foto

Tony Shalhoub

  • nar. 9.10.1953 (62 let)
    Green Bay, Wisconsin, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anthony Marcus Shalhoub (ďalej len Tony) sa narodil v menšom meste Green Bay v americkom štáte Wisconsin 9. októbra 1953. Študoval dramatické umenie na Yale School of Drama (1980). Pomerne dlho pôsobil aj na javisku American Repertory Theater(ŠKOLA ŠKANDÁLOV, VETA ZA VETU, TRI SESTRY, ČAKANIE NA GODOTA, ŠESŤ POSTÁV HĽADÁ AUTORA) v Cambridgi v Massachusetts. Za vedľajšiu úlohu v broadwayskej inscenácii Herba Gardnera ROZHOVORY S MOJIM OTCOM bol nominovaný na cenu Tony 1992.

Tony účinkoval aj v mnohých ďalších divadlách. Koncom osemdesiatych rokov začal vystupovať v televízii, kde bol veľmi populárny najmä vďaka postave talianskeho taxikára Antonia Scarpacciho v úspešnom sitcome KRÍDLA. V iných seriáloch sa objavoval ako hosť.

Za jeho filmový debut môžeme považovať komédiu INÝ ŽIVOT (1990), v ktorom si zahral spoločne s takými hviezdami ako Bill Murray, Randy Quiad, alebo Geena Davis. V roku 1991 získal úlohu vo filme bratov Coenovcov BARTON FINK, ktorý bol nominovaný na Oscara až v troch kategóriách, žiaľ ani jednu z nich nakoniec nepremenil. Film si však získal veľkú priazeň kritikov. O rok neskôr si po boku Nicolasa Cagea a Jamesa Caana zahral v komédii MEDOVÉ TÝŽDNE VO VEGAS.

V nasledujúcich ôsmich rokoch sme ho mohli vidieť v mnohých vedľajších, skôr menších úlohách najmä v komédiách: RODINA ADDAMSOVCOV II(1993), I.Q. (1994), MUŽI V ČIERNOM (1997), EXTRA ŽIVOT (1997), GALAXY QUEST (1999). Tony si však medzitým vyskúšal aj sci:fi: GATTACA(1997), alebo akčný thriller: STAV OHROZENIA (1998).

Všetci sme si už mysleli, že Tony navždy zostane vedľajším hercom, až kým v roku 2001 neprišiel zlom. Režisér Steve Beck ho obsadil do hlavnej úlohy v horore 13 DUCHOV. Ale ešte väčšia a pravdepodobne najznámejšia Tonyho úloha prišla o rok, keď získal hlavnú úlohu v seriáli MONK o možno trošku až príliš pedantnom detektívovi, ktorý navzdory mnohým fóbiám vždy svoj prípad dokonale vyrieši. Seriál mal obrovský úspech a získal si húfy fanúšikov po celom svete.

Tony v súčastnosti žije pokojný život so svojou manželkou, tiež herečkou Brooke Adamsovou, s ktorou je ženatý už od roku 1992. Vo filmoch je ho už vidno poskromne, naposledy prepožičal svoj hlas v animovanom filme štúdia Pixar AUTÁ. Tento rok si však zahrá v horore 1408 s Johnom Cusackom a Samuelom L. Jacksonom. Rozhodne film zle nevyzerá, uvidíme či nás opäť nejako prekvapí. Dúfame, že Tony ešte dlhú dobu vo filmovej brandži zostane, pretože taký veľký sympaťák sa vidí len málokedy.

. "BioGrower" .

Herecká filmografie

2017 Tomboy, a Revenger's Tale
2016 BrainDead (TV seriál)
Breakable You
Custody
Želvy Ninja 2
2015 Guns for Hire
2014 Želvy Ninja
2013 Černá listina (TV seriál)
Mládeži nepřístupno
Pot a krev
We Are Men (TV seriál)
2012 Friday Night Dinner (TV film)
Hemingway a Gellhornová (TV film)
2011 Auta 2
Pět žen (TV film)
Velká krize (TV film)
2010 Poznáš, až to přijde?
2009 Feed the Fish
2008 AmericanEast
2007 Bezstarostně
Pokoj 1408
2006 Auta
2005 Začít úplně jinak
2004 Poslední výstřel
Ring volný
2003 Party Animals
Something More
Spy Kids 3-D: Game Over
T for Terrorist
2002 Made-up
Monk (TV film)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Muži v černém 2
Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
Život nebo něco takového
2001 Heart Department, The (TV film)
Impostor: Živá zbraň
Muž, který nebyl
Spy Kids: Špioni v akci
13 duchů
1999 Galaxy Quest
Stark Raving Mad (TV seriál)
Tic Code, The
To bývala doba mistrů (TV film)
1998 Barvy moci
Papoušek Paulie
Podvodníci
Stav obležení
Žaloba
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Extra život
Gattaca
Muži v černém
1996 Radiant City (TV film)
Žranice
1994 I.Q.
1993 Addamsova rodina 2
Akta X (TV seriál)
Gypsy (TV film)
Nevinné tahy
1992 Líbánky v Las Vegas
1991 Barton Fink
1990 Křídla (TV seriál)
Rychlá změna
1989 Den první (TV film)
Prachy, moc a vražda (TV film)
Společník na dlouhé trati
1988 Velitelkou v pekle (TV film)

Dokumentární

2012 Valentino's Ghost
2010 Solartaxi
2006 Sacco and Vanzetti
2002 Creature Featurettes
Making of 'Thir13en Ghosts', The

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

2002 Made-up

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(88)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace