Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (2 007)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mix příliš mnoha nesourodých pojetí a přístupů k zombie apokalyptické látce. Zřejmě tedy není žádné překvapení, že to jeden soudržný celek tvořit snad ani nemůže. S podivem ovšem je, že jeden každý z těch přístupů je zvládnut sám o sobě zdařile a tak to jako souhrn mnoha samostatných podmnožin přeci jen funguje; a v druhé polovině Jeruzalém → letadlo → Wales dokonce i výtečně. Škoda poplatnosti přístupnosti a tedy chybějícího ponurejšího tónu a gore v závěrečné pasáži. Ve scénách kdy Pitt páčidlem kydlí hlavu zombíka, tak snad ani tu Angelinu nemůže zajímat detail Bradovi tváře; kdykoli "hrozí" kapka krve, tak se kamera honem rychle stočí právě na Pittovu strhanou tvář. A vzhledem k tomu kolikrát to tam je, tak je to skoro až směšné. Každopádně jsem zvědav na případný režisérský sestřih, protože pokud to chápu správně, tak Forster měl svou vizi, Pitt měl z pozice producenta zcela rozdílnou a nakonec je oba z pozice "silnější pes mrdá" přechcalo studio svou verzí? ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jako opulentní reklama na Pepsi - dobrý. Jako comeback Heleny Vondráčkové - taky dobrý (ano, ten týpek s klokotavým zvukem v laboratoři 139). Nevím, čím to pochválit víc, ale je jisté, že ztučnělá brada Brada Pitta to zase pořádně roztočila a oči diváka opět nestíhaly. Takový film, na který se tlačí jiné filmy se zombíky, podobně jako samotní zombíci v něm samém, si zaslouží přežít, protože je rozhodně výjimečný. Dodatek: Výborný "A.C.A.B", Pierfrancesco Favino v roli šéfa WHO pobočky, s tím páčidlem vypadal jako Gordon Freeman! Doufám, že na to budoucí tvůrci filmu Half Life vzpomenou, až budou hledat toho pravého adepta. Dodatek 2: Skutečnost je ale taková, že nejvíc lze ocenit chytrost tvůrců. Totiž, je jasné, že chtěli ukázat, resp. simulovat situaci, kdy taková pandemie zachvátí celou planetu Zemi. Šlo už jen o to, aby příběh byl uvěřitelný a dobře nastaven, aby z toho nebyl jen vizuální průvodce po ničem. Nebo, že nepoužili Emerichovské šablony, kde bychom sledovali příběhy několika lidí nebo rodin, zapojených více či méně do vzniklé situace, nejčastěji katastrofy. Nechali tedy Brada cestovat z různých míst na Zemi, ale nepůsobí to nastavovaně, skutečně to diváka vtáhne, ten pak chce pátrat také, zajímá ho, jak se to stalo, víc než kdy jindy u jiných zombie filmů. Zároveň to docela logicky rozvíjí model dané situace, daného člověka v dané chvíli. Brad Pitt je tedy důležitý průvodce, ale zároveň i hrdina a zároveň i tvůrce příběhu. No, tomu říkám dobrý film. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Zkřížení zombie survivalu s epidemiologickým thrillerem v blockbusterovém měřítku a se silným hereckým tahounem v podání Pitta vyšlo a přineslo v rámci už fest vyčpělého žánru solidní podívanou. Pittova cesta nabízí jednu zajímavou zastávku a silnou scénu za druhou (rozhovor s agentem CIA na základně, Jeruzalém, let z Jeruzaléma) a zombie ataky jsou patřičně intenzivní a brutální. Jen ta závěrečná komorní třetina v laboratoři je poslabší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zombie Chaos v plné kráse! World War Z je pro mě bezkonkurenčně nejlepší Zombie film, co jsem kdy viděl. Přináší hojné napětí s pulsující srdce bušící akcí, které nekontrolovatelně přetrvává po celý film bez jakéhokoliv hluchého momentu a tomu já říkám Blockbuster jak Kráva ! Brad Pitt je frajer a zahrál vše na jedničku, scénář i dialogy taktéž svěží k Zombie Žánru. Výtka jen k nedostatku gore, což mohlo z filmu udělat nejlepší trhák roku, ale stále velká spokojenost. 90% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Obstojný letní blockbuster, který měl navíc ale v zájmu divácké všežratelnosti skončil jako vizuální jednohubka s nejistým poselstvím. Foster celou nákazu ukazuje jako přirozené zůčtování matky přírody s lidským odpadem, který se má sežrat sám. Titulková sekvence, tklivé tóny The 2nd Law: Isolated System od Muse, shrnutí od máklého virologa (největší naděje lidstva), to všechno naznačuje hlubší myšlenku. Pak dojde k obratu kdy se ve stylu VÁLKY SVĚTŮ v karavanu dostáváme z města (i Rachel tu je) na loď a pak se s Bradem cestuje po světě - svět rozuměj suterén v Koreji, Jeruzalém (suplovala Malta) a Británie. Celé to pohromadě drží divně a přišlo mi že struktura vyprávění měla být v první verzi scénáře jiná (lepší) a úvodního ataku na Pittovu rodinu bychom se dočkali v nějáké vzpomínkové scéně. Slepené to je, drží to, ale je vidět, že váza byla rozbitá s tím, že někdo kusy dovyrobil na míru. Závěr v laboratoři, jako jediný jakž takž naplňuje žánrové klišé o strašidelných plíživých zombících, zatímco zbytek filmu se je snaží poměrně úspěšně měnit. Tihle mrtvoláci spíše připomínají Smithovy spoluhráče ze JSEM LEGENDA. Jednotlivé scény jsou ale natočené výjmečně dobře, jsou poutavé (u tmavých interiérů hodně vadí 3D), samy o sobě fungují na jedničku. Nápady s kterými se tvůrci tasí jsou místy hodně neotřelé a osvěžující. Bezzubý David Morse, ťukající prst spáleného plukovníka, letadlo i ta laboratorní naháněčka. Pilířem filmu je ovšem dobytí Jeruzaléma, které bere dech. Opravdu se mi to líbilo, přes všechny výhrady co k tomu mám, ale nemůžu se zbavit dojmu, že z toho šel natočit mnohem lepší film. Materiál tu na to byl... Kdybych to měl ale srovnávat s knihou, jenom bych smutně kývl hlavou, že tohle ne-e. ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Když Gerry (Brad Pitt) jede autem a dojde ke srážce se sanitkou, následuje střih, po němž je vidět, že v autě ve chvíli nárazu vůbec nikdo nesedí a řidič sanitky má na hlavě bezpečnostní helmu. (Mysteri699)
  • Poté, co Garry Lane (Brad Pitt) havaruje v letadle při cestě do zařízení WHO, je vidět, že po probrání mu kape krev z rány, přestože je viditelná krev na ranách zaschlá. (Will_X)
  • Sovětský Tank T-54, který během natáčení sloužil jako rekvizita, koupil Brad Pitt (Gerry) svým dětem, které si jej během filmování oblíbily. (Wade)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama