Spirit - divoký hřebec
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný
USA, 2002, 83 min
Kelly Asbury, Lorna CookHudba:
Hans ZimmerPlakáty
Totéž studio, které vyrábělo "Shreka", se podílelo na animovaném dobrodružství o mladém mustangovi, který se snaží zachránit svůj domov a znovu získat ztracenou svobodu. Mustang na své odvážné a napínavé cestě divočinou amerického pohraničí prožívá nezapomenutelné přátelství s mladým a hrdinným indiánem z kmene Lakota, vyzraje nad neúnavnou eskadrou vojáků a zamiluje se do krásné klisny jménem Rain. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Animovaný film(8.3.2004)
Gemini
Žánr animovaných filmů prožívá posledních pár let inflaci. Už není takové umění vyfrknout hodinu a půl nebo dvě dlouhý počítačově animovaný kus, časy Toy Story a Mravence Z, kdy platilo, že co titul, to perla, jsou dávno pryč. Scénáristi zlenivěli, producenti ještě více zhamižněli a marketingoví specialisté ze zoufalství vymýšlejí fígle jako Karcoolku a podobná zvěrstva, aby nalákali do kin co možná nejvíc vřískajících dětiček. A pak se stane, že průměrnost rádobyparodující gangsterky jménem Příběh Žraloka, sklízí úspěchy a plní hitparády a poctivý kousek, který nemá zapotřebí někde si něco půjčovat nebo nechat zvířátka žertovně mluvit nebo do něčeho vrážet nebo někam padat, ani nepřijde do kin. Přesně takový je Spirit - silný ve výrazu, přitažlivý pro děti i pro dospělé, s krásnou animací a výbornou hudbou. Ano, idylka, pohádka, kecy kecy, ale radši se stokrát podívám na film, ve kterém zvířeti rozumím bez jediného slova a jehož hudební stránka mi pokaždé způsobí husí kůži, než na další průměrný "in" spektákl. 80%(21.7.2006)
║Rozpočet $80miliónov║Tržby USA $73,280,117║Tržby Celosvetovo $122,563,539║ Animácia celkom slušná, hudba výborná, k tomu fantastická pieseň od Briana Adamsa, ktorá je nadmieru lepšia než príbeh čo nám je ponúknutí v tomto počine, ten je až moc jednoducho koncepčne spravení na to aby nejak viac mohol zaujať a ponúknuť niečo prečo by sa človek opäť rád vrátil k tomuto filmu. /65%/(17.11.2008)
mandes
rozpočet : $80 million tržby celosvetovo : $122,563,539(10.12.2006)
Viktooorka
V dobách, kdy počítačová animace není ještě tolik proflákla, vzniká Spirit - divoký hřebec, který se pyšní ještě „starou“ dobrou kreslenou animací. Téměř všechny dialogy jsou vyměněny za řeč těla a výrazy obličeje a děj se spokojí s touhou po svobodě. Prosté ale přesto účinné. Jeden by se mohl divit, jak je možné, že tenhle koník o kterém v životě neslyšel, dosáhl červeného hodnocení? Rozumět zvířatům beze slov, kteří jsou ke všemu virtuální se nepoštěstí vidět často :o)(1.9.2010)
BadoXXII
Do poslední chvíle, do poslední síly být svůj !.....Nádherný animák a jeden z mojich vôbec najobľúbenejších. Krásna animácia, pútavý príbeh a konečne sa správajú zvieratá ako zvieratá (nerozprávajú! a nespievajú) a ľudia ako ľudia. Možno preto ten menší komerčný úspech. Počas celého filmu hrajú piesne od Bryana Adamsa, ted ak tohoto speváka niekto nemusí, film mu neodporúčam. Ja som bol však maximálne spokojný.(22.8.2011)
Hal_Moore
Od samotného začátku jsem toho řehtání měl plné zuby, zvykl jsem si až někde v polovině, kde se s ním konečně začalo šetřit. Celkem originální nápad, nenamluvit hlavní zvířecí postavy. S příběhem už to tak slavné není, zápletka je šíleně jednoduchá a autoři jasně vsadili na roztomilost koní a jejich zdivočelé konání. Na scénu ochočování budu dlouho vzpomínat, na samotný film už tolik ne.(6.1.2009)
Fingon
Tak trochu artový animák, ve kterém netrojčí ani nemluví zvířata (kůň - hlavní protagonista - se projevuje pouze jako vypravěč) a písničky jsou pouze nediegetické (a obstarává je Bryan Adams)... pro mně daleko větší zážitek než Trio z Belleville, Persepolis či Valčík s Bašírem. Ty pastelové barvy jsou jako balzám na deprese...(26.2.2009)
Slarque
Tenhle příběh mi vůbec nesedl. Řídký vnitřní komentář hlavního hrdiny (v originále Matt Damon) se snažil zastoupit dialogy, písně mi přišly nijaké (snad v původním podání Bryana Adamse zněly trochu líp) a samotný děj moc klišovitý. Klasická animace doplňovaná občasnými trojrozměrnými efekty byla sice povedená, ale nudu nezahnala.(18.2.2006)
TheDarKnig
pekny filmecek s peknym soudntrackem od Hansa Zimmera a prolozen skvelymi pisnickami, ktere nektere sceny dovadeji k dokonalosti. Nezlomna vule, krasna priroda a panovacni belosi.. Klasicky indiansky pribeh, co ho povysuje je velice zvlastni nemluveni zvirat, vzdy sem v nejake scene cekal, ze na sebe kone promluvi a nic.. ty obcasne Damonovy kecy tam nemuseli byt, stejne by to kazdy pochopil, taky trochu divny vizual, proste mi to nekdy prislo az smesne, ale jinak vse v poradku. nic nebrani v udeleni dobrych 4(1.3.2010)
Ridick
rozpravka o neskrotnom mustangovi ma velmi nezaujala, ale chapem to, ved uz davno nemam 10 rokov. animacia bola aj tak dost slaba, no napriek tomu myslim, ze dost velkym plusom bolo obmedzenie dialogov na erdzanie, pretoze ako to uz byva v hollywoode zvykom, v takychto rozpravkach je najvacsou slabinou prave scenar.(4.1.2007)
Agatha
Velmi slušný animovaný snímek, který zaujme nejen malého diváka. Hlavní jeho předností je velmi povedená animace, která je zachycena i do nejmenších detailů. A silný citový příběh mezi hřebcem a indiánským chlapcem udržuje diváka v napětí až do samého konce. I hudba výborně dokresluje prostředí divoké krajiny a u vypjatých scén také působí jako dobře zvolená. U těchto druhů filmů, ve kterých se i zpívá, je velmi obtížné vytvořit alespoň slušnou českou verzi. I v tomto případě bylo původní znění nepřekonáno.(4.11.2007)
Turiec
Pre animovaný film sú dôležité dobrý príbeh, pekná hudba a nádherná animácia. Všetky tieto atribúty spĺňa napínavý dobrodružný príbeh žrebca Spirita. Na filme je vidieť, že animátori si dali prácu a naštudovali a vynikajúco vystihli chovanie, pohyb a mimiku koní. O dokonalosti animácie svedčí aj to, že v snímke je len minimum dialógov a stručný monológ. Spirita preto nie je problém pozerať aj v pôvodnom anglickom znení bez dabingu, či titulkov.(18.10.2004)
Dale
Asi by bolo trochu "mimo misu" označiť za najväčšiu slabinu animovaného filmu nereálnosť, no v tomto prípade, keď je evidentné, že nejde o žiadnu rozprávku s rozprávajúcimi zvieratami, ale tvorcovia sa nám snažia naservírovať reálny príbeh, to má opodstatnenie. Námet je hrozne jednoduchý a naivitu scenára prehliadne aj 8-ročné decko, no ke´d úplne vypnete, tak sa to dá v pohode prežiť, hlavne vďaka hudobnému doprovodu. 50% s odretými ušami.(9.4.2009)
ilemas
Z tohohle animáku jsem začal řehtat.(8.5.2010)
sidzej
Tu niet o com. Prekrasna animacia, kamera, hudba, pribeh. Netusil som kolko emocii sa da vykresat bez slov. Navyse v akcnych scenach ma film neskutocnu stavu. 90%(3.10.2009)
Diamant
NAČRTNUTIE OBSAHU: Animovaný western z pohľadu mustanga, ktorý stratil svoju slobodu, ale chce ju späť... KOMENTÁR: Mám slobodu Božieho dieťaťa, alebo som zviazaný všelikým a všeličím? Film má zaujímavý a napínavý dej, krásnu hudbu a dokonalú animáciu. Bol nominovaný na Oscara, za hudbou je Hans Zimmer a za piesňami Bryan Adams. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 12 rokov.(20.6.2007)
danecek24
60. Zlatý Glóbus za rok 2002 - nominace (1) - Nejlepší filmová píseň - "Here I Am" - Hudba a text Bryan Adams, Gretchen Peters, Hans Zimmer(6.12.2008)
Lord.Jim
Moc hezký kreslený film. Příběh vyprávěný koněm. Trochu mi vadilo, že se koně chovají jako psi (vrtění ocasem a chlemtavé pití vody - kůň pije jinak :) ale jinak to bylo fajn.(29.8.2009)
zorro
skvela hudba, ale to se dalo cekat od Hanse(26.12.2011)
| Na DVD od: | 01.11.2007 Bonton |
|---|