Reklama

Reklama

Most - Série 3

(série)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2015, 10 h (Minutáž: 60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Maria Kulle, Dag Malmberg, Sarah-Sofie Boussnina, Nicolas Bro, Katrine Greis-Rosenthal (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Švédsko-dánský seriál Most se stal mezinárodním hitem a zařadil se mezi špičku celosvětové seriálové produkce. Napjatě očekávaná třetí série, premiérově uvedená ve Skandinávii během podzimu 2015, opět přichází se stejným konceptem. Dvojice odlišných vyšetřovatelů ze zemí propojených titulním mostem přes úžinu Öresund společně řeší spletitý případ zasahující do jurisdikcí Švédska i Dánska. Také tentokrát vše začíná činy, které se vztahují k aktuálním společenským tématům a globálním otázkám, konkrétně k maximálně inkluzivní společnosti. Tato švédská společensko-politická linie, kterou konzervativní jedinci vidí jako do extrému dohnanou politickou korektnost, zahrnuje přijímání minorit i potlačování omezujících stereotypů a diskriminace, ať už týkajících se rasy, vyznání, orientace či genderu. Skrze motivy vážící se k fenoménům, jako jsou genderově neutrální školky či sňatky gayů, otevírá téma polarizované společnosti, kde se konzervativní tábor stává menšinou, což vede k jeho radikalizaci. Ale podobně jako v předchozích dvou sériích vyšetřování odhaluje, že hlavním hybatelem jsou vždy jednotlivci se zcela osobními motivacemi, kteří aktuální témata i jejich zanícené zastánce či odpůrce využívají jako pouhé nástroje k dosažení svých cílů.

Pro fanoušky seriálu zásadní otázku představovalo, jak se tvůrci vypořádají s vývojem hlavních postav na konci druhé série. Jelikož představitel Martina Rohdeho, Kim Bodina, svou účast na seriálu (přinejmenším dočasně) ukončil, musela Saga Norénová dostat nový dánský protipól, ale také se stala ústřední osobou. Třetí série se proto zaměřuje na její vztah s kolegy i rodinou, se kterou zpřetrhala vazby po smrti sestry. Soukromé i pracovní peripetie ji navíc nutí čelit tomu, co ji nejvíce vyvádí z míry a s čím jediným si neví rady – jejími vlastními emocemi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aranžmá ukazující, jak má vypadat klasická rodina. A mezi figurínami dánská genderová aktivistka, která žije s ženou („moderní lesbička, která ničí přirozenou rodinu“). Mrtvá, naaranžovaná, nalíčená. A na švédském území. Zdá se, že opět půjde o moderní (módní) případ. Ten dle očekávání dostává Saga, a zatímco se nad druhou sérií neustále vznášel opar té první (konkrétně hlavního strůjce vražd Jense), ve třetí sérii bude patrně neustále cítit skutečnost, že Martin sedí ve vězení a Saga na tom má značný podíl. Stabilním novým parťákem se stává kodaňský policista Henrik Sabroe, který je rovněž plný tajemství. A se Sagou se snaží sblížit, ale bude to mít stejně jako jiní obtížné. Sagu čeká nepříjemné shledání s matkou, kterou viní ze smrti mladší sestry. Postav je opět hodně, nakonec mnohé směřuje k podnikateli a milovníku umění Freddiemu Holstovi, který očekává narození potomka. Henrik se postupně stává plnohodnotným členem týmu s vlastními démony a nakonec i velmi sympatickým. Vnitřní záležitosti, smrt obou rodičů, odpojení od přístrojů letitého přítele – i na Sagu je toho zatraceně hodně. Finále opět velmi silné. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Osobně hodnotím třetí sérii o kousek výše než tu předchozí. Potěšilo mě výměna Martina, který si slouží svůj čas ve vězení za mladšího dánského kolegu, který se svými démony perfektně zapadá na místo vedle Sagy. Finální pointa docela ušla, jenom prvních pár dílů bylo značně nepřehledných z důvodu velkého množství postav a vedlejších dějových linií. Většinou mě u podobných detektivek štve angažovanost vyšetřovatelů ve finále, kde vlastně jde o osobní zúčtování, jako tomu bylo v předchozí sérii, a tak mě finále celkem i potěšilo. Snad kromě ve finále zbytečné linie kolem Sagy a její rodiny. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět výborný. Ne vynikající, ale výborný. Takže to mám takhle: Most 1: 3*, Most 2: 5* (TOP), Most 3: 5*. Trochu mě rozhodila jedna chybka, krerou jsem tam objevil, a sice mailovka L369G42@..., kterou na mobilu použila fotografka a ne vrah. Jinak to ale bylo úžasně sytý, spousta souvisejících (!) dějových linek, které se krásně propojily. S napětím vyhlížím čtvrtou sérii, východiska jsou jasně daná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podľa mňa seriál neustále zvyšuje svoju kvalitu aj remeselnú zručnosť. Čo-to by sa tretej sérii vyčítať dalo, vyšetrovatelia neboli občas dôslední tak ako mali. Ale čo sa týka prepletania ústredných tém naprieč spektrom väčšiny postáv, tak tu dosiahli tvorcovia vrchol. Najmä sa im podarilo tematicky spojiť prípad so Saginym životom a samozrejme aj so životom jej parťáka, ale to nás až tak nezaujímalo, že. Saga sa na konci ocitá v podobnej situácii ako minule Martin a to je ďalší dôvod, prečo pred touto sériou smekám klobouk. Napínavé od začiatku do konca, s vrahom, ktorý má skutočne silnú a pochopiteľnú motiváciu a nenávidieť ho za jeho činy nebudete. Občas zbytočne prekombinované, ale nakoniec všetko zapadlo do seba tak ako malo. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série je lepší než druhá, srovnatelná s první řadou. Nový parťák Sagy nemá charisma Martina, ale je to tak zajímavá postava, že mi to vůbec nevadilo. I v této sérii je spousta nelogičností a neuvěřitelností, ale příběh a atmosféra to vykompenzují. Naštěstí na rozdíl od některých csfd uživatelů nejsem tak bystrý, abych po prvním setkání s postavou vraha hned věděl o koho se jedná, takže jsem si seriál fakt užil. ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama