Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý ruský dokumentární seriál zabývající se 2. světovou válkou přináší shrnutí nejdůležitějších okamžiků na Východní frontě. Dokumentů na toto téma je nespočet, bohužel většinou je jejich kvalita ovlivněna komunistickou propagandou či zpochybňování zásluh "znepřátelenými" kapitalisty, proto jsem se na nově zpracovaný dokument z Ruska velice těšil a doufal jsem, že nám konečně ukážou dokument bez jejich slavné propagandy, bohužel i v tomto dokumentu nalezneme zatajování a zkreslování důležitých informací o Stalinově diktatuře. Dokument začíná dnem napadení Sovětského svaz a záměrně neukázal, co tomu předcházelo a jak se velký Stalin bratříčkoval s Hitlerem a rozdělil si s ním území Evropy. Dokument se vyhýbá i tématu Stalinových čistek armádních hodnostářů, vyvražďování nepřátel režimu a krutovlády v podrobených zemích, kde obyvatelé vítali nacisty jako osvoboditele. Dokument ukazuje Stalina jako rozumného strejdu, který dává neomylné rady, bohužel nezmíní žádné z jeho nesmyslných rozhodnutí, kterými zbytečně posílal své vojáky na smrt. Dokument také velmi opatrně rozebírá sovětské zajatce, kterých bylo v prvních měsících války ohromné množství a kterých se Stalin zřeknul a mnozí přecházeli na nepřátelskou stranu. Z tohoto hlediska seriál neobstál a pro někoho, kdo se v této tématice orientuje, je to podstatná vada na kráse. Na druhou stranu se jedná o dokument, který přináší revoluční zpracování s mnoha novými zajímavosti z tajných archivů. Pomocí 3D animací, hraných sekvencí a pohybů armád po mapě nabízí tento dokument jedinečný pohled do obou znepřátelených táborů a stavů jednotlivých armád. Velmi zajímavá jsou hlášení velitelských štábů a výroky generálů. Dalším plusem je seznámení s vojenskou technikou a účinností jednotlivých zbraní, které jsou pomocí počítačových animací věrně vyobrazeny. Dokument se také nezabývá válečnými zločiny a nesnaží se z vojáků Wehrmachtu udělat ty zlé, ale zaměřuje se pouze na vojenské operace. Seriál má 18 dílů rozdělených do dvou sérií a první sérii můžete na CSFD najít pod názvem "Velká vlastenecká válka". Celkově se jedná o nadprůměrný seriál, který bohužel zatajuje některé podstatné informace a nebýt tohoto nedostatku sáhnul bych po větším hodnocení. Moje hodnocení 75% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší dokument z 2. Světové válce, který jsem v poslední době viděl. Poskytuje komplexní pohled na válku na východní frontě. Časté rozbory nad mapou se značením postupujících armád, počty divizí, informace o výzbroji, velitelích a taktice. To vše přináší divákovi velmi podrobný přehled o dění od začátku operace Barbarossa až po pád Berlína. Nechybí dokonalé animace jednotek, bojové činnosti nebo dokonce celých městských částí Leningradu, Stalingradu a Moskvy. Přiměřený čas je věnován všem složkám armády, tj. letectvu, tankovým armádám, dělostřelectvu i pěchotě. Bez přemíry technických detailů. Nechybí ani rozbory technického pokroku a zařazování nových zbraní do frontových bojů. Navíc to vše s minimální mírou předpojatosti proti německé armádě. Ačkoli častá chvástavá dobová prohlášení německých generálů, včetně samotného Hitlera působí v kontextu pozdějších válečných událostí úsměvně. ()

Reklama

Hoonza 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi hnusí, o kolik informací je dokument ochuzen, protože by Sověty nestavil do dobrého světla, ale na druhou stranu je to tak hezky udělané... Každopádně, kdo se trochu víc zajímá o WW2, tak se zde nic nového nedozví, protože informace jsou podány velmi stručně bez jakýchkoliv zážitků zúčastněných. Přepsané německé zprávy se v dokumentu objeví jen u událostí, kdy se to Rusům hodí :-) Když to shrnu, tak je to velmi pěkně udělaný dokument plný cenzury a z kterého se nedozvíte absolutně nic nového. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ruský moderní dokument o válce na východní frontě se dost povedl. Oproti starším věcem často dost tendečně poupraveným zde nikdo nic nezamlčuje (alespoň doufám i když u Rusa člověk nikdy neví...). každopádně informací o skvělých generálech, partyzánech atd.. které vlast za boj proti fašistovi po zásluze odměnila rekonvalecenčním pobytem na Sibiři či dotyčného rovnou nechala odstřelit jedntokymi Smerž či NKVD je dokument plný. Jsou tam zmíněni i důstojníci, kteří se upsali Němcům a bojovali s nimi po boku protože Stalin byl jejich společný nepřítel (nemyslím jen Vlasova). Velmi podrobné dokumentární snímky s celou řadou informací doprovází dokumentární záběry a hrané mezisekvence bez nichž by to asi dnes už díky BBC v žádném dokumentu nešlo. Sekvence nepůsobí lacině a skvěle ledí s komentářem. Kde chyběla skutečná technika, pomohla počítačová grafika a animace. Ty jsou na velmi vysoké úrovni a působí velmi věrohodně! Pokud si chce někdo udělat ordung ve všech operacích na východ od nás, pak tento seriál jen doporučuji! Za mne je to za čtyři rudé hvězdy! * * * * ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární série, kde obsah i forma jsou na vysoké úrovni. Zpomalené záběry, perfektní hudba, dynamické vyprávění, statistické a technické údaje, přehledné mapy...hlavně je to ruská výroba! Na poměry východního obra se jedná o objektivní rekonstrukci. Minimálně dochází k náklonu pro SSSR, což je způsobeno záměrem vyprávět samotný válečný příběh Operace Barbarossa. Politické záležitosti nebo interpretace různých událostí pro propagandu jsou téměř potlačeny. 81%. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama