Reklama

Reklama

Černá díra

(divadelní záznam)
Česko, 2011, 93 min

Scénář:

Simona Babčáková (divadelní hra), Jiří Havelka (divadelní hra) (více)

Kamera:

Jan Matiášek

Obsahy(1)

Úspěšná současná crazykomedie Dejvického divadla.  Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. Termín černá díra je převzatý z astronomie. V roce 1969 ho zavedl americký vědec John Archibald Wheeler. Teoreticky ji ovšem předpověděl v obecné teorii relativity už Albert Einstein. Inscenace Dejvického divadla si pohrává s představou lidského jednání v takové situaci a vznikla jako autorské dílo celého inscenačního týmu včetně herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jedno a to samé stokrát jinak aneb sice ani zdaleka ne nejlepší komedie z repertoáru Dejvického divadla, ale stále nápaditý nadprůměr. Černá díra první hodinu dozrává každou opakující se smyčkou a "humory" si dlouho nechává od cesty. Ovšem v závěrečné půlhodině si díky tomu může dovolit uzrálé plody absurdity sklízet po nůších během kolotání všeho a všech. Právě díky druhé polovině se zpětně i ta první jeví mnohem lépe, když už jeden ví, že to otupování pozvolností a repetitivností byl důmyslně vychytralý plán, který je ve finále beze zbytku zúročen. Bez (ne)smyslu pro absurditu se tomu vyhněte širokým obloukem; ideálně přes delfinárium, protože makající delfínci jsou tou jedinou jistotou. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Naprostá a nevídaná magořina, která nebere konce. A asi je to tak i dobře. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy takto silný divadelní zážitek. Zároveň tak geniální, zmatený i zároveň humorný. To vše v kombinaci skvělé režie i neuvěřitelných herců. i když i po zhlédnutí budete asi naprosto zmatení, i přesto si budete zřejmě připadat obohaceni jako nikdy předtím. ()

Reklama

PaPiLiO 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo...!:) humor dejvického divadla mám strašně ráda a i když to má takový pomalejší rozjezd, ve druhé půlce to bezvadně graduje!:-) je teda fakt, že naživo to mělo samozřejmě lepší atmosféru, ale líbilo se mi to i po čase v TV záznamu. Jo a díky tomuto představení už nikdy nemůžu splést spelling jedné nejmenované americké řeky!:) ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to taková těžko pochopitelná fantasmagorie, která nemá (až na dílčí komický prvky) nic moc co říct. Spíš divadelní experiment než moderní činohra. Byl jsem tedy celkem zklamanej a to přestože tam hrají moji oblíbenci. K uzoufání nudný totiž pro mě byly ty pasáže, co se do nekonečna (nebo s drobnou obměnou) opakovaly znovu a znovu až do zblbnutí. A závěrečná taškařice, ve kterou se celý to dívadlo zvrhlo, už to fakt nezachránila. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie prodchnutá svérázným absurdním humorem s dobře vypointovanou časoprostorovou smyčkou, kterou si ansámbl Dejvického divadla ušil přímo na míru. Herecké výkony všech zúčastněných neměly chybičku, což se podařilo skvěle zúročit v závěrečné až neskutečně praštěné dvacetiminutovce, během níž si čím dál zběsileji prohazovali role. Zkrátka a dobře, představení mělo spád a já jsem se parádně bavila. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Na začátku zkoušení herců nebyl žádný scénář, jen nejasné ohraničené téma, které herci spoluvytvářeli svými improvizacemi. (sator)

Reklama

Reklama