Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi to nešlo natočiť lepšie, ale.. v podstate ma ani kniha veľmi nenadchla, akosi šla mimo mňa. Nuž, nemôže sa mi páčiť, že Poirot zomiera, ale aj tak som čakala niečo viac. Vraj Agátu už jej nonšalantný detektív otravoval, preto ho nechala zomrieť a nejak to mám uložené v podvedomí. Stále však hovorím, že filmári takmer vždy Poirota skôr vylepšili a platí to aj v tejto časti. ()

bruxmeister 

všechny recenze uživatele

Naprosto dechberoucí zakončení Poirotovské serie. Z pohledu člověka, který případy belgického detektiva sledoval s pravidelností švýcarských hodinek, tvůrci naservírovali naprosto neznámý pohled do Poirotovy duše. Atmosféru posledního dílu umocňuje ještě více místo jejiho konání, které bylo zároveň i dějištěm prvního případu starých přátel. Nostalgii a kapičce slzy se neubráníte i když se Hercule nevzdává a za každou cenu je připraven dotáhnout svůj poslední případ s pomocí Hastingse do konce. Opravdové vyvrcholení se dostaví, jenž si tato série po právu zaslouží. David Suchet předvedl opravdu špičku svého hereckého umění, tak i on podává na závěr excelentní výkon. Při vzpomínce se omi opět rozbuší srdce, skvěle natočeno. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šedé buňky mozkové zešedivěli a... A přináší jednoho z nejlepších filmových Poirotů, který je o to lepší, že tu prostě naplno funguje i nostalgie, přeci jen, tohle je poslední Suchetův Poirot... Dokonalé završení celé série, které se rochní v emocionálním a geniálně napsaném rozřešením případu (dost možná nejlepší scéna s finálním odhalením vraha v celém seriálu, díky Aghato), navíc nejlepším Poirotím padouchem všehomíra. Díky všem tvůrcům, za tolik dílů, Dík Poirotovi který se vtělil do Sucheta (nebo to je naopak?). Díky za tuhle pomalu se zatahující oponu, která má v sobě víc emocí a napětí, než drtivá většina filmů jakkoliv ačkóvé produkce. Díky. "Byli to dobré časy... " ()

kkarx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILER: Když Poirot napsal ve svém posledním dopise Hastingsovi, že to co se dozví ho bude skutečně bolet, na mysl mi přišlo několik možných scénářů, myslel jsem hlavně, že půjde o Hastingsovu dceru, že ji Poirot kvůli Hastingosovi ochránil od oprátky. Pravda je mnohem horší. Z Poirota je vrah a Hastings má na triku pokus o vraždu! Teď si pomyslíte, že k tomu určitě oba měli oba velmi závažné důvody. Přece by nevraždili jen tak kvůli malichernosti. Omyl. Hastings se rozhodne pro vraždu, protože nechce, aby si jeho dcera vzala jistého muže, o kterém se tento zpravidla mýlící se génius domnívá, že je vrah. A Poirot zase bere "spravedlnost" do vlastních rukou. Proč "spravedlnost" v uvozovkách? On totiž "vrah", kterého Poirot zavraždí není skutečný vrah, ale jen obyčejná pavlačová drbna. A ostatní kvůli jeho drbům začnou lidé v jeho okolí vraždit. On je nenavádí k vraždě, jen jim podsouvá nepravdy. Neuvěřitelně stupidní zápletka. Starý dobrý Poirot by se leda zamračil, pohrdal onou osobou a řekl, že takové jednání není trestné a kdyby mělo být, pak by polovina Anglie musela být popravena. ()

Fido 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Excelentní závěr série, excelentní Suchet, předávající vše do rukou té jediné pravé Spravedlnosti. Zfilmování ještě předčilo předlohu. Bravo! A také smutek, že žádný další díl už nebude. Ale všechno jednou skončí. Kéž bychom i my při té naší oponě mohli říci: They were good days. They have been good days. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Po něm byl natočen například díl Hra na vraždu (2013). (Krocka)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)

Reklama

Reklama