Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Merkin odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehněvejte se, mon ami. Hercula miluji a televizní zpracování sleduji pokaždé se zatajeným dechem, byť znám mnohé díly zpaměti, ale nemohu se ubránit zklamání. Příběh, který zakončuje dlouholetou kariéru bravurního detektiva, bezúhonného pána, jenž všechny své šedé buňky plně a vždy využíval k odhalování a potlačení zločinu, se zaobírá tím, jak ten samý muž předstíraje nemohoucnost bez výčitek vraždí. Román vyšel až v polovině sedmdesátých let, ale Christie jej sepsala už v letech čtyřicátých, zhruba v polovině své literární dráhy. Možná měla tehdy o ještě neúplně vykreslené postavě jistou představu, jíž chtěla být věrná i v době, kdy se Poirot stal doslova ikonou spravedlnosti. Podle mě udělala chybu, stejně jako třeba RobinTedovsky posedlí tvůrci How I met your mother (jakkoliv "kvalitativně" se série srovnávat nedají). Proto se omlouvám všem zarytým fanoušků, kteří schvalují každý krok svého oblíbence. Není otázkou, co bychom učinili my, otázkou je, co by neměl udělat jediný hrdina, jenž může násilí odkrývat, odsuzovat či mu dokonce zabránit. Takhle si najednou z celé ságy vezmu to, že mstít se je zkrátka lidské a oko za oko je prostě jediný způsob, jak na to. To znám ze života, fikce by snad mohla dát naději a trochu poučit:) ()

molcan2

všechny recenze uživatele

Je to ťažké, snáď takmer nemožné, objektívne napísať, názor ktorý by nebol neprikrášlený. Tí z nás, ktorý si užili Suchetovo definitívne stvárnenie sú naplnený zmesou emócii. Tak sa ani nesnažím byť objektívny. Očakávania na túto epizódu boli obrovské. Povedal by som, že produkcia odviedla výbornú prácu, splnila to čo Christie napísala na vrchole svojich síl. Skvelý spôsob ako uzavrieť skvelý seriál. ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samotnou mě až překvapilo, jak těžce se mi dívalo na "odcházejícícho" Poirota. Poslední záběr? Dokonalý. Samozřejmě za to může i uchopení tvůrců, ale tady jde prostě vidět, že Agatha Poirota přece jen nemohla mít ráda, protože tento konec si tento malý velký muž rozhodně nezasloužil. Udělala mu ten odchod sakra těžký. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční zakončení jedné velké legendy. Hercule Poirot prošel od samého začátku série vskutku dechberoucí transformací, ale přiznejme si, že notnou dávkou mu k tomu dopomohl nejen jeho představitel, David Suchet, ale také jednotliví filmaři, kteří vždy ke knižní předloze přidali také kousek své vlastní kreace, v menší či větší míře. Jak se celá série chýlila ke konci, na Poirotově čele přibývalo vrásek, lehký úsměv se vytrácel, aby jej nahradil smířlivější výraz. Nyní je před námi zcela jiný člověk, ve svém nitru pokornější s překvapivou oddaností jakési vyšší instanci, ve své mysli však zůstává zapřísáhlým ochráncem pravdy a neúnavným bojovníkem proti bezpráví. Je jasné, že tentokrát stane belgický detektiv před svým nejtěžším rozhodnutím. A jak zde již zaznělo, v tomto filmu se všechen zbytečný sentiment rozplynul, aby divák ani na samém konci série neztratil iluze o tom, jaký byl život Hercula Poirota - největšího detektiva ze všech. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Poirotovo rozloučení se odehrává v téměř hororovém prostředí, jakoby na pomezí tohoto a onoho světa. Žádné nonšalantní společenské hrátky, na ty už není čas, nýbrž nahlédnutí do propasti. A jak víme, v takové chvíli i propast vhlédne do nás. Hercule si ji úmyslně schovával až na úplný konec. Mrazivé uvědomění si ďábelských co by kdyby čeká i na nás (a zdaleka nejde jen o odhalení falešnosti detektivova kníru). Dokonale temná tečka za tou okouzlující, báječně odlehčenou řadou příběhů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)

Reklama

Reklama