Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Uf, no jo, jednou se daří ve výběrech filmů a podruhé zase ne. Takže jsem si pro změnu zvolil tento ruský film, nebot jsem si řekl, že to může být slušná zábava, ale bohužel jsem se hluboce mýlil. Nevím jestli má vůbec cenu abych se s tím nějak rozepisoval. Zprvu připomínám, že proti rusům nic nemám, ale sledovat některé momenty některých ošklivých rusů byly otřesné, ale i úsměvné. Jejich styl jednání, no nevim. Úvod filmu je strašně natahovaný, nudný, trvá asi 15 minut, možná 20 já nevím. Pak se to trochu rozjede, dojde k vykolejení metra a vše se zaplavuje. Ty spomalé efekty mě štvaly a vše mi to přišlo nějak zdigitalozované - myslím tím narážení metra do zdí. Ale uznávám, že celkově byla technická stránka filmu celkem slušný, takže velké plus. Dalším velkým plusem je reálnost, kdy byly někdy trochu víc drsnější scény, kdy byly pochroumaní lidé a někdy i trochu zkrvavené. To je asi tak dost k těm plusům, bohužel. Ruský humor, nebo tak mi to nějak tak přišlo mi vůbec nesedl. Spíš než humor mám asi na mysli mentalitu jak uvažují. Kluk se zasekl a dívka mu pomáhá a pak se oba zničení začnou smát. Nebo blbé vtipy a narážky mají rusové po celý čas filmu. První hodina je boj v metru a pak už je v nějaké šachtě pár lidí, který bojují o život a pokouší se dostat ven. Takže tajé tu je chyba ve scénáři. Hudba je opravdu debilní. Neříkám jako moc katastrofální, ale taková zpěvavá, divná a nevhodná do mnoha scén. Nesmyslné scény tu jsou, např. když rus utíká před metro, ale nemusel utíkat, mezitím hraje vítězná hudba a pak ho metro přejede. No prostě nevím no. Technická strnáka je slušná a i nápady, takže když už se film dere ke konci tak mě baví víc a víc. Takže ve výsledku je to výrazně podprůměrný film, ale nechci ho zatracovat, přiliš mi nesedl. Potenciál to mělo ale ohromný. Herecké obsazení, no zaujme mě jen pár postav, třeba hlavní hrdina, chirurg. Takže výsledný dojem není nějak odpadový, námět byl slušný, pár akčních kousků. Takže celkově to vidím jen tak mezi 1 a 2 hvězdou. Tentorkát štědře zaokrouhlím nahoru. Takže s vypětím všech sil tomuto snímku dávám vydřených 30% = ** ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. Pôvodne som chcel dať 5*, ale prehodnotil som to. V každom prípade sú to ale kvalitné 4*. Páčilo sa mi to dievča, pre ktoré by som asi aj ja robil všetko, aby som ju zachránil :D, páčila sa mi aj chirurgova žena, ale kvôli jej nevere som jej moc nefandil. A som rád, že to skončilo ako to skončilo. 85% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla tedy dvojkombinace dát si den po sobě nejdřív toto, a pak World War Z. Stejné chyby, stejné známky, chce se říct. V zásadě jde v obou případech o kompilát scén, které jsou tu více, tu méně podařené, v obou je dáván důraz na rodinu, v obou jsou přemoudřelé dětičky a v obou mnohdy nedává logiku ta linie, která má ty jednotlivé scény propojit. Tak například hned to vykolejení vlaku, to jako proč? To vykolejí vlak při každým brždění ve stanici nebo co? Jako jo, kdyby tam kvuli průsakům padlo něco na koleje, ale takhle to byla scénáristická manýra pro oko lačné po nějaké té trikové destrukci. Pak charaktery nějak moc neseděly. Např. přemoudřelá hrdinova dcerka pořád balancuje mezi tatíkem a milencem své maminky, přičemž jí nedělá problém chvíli viset na krku jednomu, aby mu v další scéně bez jakéhokoli důvodu nadávala, aby na ní nesahal a podobně. Což se několikrát protočí. "Záporák" pak je problematický v tom, že po cca dvě třetiny filmu dělá ze zbyvší skupinky pro záchranu relativně nejvíc. Co je naopak na filmu sympatické je nepokrytá kritika fungování veřejných služeb a veřejných činitelů. Policajti, zaměstnanci metra a podobně jsou ve filmu zobrazeni vesměs ne snad jako zlé osoby, ale jako laxní a ne moc pružní lidé. Až na světlé výjimky samozřejmě. Nejsympatičtější celkově byli asi ten kluk a holka, dobře hráli, chemie mezi nimi fungovala na jedničku a Katěrina Špica je špicovně hezká. Takže jsou z toho takové trochu ušmudlané tři hvězdy, které bych dával raději, kdyby doktor na konci svojí ženu poslal do háje. Update 15.7.2014: Někdy si říkám, že by se podobné filmy neměly točit... http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Tragedie-v-moskevskem-metru-si-vyzadala-12-lidskych-zivotu-6390/?slide-1 ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Neviem kto vymyslel tento plagát pretože nemá absolútne nič spoločné s týmto filmom, i dátum je len naivným marketingovým ťahom. Metro je len priemerným "katastrofickým" filmom, ktorý sa snaží byť niečím viac ako doopravdy je. Nakrútené je to pekne, hlavne kamera pri náraze metra je príjemná a netrepe sa ako to býva zvykom pri podobných filmoch. Lenže stopáž je totálne prepálená a keď si to tak zhrniem tých napínavých scén je tu hrozne málo. Viacej sa tu rozoberajú rodinné vzťahy na úkor zaujímavejších scén podzemného metra, ktorých sa tu dalo nahnať oveľa viac. Nerád to hovorím, ale zaujímavejším (totálne odpísaným) filmom bolo Denné svetlo so S.Stallonem, tam keď boli ľudia pod vodou, alebo pod tlakom stiesňujúcich podmienok, prežíval som to s nimi intenzívnejšie. Režisér Megerdičev toto nedokázal. 60% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bezmoc, jedna z mých nejhorších nočních můr, věci, co nemám pod kontrolou (a tudíž jsou z gruntu špatně), voda v metru, metro pod vodou nebo spíš plné vody. Začnu od toho, co se mi nelíbilo, těch náhod bylo trochu moc a to jak v propletencích vztahů (že by se milenec a manžel setkali v jedné soupravě v jednom vagónu, stát se může, ale vsadit bych si na to nechtěla), tak ve výskytu únikové cesty ausgerechnet, když to je třeba jak sůl. Další věc je, jak těm jedincům, z definitivně zbylé skupinky přeživších, kteří se ocitnou pod vodou, narostou žábry, vždycky když je potřeba. Jinak si neumím vysvětlit, že se Galja a Denis neutopili a to ne, že by mi byli nesympatičtí. Ale když si vezmu podobné pátrací cesty pod vodou třeba v Dobrodružství Poseidonu, tak tam se ten člověk po příslušné době bez vzduchu zcela fyziologicky, věren své suchozemské podstatě, utopí. Ne tak ruský hrdina. Jenže zas jako patřičně infantilní divák jsem ráda, když jsou hrdinové, povšechně mi sympatičtí, zachováni při životě. To bych tedy zároveň v logickém kotrmelci započetla ke kladům. Další je ta líbezná holčička, srandovní psík včetně toho, že nechtěli hrát na city diváků a psíček zůstal živ a zdráv, dobrá hudba a pak smířlivě vyznívající konec stran milostného trojúhelníku. V poměrně krátké době jsem viděla dva filmy týkající se moskevské podzemky, přičemž Moskevské metro je lepší. Tak už vím, jak metro stavěli, prošla jsem se pod Moskvou, jsem už jen zvědavá, jaké to je, když se chodí po Moskvě. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)

Reklama

Reklama