foto

Ivan Pokorný

  • nar. 12.12.1952 (63 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Pokorný pochází z umělecké rodiny, která měla zásadní vliv na utváření jeho osobnosti, jeho rodiči byli překladatel, spisovatel a divadelní vědec Jaroslav Pokorný (1920-1983) a překladatelka Marie Pokorná (1922-1969), Ivanova starší sestra Jaroslava Pokorná (*1946) je herečkou, herečkou byla také otcova druhá manželka Libuše Pešková (1924-1994). Ivan Pokorný ještě jako gymnazista hrál spolu se sestrou ve studentském krátkém filmu polské režisérky Agnieszky Holland HŘÍCH BOHA (1969), poté vystudoval herectví na DAMU (1975). Ještě předtím ale hrál v několika dalších filmech, jeho debutem v celovečerním filmu byla postava dospívajícího Jindry v psychologickém snímku ÚDOLÍ KRÁSNÝCH ŽAB (1971), později jsme jej mohli vidět například ve slavné komedii JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (1974).

Po dokončení DAMU se Ivan Pokorný věnoval mimo jiné divadelní režii, ve filmu hrál jen výjimečně. Z jeho nevelkých rolí můžeme připomenout číšníka v komedii VRCHNÍ, PRCHNI (1980), poté se mihnul v pohádce TŘI VETERÁNI (1983). V roce 1983 emigroval Pokorný i s manželkou a dětmi do Rakouska, později do Německa, kde se po několika letech peripetií propracoval ke své profesi a od roku 1991 působil jako filmový režisér. Po návratu do České republiky (1995) začal pracovat pro Českou televizi, natočil několik televizních filmů rodinného typu (NAŠE DĚTI, 2000; MĚSTO BEZ DECHU, 2003; HELVEROVA NOC, 2005), v rámci dramatičtějšího žánru realizoval výrazný televizní film SMRT PEDOFILA (2003), mezi jeho další práce patří také řada dokumentů nebo dětský seriál PŘÍZRAKY MEZI NÁMI (2000). Zatím jedinou Pokorného prací pro filmové plátno byl psychologický snímek ÚTĚKY DOMŮ (2002).

Manželkou Ivana Pokorného je spisovatelka a scénáristka Iva Procházková (*1953), s níž často spolupracuje.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Režijní filmografie

2016 Slíbená princezna (TV film)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2012 Korespondence V+W (divadelní záznam)
Záblesky chladné neděle
2011 Černá díra (divadelní záznam)
Naši furianti (divadelní záznam)
2010 Doktor pro zvláštní případy (TV film)
2009 Nordost (divadelní záznam)
2008 Antigona (divadelní záznam)
Expozitura (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
2005 Helverova noc (divadelní záznam)
2004 Agentura Puzzle: Strach (TV film)
2003 Město bez dechu (TV film)
Smrt pedofila (TV film)
2002 Únos domů
2001 Černí andělé (TV seriál)
Naše děti (TV film)
Nikdo neměl diabetes (TV film)
Trosečník (TV film)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
Válka ve třetím poschodí (TV film)
1998 Za zdí (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
Venušin vrch (TV film)
1995 Cesta na sluneční ostrov (TV film)
1994 Poslední večeře U ptáka Noha
1992 Erasmovy velké arkány (TV film)

Dokumentární

2010 Chrámy těla
2008 Recidiva moci (TV film)
2007 Ghetto No. 1
Nenáviděná Hana Kvapilová (TV film)
Pražské quadriennale 2007 (TV film)
2006 Sto neklidných roků (TV film)
2000 Evropané (TV seriál)

TV pořady

2002 Divadlo žije! (TV pořad)

Producentská filmografie

2012 Záblesky chladné neděle

Dokumentární

2007 Ghetto No. 1

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2007 Ghetto No. 1

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2007 Ghetto No. 1

Zvukařská filmografie

Dokumentární

2007 Ghetto No. 1
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace