foto

Matt Damon

  • nar. 8.10.1970 (45 let)
    Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Producent, Oscarový scénárista, především však známý americký herec, ale i filmový extrémista, který kvůli rolím neváhá střídavě tloustnout a hubnout, to vše je Matthew Paige Damon. Narodil se v Bostonu ve státě Massachusetts, rodičům Kentu Damonovi, který se v té době živil, jako burzovní makléř a univerzitní profesorce Nancy Paige. Má ještě staršího bratra Kyla, který se stal sochařem. Když měl Matt pouhé dva roky, rodiče se rozvedli a on a jeho bratr se spolu s matkou přestěhovali do Cambridge. Zde navštěvoval střední školu Cambridge Ridge and Latin School, právě tady došlo k osudovému setkání a spřátelení s Benem Affleckem, spolu pak začali účinkovat v několika divadelních inscenacích. Později byl přijat na Harvardskou univerzitu, studium anglické literatury ho příliš nebavilo, daleko radši se věnoval svým hereckým projektům. Tuto renomovanou univerzitu však nedokončil a odjel za lepšími zítřky, budovat zářivou kariéru do Hollywoodu.

Debutem mu byla malá role v romantické komedii MYSTIC PIZZA s v té době také začínající Julií Roberts. V roce 1992 se objevil spolu s Affleckem ve filmu ŠKOLNÍ POUTA. Ve válečném snímku ODVAHA POD PALBOU (1996), získá Damon malou vedlejší roli vojáka Ilaria závislého na heroinu a kvůli pouhým dvěma dnům natáčení, si na několik let rozhodí zdraví. Zhubne 19 kilogramů, takže váží pouhých 50. Osobní úkol splní a rolí zaujme, ale organismus si rozhodí natolik, že ještě několik let poté musí brát léky, aby si srovnal metabolismus. Sám Matt po všem uzná, že zašel příliš daleko a dušoval se že už to nikdy neudělá, což se později ukáže, jako nepříliš pravdivé.

Obrovský milník v jeho kariéře přijde s filmem DOBRÝ WILL HUNTING, ke kterému spolu se svým nejlepším přítelem Benem Affleckem napsali scénář, Damon zároveň ztvárnil hlavní roli geniálního rebela Willa Huntinga, režie se ujal Gus Van Sant a toto psychologické drama se stalo jedním z nejvýznamnějších filmů roku 1997, získalo několik nominací na Oscara, včetně té Damonovi za herce v hlavní roli. To sice nevyšlo, nicméně duo Damon + Affleck si odneslo zlatou sošku "alespoň" za nejlepší původní scénář.

Damonova hvězda září naplno a on si o rok později zahraje roli vojína Jamese Ryana ve velkorozpočtovém válečném trháku Stevena Spielberga ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA (1998), kde ho se skupinou vojáků hledá Tom Hanks. Ještě téhož roku stihl roli studenta práv a vášnivého hazardního hráče Pokeru, po boku Edwarda Nortona ve filmu HRÁČI, který označila řada profesionálních hráčů této karetní hry za svůj oblíbený. Znovu se spojil s Affleckem, aby si v roce 1999 zahráli ve fantasy komedii DOGMA, režiséra Kevina Smitha. Následuje hlavní role Toma Ripleye v thrilleru TALENTOVANÝ PAN RIPLEY, kvůli němu se Matt naučil hrát na klavír a za tento výkon byl nominován na cenu Zlatý globus, v kategorii nejlepší herec. Psal se rok 2000, když se objevil spolu s Willem Smithem ve sportovním dramatu z prostředí golfových greenů režiséra Roberta Redforda s titulem LEGENDA O SLAVNÉM NÁVRATU. O rok později se stal jedním z DANNYHO PARŤÁKŮ, když v krimi komedii Stevena Soderbergha, ztvárnil jednu z rolí vedle hereckých es, jako George Clooney, či Brad Pitt, kteří se později stanou jeho velkými přáteli.

Další významnou a notoricky známou rolí byl Jason Bourne, agent trpící amnézií. Po naprosté ztrátě paměti se snaží zjistit, kdo vlastně je, v prvním díle trilogie s názvem AGENT BEZ MINULOSTI (2002). Damon, který bez větších problémů a hvězdných manýrů zvládá natočit až pět filmů za rok. V roce 2004 započne spolupráci režisérem Paulem Greengrassem, když stojí u zrodu druhého filmu o Jasonovi Bournovi s příznačným názvem BOURNŮV MÝTUS. Následují DANNYHO PARŤÁCI 2 a Scorseseho kriminální drama SKRYTÁ IDENTITA (2006), které je dějově zasazeno do jeho rodného Bostonu. Zde hraje Colina Sullivana, gangstera, který se infiltroval do policejních řad, aby získal informace pro zločinecký syndikát. Rok 2007 byl pro Matta Damona velice plodným, hlavně co se týče třetích pokračování objevil se v pokračování DANNYHO PARŤÁKŮ 3 a ukončil akční trilogii o Bournovi, a to závěrečným dílem nesoucí název BOURNOVO ULTIMÁTUM.

Kvůli příběhům inspirovaných skutečnými událostmi se vrátí k drastickému přibírání a následnému hubnutí. Nejprve příjme roli ve filmu INFORMÁTOR (2009), před kterou se cpe hamburgery a zapijí je pivem, aby přibral 15 kilogramů. Přinese mu to nominaci na Zlatý glóbus. Hned poté musí vydat velkou námahu a dostat se do původní formy, kvůli roli Francoise Pienaara, kapitána jihoafrického ragbyového týmu, který se spřátelí s Nelsonem Mandelou (Morgan Freeman) ve filmu režiséra Clinta Eastwooda INVICTIUS: NEPORAŽENÝ. Toto životopisně sportovní drama vynese Damonovi nominaci na Zlatý glóbus i na Oscara. V jeho herecké kariéře, kromě jiných následují snímky, jako ZELENÁ ZÓNA (2010) ve kterém se opět spojil s Greengrassem a jeho typickou režií, poté western ze stejného roku OPRAVDOVÁ KURÁŽ, od bratrů Coenových, či rodinná komedie KOUPILI JSME ZOO, kde mu sekunduje Scarlett Johansson. Zatím posledním hereckým počinem Matta Damona je LIBERACE!, životopisné drama, vyprávějící o slavném homosexuálním pianistovi Valentinovi Liberacem (Michael Douglas), kterému do života vstoupí mladý, šestnáctiletý Scott Thorston, právě v Damonově podání. Netrvá dlouho a hlavní hrdinové vzplanou láskou jeden k druhému.

Předtím, než potkal manželku Lucianu Bozán Barroso a měl s ní čtyři dcery (jednu z nich vyženil), randil například s herečkami Claire Danes a Minnie Driver. Dvouletý vztah měl Winonou Ryder. Je velkým fanouškem baseballového týmu Boston Red Sox. Matt si rád zahraje Poker, dokonce soutěžil mezi profesionály v několika ročnících World Series of Poker. Když točil v Berlíně Bournův mýtus, hrál u toho tamní bowlingovou ligu. Má anglické, skotské, finské a švédské předky. Je zakladatelem několika charitativních organizací a často se zúčastňuje humanitárních akcí na pomoc všelijak postiženým lidem. Od 26. července 2007, zcela zaslouženě září hvězda se jménem Matt Damon na hollywoodském chodníku slávy.

Očko "Mičl" Szyslak

Herecká filmografie

2017 Downsizing
Suburbicon
2016 Jason Bourne
Velká čínská zeď
2015 Marťan
2014 Interstellar
Památkáři
2013 Elysium
Liberace! (TV film)
Movie: The Movie 2V
The Zero Theorem
2012 Movie: The Movie
Profesionální lháři (TV seriál)
Země naděje
2011 Happy Feet 2
Koupili jsme ZOO
Margaret
Nákaza
Správci osudu
2010 Opravdová kuráž
Zelená zóna
Život po životě
2009 Cubed (TV seriál)
Informátor!
Invictus: Neporažený
2008 Che Guevara: Partyzánská válka
2007 Bourneovo ultimátum
Dannyho parťáci 3
Youth Without Youth
2006 Kauza CIA
Skrytá identita
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Kletba bratří Grimmů
Syriana
2004 Bournův mýtus
Dannyho parťáci 2
Eurotrip
Táta na plný úvazek
Vincentův svět (TV seriál)
2003 Bratři jak se patří
2002 Agent bez minulosti
Gerry
Milujte svého zabijáka
Pomoc!!! Já mám rande
Spirit - divoký hřebec
2001 Dannyho parťáci
Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Majestic
2000 Clerks (TV seriál)
Krása divokých koní
Legenda o slavném návratu
Osudové setkání
Titan A.E.
1999 Dogma
Talentovaný pan Ripley
1998 Hráči
Will a Grace (TV seriál)
Zachraňte vojína Ryana
1997 Dobrý Will Hunting
Hledám Amy
Vyvolávač deště
1996 Arthur (TV seriál)
Odvaha pod palbou
1995 Glory Daze
Sympaťáci (TV film)
1993 Geronimo
1992 Školní vázanky
1990 Rising Son (TV film)
1988 Být dobrou matkou
Mystic Pizza

Dokumentární

2016 Dispatches from the Gulf - vyp.
The Long Way Home: Making the Martian
2014 Muž, který zachránil svět
Roky nebezpečného života (TV seriál)
2012 Inside Fenway Park: An Icon at 100 (TV film) - vyp.
Radioman
2011 American Teacher
Po svém (TV film)
2010 Finanční krize
Hope For Haiti Now (koncert)
Plan B: Mobilizing to Save Civilization
Teenage Paparazzo
2009 All In: The Poker Movie
Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2007 Americká nenasytnost (TV seriál)
Man on the Move: Jason Bourne
Napříč světem zločinu: Jak zločin a násilí v Malé Itálii ovlivnily Scorseseho práci
Přeběhnout Saharu
Příběh bostonského gangstera: Skutečný člověk, který byl předobrazem Jacka Nicholsona
2005 Mise na Měsíc 3D
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train
2001 Judge Not: In Defense of Dogma
2000 Reflections on 'The Talented Mr. Ripley'
1999 Inside the Talented Mr. Ripley
Saturday Night Live 25 (TV film)
Talented Mr. Ripley: Making the Soundtrack, The
1998 Into the Breach: 'Saving Private Ryan'
Return to Normandy
1997 Making of 'Good Will Hunting', The

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 2009 World Series of Poker (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
One x One Gala (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
Project Greenlight 3 (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2003 Project Greenlight 2 (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2001 Project Greenlight (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad) - a.z.
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(5 612)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace