Reklama

Reklama

Byzantium

  • Česko Byzantium: Upíří příběh (více)
Trailer

Eleanor a Clara, dvě tajemné mladé ženy,  hledají útočiště v chátrajícím pobřežním letovisku. Uprostřed zbytků laciného luxusu a polorozpadlých hotelů se pokoušejí sehnat peníze a ubytování. Clara si začne vydělávat jako prostitutka a brzy se setká se stydlivým a osamělým Noelem, který jim poskytne útočiště v opuštěném penzionu jménem Byzantium. Clara, která vždy myslí na budoucnost, ho promění v dům neřesti. Mladší Eleanor, věčná školačka, najde spřízněnou duši ve Frankovi a prozradí mu své tajemství. Narodila se v roce 1804, ačkoliv je jí 16 let a Clara je její matka, přestože je jen o několik let starší. Přiznává, že k tomu, aby zůstali naživu, potřebují pít lidskou krev. V malém, poklidném městečku začínají umírat lidé. A minulost, před kterou dívky tak dlouho prchaly, je pomalu dohání. Zvítězí láska nebo věčný život? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No od svyho oblibence Jordana jsem cekal vic. Filmu se neda uprit jista atmosfericnost, stejne tak vizualni stranka je povedena a vazna hudba se sem skvele hodila. Herci se snazi, Ronan sice role bohuzel nedovoluje krome utrapenejch pohledu nic moc zahrat, ale Arterton prijemne prekvapila. Hlavnim lakadlem filmu je samozrejme to, ze jsou hlavni hrdinky upiri. A tady je zaroven nejvetsi problem filmu. Ono je to totiz naprosto zbytecny, nehlede na to, ze s nejakejma upirskejma pravidlama si Jordan moc hlavu nelame. Sem tam se sice povede nejaka krvavejsi scena, ale vetsinu casu ma clovek dojem, ze kdyby byly hlavni hrdinky pouze lidi, nic moc by se nestalo, furt by nam tu zustal pribeh o mladsi, co se trapi ze zpusobu zivota a o starsi, ktera se protlouka, jak to jde, coz znamena vetsinou jako kurva. Jordan se jak film plyne - a to myslim doslova, film ma totiz hodne volny tempo, snazi rozvijet jakousi mytologii, ale kdyz to konecne zacne davat smysl a bejt trochu zajimavy, je konec filmu a zbyde vam akorat tak pocit, ze ste videli uvodni dil nejakyho serialu. Takze celkove ne ze bych se nudil, ale vic nez 3* to proste neda. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Rád se setkávám s netradičními filmy s neotřepanou zápletkou a Byzantium mezi ně určitě patří. Neil Jordan mne velmi mile překvapil svým přístupem a hlavně způsobem, jakým natočil tuto neobvyklou „upířinu“. Každou minutou jsem se víc a víc „zažral“ do tohoto dramatu s hororovou příchutí a to nejen díky neokoukanému příběhu, ale i hodně dobrým hereckým výkonům obou hereček. Především však musím ocenit prolínání dějových linií (současnosti a minulosti), díky kterým získala atmosféra to správné kouzlo a vůbec mi nevadilo, že se tu upustilo od zbytečného (leč mnou oblíbeného) násilí. Samozřejmě nejsme ochuzeni o několik krvavých okamžiků ani zde, ale Byzantium se snažilo na diváky zapůsobit především samotným vypravováním příběhu obou hrdinek. Na rozdíl od některých diváků jsem nebyl zklamán ani tím, že se tvůrci rozhodli nedržet se zažitých upířích charakteristických rysů „zlozvyků či slabostí“, jako je slunce, odraz v zrcadle, atd…Já chtěl opravdu už dlouhou dobu vidět něco „nového“ a jelikož Twilight mi to nepřinesl, jsem rád za tohle. Rovněž proměna v upíra byla velice zajímavá a tajuplný ostrov s vodopády, z nichž teče krev – toť nezapomenutelný prvek tohoto filmu. Především díky vynikající práci kameramana Seana Bobbitta, jsem tento film určitě neviděl naposledy. No a druhým důvodem je smyslná Gemma. Gemma Arterton byla sexy už coby Mařenka ve filmu Hansel & Gretel: Witch Hunters, ale tady jí to slušelo díky všem těm upnutým korzetům a hlubokým výstřihům ještě víc. Neil Jordan prostě ví, čím diváka zaujmout a hlavně pak muže. Velmi dobře si vedla i Saoirse Ronan, které byla role nesmělé Eleanor ušitá přímo na míru.70% ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ono to vypadá jako takové upírské drama, ale již po deseti minutách padně první hlava. Doslova. Možná to bude znít až kacířsky, ale přišlo mi to jako takové moderní a ženské Interview s upírem. Líbila se mi vlastní geneze a universum upírství včetně toho, že narušovalo zažité normy a postupy (upíři zde chodí normálně na slunci), ale zachovávalo ono klasické a děsivé prokletí upírské nesmrtelnosti. Herecky velmi zajímavé, obě hlavní představitelky velmi přirozené a uvěřitelné, mužské postavy sice v pozadí, ale trefné a hlavně pestré a vzájemně odlišné. Hezký film. Horrorový moc ne, ale hezký upírský příběh. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zlá ňadra dmoucí a krůpěje rudé... třpytí se nocí, čí osud to bude?" Nevíme. Neboť my kluci, tak zpupní a velkohubí ve svém bratrstvu "Ostrých drápů spravedlnosti", nemáme ani šajn o dívčích tajemstvích krve ani o tom, jak hluboko do srdce nám můžou zarýt svůj něžný upíří dráp. Rafnou nebo se přitulí? Pět litrů romantické krve šplouchá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Atmosférické a dekadentní Společenství vlků se mi kdysi líbilo, Jordan nevstupuje na půdu romantické fantasy rozhodně poprvé, připadá mi ale, že jeho pozdní tvorba se té rané kvalitou nepřibližuje. Byzantium představuje po všech stránkách kompromis mezi divácky vděčnou popkornovou podívanou a alternativním zpracováním mýtů ze světa nemrtvých s artovým nádechem. Potíž je v tom, že zvolená poloha neuspokojí ani jednu stranu. Příznivci artu budou (oprávněně) Byzantiu vyčítat mělkost motivů, neschopnost vtisknout příběhu skutečnou osudovost, rozervanost a tragiku ztráty toho nejcennějšího, co nelze nikdy získat zpět. Komerčně naladění diváci budou pro změnu (a opět oprávněně) snímku vyčítat utahanost. Obě skupiny společně pak mohou Jordanovi vytknout jen letmě nadhozenou mytologii světa, ve kterém se Jordanovy hrdinky pohybují. Průšvih to není, leccos vedle kvalitní kamery a hudby zachraňuje tělo Gemmy Arterton a melancholická tvář Saoirse Ronan. Celkově jde ale o film, který spíš vyvolává naděje, než aby je naplňoval. Je prostě k vzteku těšit se na něco, co se nedostaví. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Irsku v lokalitách County Cork a County Dublin a ve Velké Británii v Jižním Sussexu. (Terva)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (více)

Reklama

Reklama