Reklama

Reklama

Druhá šance

  • USA Hope Springs (více)
Trailer 1

Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou manželé již 31 let. Po tak dlouhé době není divu, že se z jejich vztahu vytratila ona pověstná jiskra a manželství se propadlo do šedivého stereotypu. Arnold je v manželství celkem spokojený a neřeší, zda by se na jejich vztahu dalo něco změnit k lepšímu. Kay je ovšem nešťastná a chtěla by se s manželem více sblížit, prohloubit vzájemné pouto a mít zase opravdové manželství. Jednoho dne Kay náhodou narazí na knihu renomovaného manželského poradce doktora Felda (Steve Carell), který vede v malém městečku Hope Springs manželskou poradnu. Ačkoliv je to Arnoldovi proti srsti, nakonec přistoupí na Kayin plán a usedne spolu s ní do letadla směr Hope Springs, aby se pokusil vzkřísit vyhasínající manželství. Nastává řada zábavných situací, ve kterých se postarší manželé snaží držet rad manželského poradce, jehož neortodoxní styl je nutí dělat věci, které jim nejsou vždy po chuti, ale podle něj prý pomáhají. Po nějaké době si Kay a Arnold začínají vést docela dobře a tak jim doktor Feld nastavuje další laťku, kterou je třeba překročit - obnovení manželského sexu. Druhá šance je zábavným příběhem nejen Kay a Arnolda, ale opravdovým obrazem většiny manželství ve středních letech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (346)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Roztomilá romantická komedie se skvěle obsazenou ústřední dvojicí. Tentokrát mi víc seděl Tommy Lee a jeho sarkasmus, než věčně opritmistický úsměv Meryl Streep (i když její úsměv, když se poprvé probudí v jeho objetí, mě dojal). Druhá šance není žádná velká pecka, ale na jedno nedělní odpoledne to byla dobrá volba. Vivat psychoanalytikům a manželským koučům! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Milý film. Hoci hovorí o vážnych záležitostiach a pri niektorých manželských výpovediach mrazí, dokáže si vkusne udržať aj humornú linku. Je to veľkým kladom ( okrem vynikajúcich Meryl Streep a Tommy Lee Jonesa, ktorí svojimi výkonmi dokonale oslávili filmové umenie ), lebo celý príbeh dokáže posunúť dopredu. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Zklamaná...jsem opravdu zklamaná. Většina to tu vychvaluje do nebes, ale já k tomu nemám moc co říct. Nějak extrémně mě to nezaujalo. Jo herecké obsazení výborné...všichni tři jsou skvělí, ale asi na takový příběh jsem fakt moc mladá a jak tu někteří píší, možná až se k tomu vrátím třeba někdy za 20 let, už to pochopím a bude se mi to zdát jako perfektní film ze života. Takhle jsem ukňourané Meryl akorát měla chuť dát facku a ubručenému Tommymu utrhnout hlavu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hledání harmonie v pozdním věku si dokážu představit i o trochu uvěřitelněji. Režisér David Frankel si rochní v uhlazených látkách (tragikomedie Marley a já), ač je seriálovým matadorem, filmovou jistotu dál postrádá. Hollywood se v poslední době zaměřuje mimo jiné i na starší ročníky, kterým z manželské skříně tu a tam vypadne solidní kostlivec. Servírování jakýs takýs životních pravd je snesitelné hlavně díky hercům – Tommy Lee Jones přestal blbnout a vybírá si pečlivěji (Lincoln, návrat k Mužům v černém), Meryl Streep se může v rolích přehrabovat. A rok co rok posílá divákům jasný vzkaz – zkuste ukázat na lepší herečku své generace. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že filmaři se v posledních měsících rozvzpomněli na zpravidla opomíjenou skupinu starších diváků. Společně s Báječným hotelem Marigold, Láskou a u nás zatím nepromítaným Quartetem je Druhá šance jedním z filmů o hledání harmonie v pozdním věku. Oproti třem evropským filmům je ten Frankelův jasněji vymezen jako komedie, v níž problémy stáří generují přednostně humorné, nikoli tragické situace. Komediálním naladěním a poněkud zjednodušujícím protěžováním sexuální stránky věci vychází Druhá šance vstříc také mladšímu publiku, které se může lehkou formou poučit, co za jejich nepřítomnosti rodiče řeší. Hlavně díky představitelům hlavních rolí, kteří dokáží s grácií simulovat i orální sex, se ona lehkost ani v nejchoulostivějších momentech nepřeklápí do vulgárnosti. Pravdou je, že Streepové i Jonesovi lépe sedí vážnější poloha, kdy se jim prakticky beze slov daří vyjádřit únavu z manželství, z něhož vyprchala veškerá spontánnost (rutinní příprava snídaně). Ve většině scén je nicméně problém vztahové opotřebovanosti pojednáván přímočařeji – otevřeným dialogem na pohovce u manželského poradce (kterého jsem Carellovi, i když se snažil hrát s vážnou tváří, nevěřil). Celá dekonstrukce jednoho manželství působí vinou terapeutického orámování velmi nuceně a film se po sympatickém úvodu, kdy jsme ve zkratce obeznámeni s příčinou ženiny nespokojenosti, mění v psychologickou příručku, jejímž nezastíraným cílem je apologetika manželského svazku. Ač je iniciátorkou změn žena, film vyznívá v zásadě anti-feministicky, ve smyslu „i když žijete s nepraktickým, sardonickým škrtem, pořád je to váš manžel, tak se koukejte postarat, ať vás soužití s ním zase baví.“ Za herecké výkony a za snahu pootevřít také na poli amerického mainstreamu téma rozvedené například v německém Sedmém nebi mnohem důsledněji, si Druhá šance přesto alespoň jednu šanci zaslouží. 70% Zajímavé komentáře: DaViD´82, sportovec, Wargoo ()

Galerie (50)

Zajímavosti (7)

  • Jde už o druhou spolupráci Davida Frankela a Meryl Streep. Poprvé Frankel obsadil Streep do filmu Ďábel nosí Pradu (2006). (jezurka42)
  • Když jsou Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) v hotelovém pokoji, sledují seriál Jsem do tebe blázen (od r. 1992). (Missa08)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama