foto

David Suchet

  • nar. 2.5.1946 (71 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tvárný herec patří ve Velké Británii mezi výrazné herecké osobnosti. Jeho otec byl uznávaným gynekologem, matka hrála v muzikálech. David Suchet má dva bratry, starší John působí jako televizní redaktor jedné televizní stanice a mladší Peter pracuje v reklamě.

Začínal v National Youth Theatre, pak zakotvil v Royal Shakespeare Company ve Stratfordu, kde vytvořil celou řadu pozoruhodných rolí. Suchet nikdy nepatřil mezi představitele tzv. romantických hrdinů. Hrával spíš rozporuplné role. Spolupracoval s britskou BBC, v jejíž produkce natočil několik seriálů.

Když jsem se před léty rozhodl pro herecké povolání, otec byl víceméně proti, ale maminka byla ráda, ba co víc, přímo nadšená a šťastná, protože sama kdysi hrála. Časem se i otec smířil s tím, že budu hercem, a od té doby pečlivě sleduje moji kariéru." Ta se vyvíjela postupně, ale nepřetržitě a intenzívně. Suchet nepatří mezi ty herce, jejich kariéra je plná výkyvů, jednou dole, jednou nahoře, je hercem, který hraje hodně a svou profesi miluje.

V roce 1990 přijal zajímavou nabídku od televizní stanice LWT na ztvárnění postavy Hercula Poirota, kterému literární život vdechla slavná "anglická královna zločinu"spisovatelka Agatha Christie. David Suchet se jako ješitný mužíček s vejčitou hlavou a nesmírně schopnou "šedou kůrou mozkovou" stal velice populárním.

"Myslím si, že lidé mají Hercula Poirota rádi pro jeho, jak já říkám, výstřední šarm. Člověka tak trochu rozčiluje a provokuje, ale zároveň se mu může smát nebo se smát spolu s ním. Jednoduše, Poirot si lidi dokáže získat, a možná i proto se již dlouhá léta těší velké oblibě mnoha čtenářů i diváků," říká herec, který Poirota ztvárnil i v několika dalších samostatných filmech (Vražda na golfovém hřišti, Vánoce Hercule Poirota).

David Suchet je otcem dvou dětí, syna Roberta a dcery Katherine. "Dcera ještě přesně neví, co bude v budoucnosti dělat. Ale ať už se rozhodne jakkoliv, já jí nikdy nebudu v uskutečňování jejích plánů bránit, a kdyby chtěla být herečkou, určitě bych jí to schválil," dušuje se herec, který už dlouhá léta žije ve šťastném manželství s herečkou Sheilou Ferrisovou.

nikdo "Empire" nikdo

Herecká filmografie

Filmy

2017 Americký zabiják
2016 Near Myth: The Oskar Knight Story
Peter Pan Goes Wrong (TV film) - vyp.
Shakespeare Live! From the RSC (divadelní záznam)
2015 The Importance of Being Earnest (divadelní záznam)
2014 Effie Gray
2012 V kruhu koruny: Richard II. (TV film)
2010 Zaslaná pošta (TV film)
2009 Act of God
Diverted (TV film)
2008 Čistá práce
2007 Maxwell (TV film)
Záplava
2006 Arthur a Minimojové
Drákulův polibek (TV film)
Spláchnutej
2004 Love's Brother
Medvídek Winnie (TV film)
2003 Dokud nás smrt nerozdělí
Jindřich VIII. (TV film)
Neprůstřelný plán
2002 NCS 2 (TV film)
Pinocchio
Živě z Bagdádu (TV film)
2001 NCS: Manhunt (TV film)
Viktorie a Albert (TV film)
2000 Sabotage!
1999 RKO 281 (TV film)
Wing Commander
1998 Dokonalá vražda
Seesaw (TV film)
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
Sunday
1996 Boeing 747 v ohrožení
Smrtící plavba (TV film)
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
Cruel Train (TV film)
1994 Curious, The
1993 Der Fall Lucona
1990 Bingo: Scenes of Money and Death (TV film)
Hlupáček a létající koráb (TV film)
Separation (TV film)
1989 Když připluly velryby
Nobody Here But Us Chickens (TV film)
1988 Jak zabít kněze
Rozdělený svět
1987 Harry a Hendersonovi
Poslední nevinný (TV film)
Slavný případ (TV film)
1986 Murrow (TV film)
Železný orel
1985 Dravec a feťák
Gulag (TV film)
Muž, který zradil (TV film)
Třináct u stolu (TV film)
1984 Malá bubenice
Tarzan
1983 Plášť do deště
Red Monarch (TV film)
1982 Misionář
Zvoník od Matky Boží (TV film)
1980 A Tale of Two Cities (TV film)
Schiele in Prison

TV seriály

2017 Decline and Fall (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Pán času (TV seriál)
Knock Knock (S10E04)
2013 Hercule Poirot (TV seriál)
Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)
Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)
Hra na vraždu (S13E03)
další epizody (5)
2011 Nadějné vyhlídky (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
V utajení (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Hodiny (S12E04)
2010 Hercule Poirot (TV seriál)
Vražda v Orient expresu (S12E03)
Viděla jsem vraždu (S12E02)
Tragédie o třech jednáních (S12E01)
2008 Hercule Poirot (TV seriál)
Schůzka se smrtí (S11E04)
Třetí dívka (S11E03)
Kočka mezi holuby (S11E02)
další epizody (4)
2006 Hercule Poirot (TV seriál)
Čas přílivu (S10E04)
Rodinné sídlo (S10E03)
2005 Hercule Poirot (TV seriál)
Karty na stole (S10E02)
Záhada modrého expresu (S10E01)
2004 Hercule Poirot (TV seriál)
Poslední víkend (S09E04)
Smrt na Nilu (S09E03)
2003 Hercule Poirot (TV seriál)
Temný cypřiš (S09E02)
Pět malých prasátek (S09E01)
2002 NCS Manhunt (TV seriál)
2001 Krůček k vraždě (TV seriál)
The Way We Live Now (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Vražda v Mezopotámii (S08E02)
Zlo pod sluncem (S08E01)
2000 Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt lorda Edgwara (S07E02)
Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)
1997 Phoenix and the Carpet, The (TV seriál)
1996 Hercule Poirot (TV seriál)
Němý svědek (S06E04)
Vražda na golfovém hřišti (S06E03)
1995 Hercule Poirot (TV seriál)
Případ v ulici Hickory (S06E02)
1994 Hercule Poirot (TV seriál)
Vánoce Hercula Poirota (S06E01)
1993 Hercule Poirot (TV seriál)
Krádež klenotů v hotelu Grand Metropolitan (S05E08)
Zrcadlo mrtvého muže (S05E07)
Bonboniéra (S05E06)
další epizody (8)
1992 Hercule Poirot (TV seriál)
Nástrahy zubařského křesla (S04E03)
Smrt v oblacích (S04E02)
Vraždy podle abecedy (S04E01)
1991 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada lovecké chaty (S03E11)
Vražda na maškarním plese (S03E10)
Krádež královského rubínu (S03E09)
další epizody (10)
1990 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada na zámku Styles (S03E01)
Záhada Západní hvězdy (S02E09)
Únos ministerského předsedy (S02E08)
další epizody (10)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Sen (S01E10)
Křížový král (S01E09)
Podivná loupež (S01E08)
další epizody (10)
1985 Blott on the Landscape (TV seriál)
Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1984 Freud (TV seriál)
Master of the Game (TV seriál)
Oxbridge Blues (TV seriál)
1983 Reilly: Ace of Spies (TV seriál)
1980 Mystery! (TV seriál)
Oppenheimer (TV seriál)
1979 Sapphire and Steel (TV seriál)
1978 Profesionálové (TV seriál)
Kde končí džungle (S01E06)

Dokumentární

2015 David Suchet: Po stopách sv. Petra (TV film)
Little Stars
2013 Being Poirot
Tajemná Agatha Christie (TV film)
2012 David Suchet: Po stopách sv. Pavla (TV film)
Life Before Death
2011 Perspectives (TV seriál)
2010 Poirot řídí Orient expres (TV film)
2008 Generation RX
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
Vesmírná Odysea - Putování po planetách (TV film)
Vesmírná odysea: Roboti (TV film)
1988 The Modern World: Ten Great Writers (TV seriál)
1982 Playing Shakespeare (TV seriál)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)

Producentská filmografie

Dokumentární

2013 Being Poirot

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(541)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace