Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neměl žádná očekávání, netušil jsem do čeho jdu, tak jsem mile překvapen. Orlando Bloom a Forest Whitaker je zde sakra povedená dvojka, oba dva zde odvedli slušné herecké výkony, prostředí ve kterém se film odehrává je správně znepokojivé, drsné a realisticky natočené, potěší i slušná akce a poměrně vysoká brutalita. Nenudil jsem se ani minutku. Doporučuji. 75% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

K Zuluovi jsem přistupoval hodně ostražitě, protože velmi vážně hrozila možnost, že to bude pozitivně diskriminační fantasy o zlých běloších a ubližovaných černoších, natočená nějakým sebemrskačským negrofilním žabožroutem. Ale účast Foresta Whitakera slibovala když nic jiného, tak aspoň skvělý herecký výkon, a tím i uspokojivý divácký zážitek. Nakonec to nebyl tak hrozný průser, jak jsem se obával. Jistě, hlavní (nejvyšší) grázlové jsou samozřejmě bílí Afrikánci, kteří se v období apartheidu snažili chemicky vyhladit všechno černé a barevné obyvatelstvo, no a když jim to nevyšlo, tak se holt v současnosti přeorientovali na výrobu fetu. A malému Zuluovi dokonce zlý bělošský pes ukousl v dětství pindíka. Ale ani zfetovaní a krvelační kafři nejsou žádná neviňátka, hlavně když mají v ruce nůž, nebo mačetu. Film má sice stupidní zápletku, ale celkem slušný spád i tempo, navíc jihoafrické prostředí je hodně zajímavé. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je to takový naroubovaný Lethal Weapon - slušný středostavovský černošský policajt a jeho bílý parťák, asociální magor, ochlasta a kurevník, bojují společně proti všem gaunerům okolo. Jen ten průběh je, zaplať pámbu, trochu drsnější, vážnější a dospělejší, no a hodně se mi líbil samotný závěr s motivem pouštní vycházky. Whitaker nezklamal, další parádní výkon. A Bloom zahrál taky výborně (a bez titulků bych ho býval vůbec nepoznal). Čtyři a rychle pryč, než si to rozmyslím. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá kriminálka klasického střihu. Často bývá přirovnávána k momentálně módní severské knižní/filmové tvorbě, nicméně já si myslím, že mnohem blíže má ke starým dobrým francouzským záležitostem. Ostatně právě Francouzi Zulu napsali i natočili, tak se není čemu divit. Pomalu se odvíjejícímu scénáři záleží na postavách, napětím a překvapením rovněž nešetří, herecky je to také bez chybičky, protože Forest Whitaker ani špatný být neumí a v závěrečných titulcích mě velice mile překvapilo, že ten dobrý herec podobný Orlandu Bloomovi je Orlando Bloom. Díky strhujícímu pouštnímu finále (v němž opravdu není problém si na místě Foresta Whitakera představit třeba Lina Venturu) přemýšlím o páté hvězdičce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jméno režiséra ve mě příliš nadějí nevzbuzovalo. Largo Winch totiž nepatří zrovna mezi skvosty ani v rámci svého žánru. Nicméně tady Salle velmi překvapil. Zulu je zprvu obyčejnou kriminálkou, kde dvojice detektivů vyšetřuje vraždy mladých dívek, které se posléze provážou s mizením malých dětí, kterých jsou slumy Kapského města plná a ony nikomu nechybí. Ale jak postupně rozplétají pozadí případu, dostávají se hluboko do minulosti, která sahá až do období apartheidu. Tohle má všechno, co má správný krimi-thriller mít. Napětí, akci, příběh, dostatečný počet brutálních sekvencí a navrch výborně napsané postavy. Jasně, někdo může namítnout, že dva odlišní detektivové, kdy jeden chlastá a má osobní problémy, zatímco druhý je zcela oddán policejní práci, jsou ohraným klišé. Jenže na tomhle poli už se těžko dá přijít s něčím originálním. Takže v drtivé většině záleží na tom, jak se svými postavami naloží herci. Forest Whitaker zahrál tak, jak jsem očekával. Nebyla v tom žádná virtuozita, ale v případě tohoto herce se vždy můžete spolehnout na poctivý a uvěřitelný výkon. koho jsem se obával, byl Orlando Bloom, o jehož schopnostech mám dlouhodobě nevalné mínění. Nicméně tady se vytáhl a chlastem zřízeného policistu zahrál až neskutečně. Nikdy bych neřekl, že by mu podobná role mohla sednout. Z mého pohledu je to jeho nejlepší výkon. Dost dobře nechápu, že Zulu prošel kolem našich distributorů bez povšimnutí. 95% ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

No panečku,konečně zase po čase pořádná kriminálka co se nebojí ukázat krev apod.Má dobrý příběh i scénář a v čele se skvělým Whitakrem a taky Bloomem,kterého je příjemné vidět pro jednou zase jinde než hlavně ve středozemi :-))).Film má i dost zvratu co by běžné kriminálka neměla,včetně konce....za mě nemužu jinak než 90 % a pět hvězd. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)

Reklama

Reklama