Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Gemini 

všechny recenze uživatele

A je to tu, komentář číslo 3000. Přemýšlel jsem, jakému dílu ho přiřadit, a nakonec se mi před krátkým časem přihodila neuvěřitelná náhoda - v článku o herních adaptacích Duny byla zmínka o dokumentu o nerealizovaném filmovém zpracování Duny, které mělo údajně být naprosto velkolepé. Do té chvíle jsem neslyšel ani o tom filmu ani o Alejandru Jodorowském. Dokument jsem sehnal, pustil ho... a po čtyřech minutách - při prvním lehce animovaném obrazu vesmírné lodi - mi spadla čelist. A dál to byla už jen jízda nejen neuvěřitelnou vizí Duny, která žije díky obří bichli plné storyboardů, ilustrací a poznámek, ale hlavně světem nadšeného vizionáře, pro kterého není nic nemožné, a který srší energií i ve svých (tehdy) téměř pětaosmdesáti letech (přičemž byste mu hádali tak 60). Historky, které vypráví, jsou tak neuvěřitelné, že si až říkáte, že to musí být všechno pravda:) Z ukázek Jodorowského tvorby, které se ve filmu objeví, jsem nabyl dojmu, že bych si způsobil značnou újmu na zdraví, kdybych se pokoušel nějaký z jeho uměleckých počinů absolvovat - ale tu Dunu bych sakra chtěl vidět:) Protože ty obrazy lodí a náčrty kostýmů a kulis (mj. H. R. Giger) jsou tak dokonalé, že to až bolí u srdce. Co na tom, že sám autor říká, že to mělo být jako LSD trip;) Energie, tvůrčí duch, optimismus, a možná trochu šílenství - kde by bez toho lidstvo bylo? Dokument s jinými neporovnatelný. 100% P.S.: Teď jen doufám, že to Villeneuve zvládne se ctí;) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vo mne vyvolal otázky dvoma smermi. Za prvé si myslím, že za svoj sen asi treba viac bojovať, prísť do štúdia s takouto myšlienkou a čakať, že mi budú zverené peniaze, je trochu naivné a myslím, že Jodorowského tím mal viac lobovať, aj keby to trvalo 10 rokov. Jasné, že išlo o strach o peniaze, ak by film prepadol, asi by malo konkrétne štúdio problémy a je to pochopiteľné. Prečo napríklad neoslovil francúzske štúdiá? Za druhé si myslím, že nie je tak podstatné, že nevznikol film, pretože existuje technický scenár so storyboardami, komiks a keď tu vidíte tu tlstú knihu, tak si poviete, že sa taktiež jedná o umelecké dielo a prečo by mal byť film braný ako niečo finálne, najvyššieho ranku. Jodorowského Duna proste existuje v tejto forme. No a trocha kritiky ešte nikomu neublížilo, takže predsa len Alexandrov optimizmus a prehlasovania, že sa bude jednať o niečo neskutočne božské a revolučné, ostávajú iba v rovine teórie. Každopádne jeho scenár tu bude stále, aj tých 3000 rokov, ktorých sa chce dožiť a stále môže byť natočený. O Lynchovho bláznovstva ubehla nejaká doba, Hollywoodu sa vyplatil risk napr. s Peterom Jaksonom, takže nádej umiera posledná. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film, který nikdy nikdo neuvidí. A taky přestože je to dokumentární film o konkrétních tvůrcích konkrétního filmu, tak je taky velmi informativní ohledně toho, čím se dneska doopravdy řídí umělecká tvorba, a na co se dneska spousta lidí ve skutečnosti zaměřuje. Hlavní škoda je, že Alejandro Jodorowsky věděl úplně přesně a do detailů bez nějakých improvizací za pochodu, jak to bude vypadat, a co od toho chce, a stejně tak to věděl celý jeho tvůrčí tým. A ke všemu navíc ještě ty těžko uvěřitelné náhody, o kterých mluví během vyprávění o tom, jak to s přípravou toho filmu bylo, značí, že doopravdy úplně všechno přálo tomuto filmu, ale i tak se to nevyrovnalo obsesi penězi. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Výborně uchopený dokument o jedné z největších filmových událostí všech dob. I přes fakt, že výsledný snímek nikdy nevznikl, jeho ozvěna zní filmovým světem stále. Ať už si o Jodorowskym myslíte cokoliv (dokument ho neprezentuje vysloveně jako geniálního umělce ani jako megalomanského blázna), nemůžete mu upřít, jak skvěle dokáže lidi nadchnout. Ke konci mi bylo regulérně hořce smutno, že mě ta zpropadená filmová studia ochudila o ten nadčasový zážitek. Zcela vážně bych chtěl nakouknout do paralelního vesmíru, kde TOU první velkou sci-fárnou nebyl Star Wars, ale Jodorowskyho Duna se Salvadorem Dalím, Orsonem Wellesem, Mickem Jaggerem a s uměleckým dotekem Christophera F. Fosse a H. R. Gigera... 4,5*______ p.p.č.: Knihu jsem mimochodem nečetl (jako skoro nikdo, kdo se na adaptaci podílel:-) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Duna je natolik komplexní, epická a přitom myšlenkově bohatá, že ji považuji za nezfilmovatelnou. To koneckonců potvrdila i Lynchova verze. Jakkoliv je to režisér pružně ohýbající realitu a rutinně rozpitvávající zákoutí lidské psychiky, tak si na díle Franka Herbera vylámal zuby. Kouzlo knihy leží v precizně vykreslené civilizaci, fungující na tak odlišných základech, až to až bere dech. Představte si společnost, kde jsou genetika, sociologie, filosofie, psychologie a rétorika exaktní vědy. Společnost jenž zavrhla techniku a zaměřila se na rozvoj potenciálu člověka. Hrdinové z Arrakis jsou od nás dále než jsme my od australopitéků a jejich schopnosti se vymykají našemu poznání. To svérázný Chilan úplně opomíjí a místo toho rozvíjí svou vlastní představu, zaměřenou na duchovno a jakousi pseudonáboženskou tradici, jen velmi volně se inspirující Herbertovým eposem. Když jsem poslouchal jak živelně režisér sbíral svoje "spirituální bojovníky" a jak mu projekt pomalu přerůstal přes hlavu, získal jsem dojem, že Jodorowského osobitá, čtrnáctihodinová vize by dopadla téměř jistě katastrofálně. Nejenže by nezměnila dějiny sci-fi a nenahradila Hvězdné války - ty byly naopak fenomenálně úspěšné díky svojí jednoduché stravitelnosti a nekomplikovanému příběhu, ale dost možná by vznikl nesrozumitelný mišmaš a finanční katastrofa. Obava z toho druhého, byl koneckonců ten pravý důvod, proč mu studia nevěřila. Jodorowsky dokáže nadchnout i z dokumentu a ani se nedivím že svým nadšením strhl velikány své doby ke společné práci, ovšem jeho projekt byl už ze samé podstaty předem odsouzený k neúspěchu. Pokud by ale nějakým zázrakem opravdu vznikl, za vidění by určitě stál. Top 10 za rok 2013. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama