Reklama

Reklama

Desetiletá Charlie se od narození s rodiči (Zac Efron a Sydney Lemmon) neustále stěhuje z místa na místo. Nomádský způsob života ji neskutečně rozčiluje, ale rodiče netuší, jak jinak ji ochránit. Charlie je totiž „jiná“. K zapalování věcí nepotřebuje sirky ani zapalovač, stačí, když se rozhodne, že mají hořet. Horší je, že svou schopnost nedokáže úplně ovládat, a když je rozhozená, může být sobě a svému okolí pořádně nebezpečná. Tajná vládní agentura, která se specializuje na vyhledávání a ovládání podobně mimořádných lidí, po Charlie samozřejmě jde, a to je důvod, proč rodina permanentně utíká. Stačí jeden malý incident a Charlie se objeví na jejich radaru a zmizet z něj není snadné. Tihle lidé se navíc neštítí používat násilí, ani vražda pro ně není nijak zásadní problém. Proti sobě však mají zoufalé rodiče, kteří jsou pro ochranu svého dítěte ochotní obětovat cokoliv, a holku, kterou opravdu rozčílit nechcete, pokud na sobě nemáte protipožární oblek. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (126)

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak jako každý rok se v kinech objevují zbytečné remaky či rebooty klasických hororů. Původní Firestarter navíc nebyla žádná klasika, spíše jedna ze slabších adaptací Kinga. Roztahaná, celkem nudná a suchá záležitost, která ale měla výborné herce, především slizkého Sheena jeho velitele DSI a psychopatického Scotta jako všehoschopného Rainbirda a samozřejmě nadanou Barrymorovou. A remake? Je kratší, svižnější, nenudí ani neprudí jako spousta moderních hororů. Na druhou stranu s výjimkou finále je celkem suchý, laciný a s mnohem horšími herci.SPOILERY: A stejně jako u nedávného Řbitova zviřátek si tvůrci vytřeli s Kingem zadek, takže místo Sheena je tu nějaká pipina, pacifistický otec na konci velí "spal to tu na uhel"! A celá linie s Rainbirdem, který si získává důvěru malé Charlie, aby ji v nestřežené chvíli mohl zabít je vykuchaná, namísto toho ji ve finále pomůže! A ona, přestože ji zabil matku mu odpustí a ruku v ruce s ním odkráčí!!! Takže tu máme sledovatelnou, ale nesmyslnou a jako vždy zbytečnou předělávku tak akorát na 3*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tenhle remake se inspiroval Kingem hodně volně, což nevím, jestli nakonec nebylo na škodu. Kdo zná příběh, může být překvapen jen trochu tím, že kromě schopnosti zapalovat se zde pracuje i s telekinezí a telepatií. Pokud je ale v původním příběhu permanentní napětí, kdy jsou otec s dcerou na útěku, pak zde je několik napínavých scén doplněných prázdnou vatou. A - možný spoiler - nechat ji samotnou v lese napospas sobě byl asi ten nejhloupější nápad. Velmi pak zamrzí triková stránka, kdy film z roku 1984 vychází v tomto směru jako absolutní vítěz. Žádné bombastické a explodující finále se nekoná, byť s počítači by to musela být hračka. Vizuálně nejhezčí je tak logo Universalu, což je opravdu málo. A pokud má být film od 15 let, pak bych čekal výživný masomlejn, tedy ohňomlejn, jenže na ten nedošlo. Nová Žhářka je TV film, který omylem zabloudil do kin. Přesto dám 2,5* zaokrouhlené nahoru, jelikož jsem čekal ještě větší průšvih. Vidět už ale tenhle nepodařený počin nemusím. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Niekedy neviem prečo si dobrovoľne púšťam adaptácie Kingovych kníh keď tuším ako väčšinou dopadnú. Na Podpaľačku som dokonca chcel ísť do kina keď vyšla a som rád že som to nespravil. Takto prázdny a nudný film nepatrí na veľké plátno ale medzi TV produkciu. Na horor malo napínavé, na drámu zase vôbec nefungujú interakcie medzi postavami. No a občasné hranie sa na superhrdinský origin je na smiech. Herci sú všetci priemer, bez iskry a sympatii. Páčila sa mi hudba a koniec (v porovnaní s tým čo som sledoval dovtedy) a videl som aj horšie filmy na podobný štýl. Pochybujem ale že si to niekedy pustím znovu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hudobne zvládnuté na jednotku, bola tu atmosféra, čo je pri filme ako tento veľmi dôležité. S touto adaptáciou ale Stephen určite nebude spokojný, napokon, tak ako bežne. Zmenili mu totiž celý príbeh. Ja však sklamaný nie som. Film je síce priemerný, ale tá hudba mi hrá v hlave stále. Taký malý dôkaz, čo dokáže výborný soundtrack. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na úvod poviem, že ak chcete film, ktorý viac sleduje pôvodný príbeh, ktorý napísal Stephen King, rovno si pozrite "Firestarters Drew Barrymore. Netvrdím, že ten film je super, no po tomto filme mu ešte jeden bod vďačne pridám, lebo sa podľa mňa aspoň snažil zachovať pôvodný príbeh a jeho kľúčové momentky. "Firestarter" 2022 podľa mňa má pár dobrých vecí v sebe. V prvom rade hudba Johna Carpentera sa miestami vie dostať pod kožu. A v druhom rade je fajn v úvode vidieť pár scénok s Vicky a Charlie ako chodí do školy. Toto sú ale elementy, ktoré by sa dali lepšie využiť v prípade, že by z toho tvorcovia robili sériu na 10 epizód, kde by sme mohli nejako nasať atmosféru príbehu. Možno by som potom aj bol schopný niektoré zmeny lepšie prijať. Ale v tomto kontexte, vôbec. Zmeny, ktoré sa sem dostali podľa mňa ani len nie sú dobré. Nechcem veľa spoilovať, no jedno by som asi mal povedať. Charlie totiž tentokrát nemá len svoje schopnosti, kde pomocou myšlienky vie založiť oheň. Ale rovnako získa aj schopnosti svojej mamy a svojho otca a využije ich vo svoj prospech neskôr. Problém ale je aj to, že vzťah medzi Charliem a jej rodičmi (a obzvlášť jej otcom) je veľmi slabý. Necítim z toho absolútne nič. John Rainbird je v tomto filme podľa mňa tiež čistá tragédia. Ak máte radi knižnú postavu alebo Georga C. Scotta v pôvodnom filme, toto vás určite poriadne naštve. Okrem toho je treba ešte povedať, že svojim scenáristickým rozhodnutím nás film pripraví o jeden z najlepších knižných momentov v oblasti finále. Mal som veľmi rád scénky medzi Rainbirdom a Charlie v knihe. No toto všetko pre jednu veci úplne vypadne... a to je pre mňa absolútne neodpustiteľné. Tvári sa to, že chcú tvorcovia robiť pokračovanie. Úprimne, neviem či film vôbec bude mať základňu na to, aby pokračovanie vzniklo. Som fakt veľmi sklamaný z výsledku. Hodnotenie: D- ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Scéna v budove firmy, kde Charlie odpáli jedného z agentov a následne mu zoberie kartičku, bola k ničomu, pretože neskôr Charlie otvára dvere bez pomoci kartičky. (peetrejr)

Reklama

Reklama