu byl. Kdepak, tohle nebyl žádný vůl, ale docela slušný býček, který může ještě hodně natropit, ale proč ho vykastrovali tím tupým pokusem o humor a mizerným dávkováním napětí? To mi tedy choroš nebere. Jasně, píše se tu v žánrovém vyhranění, že jde o horor z prvky komedie, ale ruku na srdce, zasmál se tu někdo? Tony Shalhoub, kterého si možná mnozí upomenou z nedávno vysílaného seriálu Můj přítel Monk (2002), v kontrastu k magoroidnímu týpkovi představovaného Matthewem Lillardem (dříve magoroidní týpek z Vřískotu), působí poněkud křečovitě a stejně rozvržení ostatních hraje na podivnou notu. Do značné míry vše kompenzuje poměrně slušné digitální běsnění, co se vzhledu domu a v neposlední řadě duchů samotných týče, a taktéž moderní klipová kamera, ze které mi občas poskakoval genofond v hlavě. Když bych se tedy zaměřil výhradně tímhle směrem, pak bych mohl Thir13en Ghosts směle zařadit do průměru, ale protože nelze opomenout děravý scénář, slaboučký konec a maličko nevychytanou hudbu, musím s politováním oznámit, že k průměru tentokráte nesáhnu. Avšak ony dvě hvězdičky s upomínkou na následné Beckovo dílo Loď duchů (2002) jsou přeci jen předzvěstí slušnějšího pokoukání. Jedna rada na závěr, když budete mít na obrazovce duchy, vynadejte Stevovi. [4/10] ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Slabý horor se slabou zápletkou, slabými postavami, slabými dialogy, slabou atmosférou, slabou hudbou a slabou motivací k dokoukání. Masky duchů nebyly ničím výjimečné a prostředí domu ze skla nabízelo mnohem větší možnosti a podstatně napínavější využití, než film předvedl. Pár průměrných efektů celkově slabý snímek nezachrání, nudila jsem se a nebála jsem se: nebála jsem se o hlavní nesympatické hrdiny a už vůbec ne o sebe;-). Prostě slabota slabá. A na závěr ještě musím dodat, že je to SLABÉ. 35% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Ze všech makeupů použitých ve filmu trvalo nejdéle vytvoření masky pro "The Angry Princess" a to pět hodin. (Chatterer)
  • Ve filmu je k vidění duchů potřeba speciálních brýlí, což je jedna z mála věcí, které byly zachovány z původního filmu. (Chatterer)

Reklama

Reklama