foto

F. Murray Abraham

  • nar. 24.10.1939 (75 let)
    Pittsburgh, Pensylvánie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový a hlavne divadelný herec, ktorého meno ostane navždy späté s jediným filmom, za ktorý získal v roku 1985 cenu Americkej akadémie filmových umení a vied.

Fahrid Murray Abraham sa narodil v roku 1939 do sýrsko – talianskej emigrantskej rodiny. Vzdelanie získal na Texaskej univerzite v mestečku El Paso. Počas štúdia začal získavať svoje prvé skúsenosti na doskách, ktoré znamenajú svet. Neskôr navštevoval aj Texaskú univerzitu v Austine. Herectvu sa však naplno začal venovať až príchodom do New Yorku, kde sa jeho druhým domovom stalo Herbert Berghof Studio. Tu študoval pod vedením nemeckej herečky a pedagogičky Uti Hagenovej. S hraním začínal Abraham v Los Angeles a jeho debut predstavuje The Wonderful Ice Cream Suit od Raya Bradburyho (1965). Ozajstný divadelný debut však prišiel na rad až v roku 1967 v muzikáli The Fantasticks. O rok neskôr odišiel na Broadway a predstavil sa v hre Roberta Shawa The Man in the Glass Booth (1968), kde mimochodom stvárnil hlavnú úlohu Donald Pleasence.

Abrahamovým prvým významným filmom sa stala kriminálna dráma z policajného prostredia SERPICO (1973). O tri roky neskôr získal ďalšiu malú rolu v oscarovej snímke VŠETCI PREZIDENTOVI MUŽI (1976), kde si taktiež zahral policajta. V roku 1983 sa po desiatich rokoch opäť stretol a Al Pacinom v oceňovanom filme Briana De Palmu ZJAZVENÁ TVÁR. Svoj herecký talent naplno prejavil v dnes už kultovej snímke Miloša Formana AMADEUS (1984). Za postavu Antonia Salieriho získal zaslúžene okrem obrovského obdivu a rešpektu aj Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe. Po tomto úspechu sa začal naplno venovať divadlu. Počas svojej divadelnej kariéry si zahral v mnohých Shakespearových hrách (Othello, King Lear, Richard III, Much Ado About Nothing, The Merchant of Venice), ale aj v iných významných dramatických dielach (Oedipus Rex, Waiting for Godot).

V roku 1986 získal ďalšiu interesantnú hereckú príležitosť v koprodukčnom filme Jean-Jacques Annauda MENO RUŽE, ktorý bol natočený podľa historického bestselleru Umberta Eca. V prvej polovici 90. rokov sa objavil v dvoch úspešných paródiách – NABITÁ ZBRAŇ 1 (1993) a POSLEDNÝ AKČNÝ HRDINA (1993). V druhom menovanom si zahral po boku Arnolda Schwarzeneggera a tvorcovia nám úsmevným spôsobom pripomenuli jeho najvýznamnejšiu rolu z roku 1984... Neskôr spolupracoval s Woodym Allenom v snímke MOCNÁ AFRODITÉ (1995). Výrazne na seba upozornil aj o rok neskôr v austrálskej čiernej komédii DETI REVOLÚCIE (1996), kde si zahral samotného Jozefa Stalina. Vyše stoosemdesiat centimetrov vysoký Abraham je všestranný herec, ktorý sa nevyhýba akčným snímkam (HRA O PREŽITIE, 1994), hororom (MIMIC, 1997) ani sci-fi filmom (STAR TREK IX: VZBURA, 1998). Relatívne často spolupracuje aj s televíznou produkciou. Zdá sa, že ho najviac priťahujú rôzne „historické“ príbehy, do ktorých sa hodí najmä ako typovo presvedčivý herec: NOSTRADAMUS (1994), NOEMOVA ARCHA (1999), MOST OSUDU (2004) či L´INCHIESTA (2006) nech sú toho dôkazom.

Uznávaný shakespearovský herec F. Murray Abraham je od roku 1962 ženatý, so svojou manželkou Kate Hannanovou má syna a dcéru.

Filip "Mordenroth" Dóša

Herecká filmografie

2015 Badlanders
2014 Grandhotel Budapešť
Il mistero di Dante
Little Game, A
2013 Pomsta mrtvého muže
Ti ho cercata in tutti i necrologi
V nitru Llewyna Davise
2012 Beauty and the Beast (TV film)
Goltzius a společnost Pelikán
September Eleven 1683
2011 Ve jménu vlasti (TV seriál)
2010 Rozvedený se závazky (TV seriál)
Unseen World, The
2009 Fridrich Barbarossa
Perestroika
Znuděný k smrti (TV seriál)
2008 Carnera: The Walking Mountain
Invaze žraloků (TV film)
2007 Jako mravenci
Krvežíznivé opice (video film)
2006 Obchodník se smrtí
Řeč nepřítele
Tajemství hrobky
Tichij Don (TV seriál)
Tichý Don
2004 Dead Lawyers (TV film)
Most osudu
Plněné papriky
2003 Můj otec Mengele
Náměstí Pěti měsíců
2002 Hire: Ticker, The
Joshua
2001 Cavalieri che fecero l'impresa, I
13 duchů
2000 Dono semplice, Un (TV film)
Hlas temnoty (TV film)
Osudové setkání
1999 All New Adventures of Laurel & Hardy: For Love or Mummy, The
Biblické příběhy: Ester (TV film)
Falcone (TV film)
Muppeti z vesmíru
Noemova archa (TV film)
1998 Star Trek IX: Vzpoura
1997 Barva spravedlnosti (TV film)
Eruption
Mimic
Vacanza all'inferno, Una
1996 Cesta mrtvého muže (TV seriál)
Děti revoluce
1995 Baby Face Nelson
Dillinger and Capone
Mocná Afrodité
1994 Hra o přežití
Jamila
Nostradamus
Poslední karta
Pravidla hry
1993 Caso Dozier, Il (TV film)
Journey to the Center of the Earth (TV film)
Nabitá zbraň 1
Poslední akční hrdina
Sladké vraždy
Through an Open Window
1991 First Circle, The (TV film)
Gangsteři
Little Match Girl, The (video film)
Michelangelo (TV film)
Money
Tajemství meče
1990 La Batalla de los Tres Reyes
Largo Desolato (TV film)
Ohňostroj marnosti
Rychlopalba
1989 Eppur si muove! (TV film)
Eye of the Widow
Favoritka
Nevinný muž
Performance Pieces
Promessi sposi, I (TV seriál)
Tam, kde končí hvězdy
Vítr zkázy
1988 Russicum
1986 Dream West (TV seriál)
Jméno růže
1984 Amadeus
1983 Zjizvená tvář
1982 Marco Polo (TV seriál)
1978 A.E.S. Hudson Street (TV seriál)
Madman
Velká finta
1977 Andros zasahuje (TV seriál)
Sex and the Married Woman (TV film)
1976 Hotel Ritz
Všichni prezidentovi muži
1975 Vstupte
Zajatec 2. avenue
1974 How to Survive a Marriage (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
Nightside (TV film)
Serpico
1971 All in the Family (TV seriál)
They Might Be Giants

Dokumentární

2012 Love, Marilyn
2011 Miloš Forman - americká léta (TV film)
2009 Mamba černá (TV film)
Miloš Forman: Co tě nezabije…
Viktoriiny vodopády (TV film)
2008 Dračí kronika s Romulem Whitakerem (TV film)
Psi, kteří změnili svět (TV seriál)
2007 Andy - dračí hřbet
Mlčení včel (TV film)
2003 Poslední dny Pompejí (TV film)
2002 Making of 'Amadeus', The (video film)
Making of 'Thir13en Ghosts', The (video film)
1999 Directors, The (TV seriál)
1996 Al Pacino - Richard III.
Einstein Revealed (TV film)
1995 Way West, The (TV film)
1994 1071 Fifth Avenue: Frank Lloyd Wright & the Guggenheim Museum (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
Oscar's Greatest Moments (video film)
1991 Hawaii: Strangers in Paradise (TV film)
Secrets of Dick Smith, The (TV film)
1987 Rosa dei nomi, La
1986 On the Wing
1985 Herman Melville: Damned in Paradise
1982 Nature (TV seriál)
1974 Nova (TV seriál)

TV pořady

1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 Nil řeka bohů (TV pořad)