Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (81)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvěle. Děj diváka přenese na lesní mítinu těsně po tankové bitvě. Ruský tankový prapor to tam nepěkně schytal od Němčourů... Zbytky téček dohořívají v lesíku mezi borovicemi a břízkami. Zpřetrhané pásy, prostřílené pancíře a z jedné ustřelené věže ležící 10 m od tanku dávají pěšáci do pytlů to co zbylo z tankové osádky. Mají problém, protože nohy velitele tanku nejsou k nalezení...... Když tu je v jednom z vraků nalezen zcela ohořelý avšak živý tankista - řidič... Ten se velmi rychle uzdravuje z těžkých popálenin a vypráví cosi o nepřátelském tanku - bílém tygru. Prý jej dokonce viděl než to jeho T34 naplno dostal... Ruské velení báchorce o zničehonic se objevujícím velmi rychlém a silně panceřovaném stroji zprvu nevěří. Jenže tygr se vždy někde objeví a pár téček to schytá. Uzdravený tankista je pověřen jeho odstřelem. Dostane k tomu experimentální T34 s vylepšeným pancéřováním, výkonějším motorem a stabilizací střelby za jízdy... Také nejlepšího střelce a nabíječe. Ústřední osádka se s tygrem vždy několikrát utká, ale vždy je to plichta a tygr zmizí... Potud by to bylo skvělé. I to mysteriózno kolem německého stroje mne moc bavilo... Závěrečný střet v ruské opuštěné děrevni byl jak z nějakého westernu. Akorát místo pistolníků tu proti sobě stály dvě obrněné opancéřované obludy. Boje byly perfektní, pyrotechnické efekty také. Rusové jdou s dobou a válečné snímky točit umí. Prostředí jsou autentická, uniformy také. Tady každý zasažený tank vypadal jak skutečný, včetně kouřících pokroucených vraků s dírami po zásazích... ----- Jenže pak do filmu vstupuje filozofie, mysteriózno a spousta keců. Poslední třetina příběh úplně přesekne a je nám nabídnut skoro až dokumentární záznam kapitulace německého velení na konci války. Závěr jsem moc nepobral. Veliká škoda, protože tohle mělo skvěle našlápnuto na plnou sadu hvězd. Milovníci obrněných oblud tomuto filmu jistě lecos odpustí. Já však čekal více než jen ruská ,,bahna'' . Takto dávám jen tři protipancéřové střely. * * * ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

8. august, ktorý sa porovnáva s týmto filmom je podľa mňa len jednostranným pohľadom na vojnu. Naopak tento film mi v mnohom prišiel ako propaganda, či nezmysel. Proti nacistickému duchovi sa postavil ruský, ktorý svoju nebojácnosť a ochotu zomrieť, aby ho porazil je ochotný strieľať s pištoľou proti tanku. Neporazenie tajomného tanku je akoby symbolom neporazenia nacizmu a podobných myšlienok, no som mierne prekvapený, že natočili film o tom, ako Rusov zabíja tajomné monštrum, pričom mnoho Rusov cez vojnu doplatilo skôr na svojich veliteľov. Že tu máme mierne mysteriózny film od Šachnazarova, to sa dalo čakať, ale ja tieto filmy, ktoré mierne zahmlievajú realitu nemusím, aj keď je pravda, že Rusi toho už o vojnách natočili dosť a zobrazujú sa skôr hrdinsky. Filmu sa nedá uprieť skvelá kamera, istá ruská nepredvídateľnosť, no silne to mňa nepôsobilo. Taktiež sa to dá vyložiť rôzne, dokonca aj s obhajobou vojny a xenofóbnych myšlienok, ale to podľa mňa autor nechcel, takže si to vykladám inak. Film je to dobrý, no zatiaľ asi naozaj skôr ten 8. august. ()

Reklama

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Film trochu mysteriózní válečný, výjimečný v tom, jak blízko je divák. Palec nahoru že tvůrci nechali zvuky co nejreálnější. Zvuk Tigra, když střílí to je neskutečný něco (i když zbytek je jen předělaný ruský SJ-2, tak aby vypadal na Tigra). koho zajímá může si přečíst Otto Carius je to zajímavý. 4,5/5 ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Kurevský průser: ze tří čtvrtin je film, pojednávající o lákavé war urban legend, čiré metalipieklo, které se však zvrhne v nekompromisní lambrusco, a to nikoli v lambrusco rosso, které bychom možná neodpustili, ale přinejmenším pochopili, nýbrž v lambrusco bianco! Ruky, nohy, koule, všechno to scénáristovi a režisérovi urvat a položit pod tank! Vždyť to mohla být prominentní válečná krmě, a hlavní hrdina se moh zařadit po bok takových "válka-mi-vzala-rozum" pošuků, jako je Brando v Apokalypse nebo Dafoe v Četě. Ani pořádnej talent by k tomu nepotřeboval - natolik je téma Belyjeho tigra prazvláštní, neotřelé a silné. A i kdyby - když už nic jiného - pojezdy těžké pásové techniky, které je ve filmu samozřejmě požehnaně, jak známo podporují výskyt vzácné xerotermní bioty vázané na disturbance a narušený drn! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hufff. Tak dneska jsem viděl rozhodně něco - velmi zvláštního. Přiznávám, že jsem k filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a asi půl roku jsem se odhodlával se na něj podívat. Na jednu stranu mě velmi zaujal námět, na druhé jsem si nedovedl představit, jak právě to dokážou dát do filmu. Výsledek? No, rozporuplný. Co musím pochválit je pohled na válku zevnitř tanku. Takových pohledů je ve filmech málo, pokud nepočítám polského Šaryka a čtyři postradatelné, takhle narychlo si vzpomenu na Bitvu v Ardenách a Osvobození. Přitom tanky mají ve filmu opravdu hodně prostoru. Na ruské poměry nevídaně tu vidíme nejen téčka a bé téčka, ale též matildy Mk II a M 3 Lee. A co víc, nevidíme jen nablýskané stroje v plné síle, ale bezpočet vypálených vraků všemožných typů. Vůbec scény ze zázemí jsou asi nejlepší stránkou filmu, jsou dost propracované se spoustou detailů. A to včetně zvláštního Hitlerova monologu o válce jako trvalém stavu lidstva (když jsem se na něj teď znovu díval, přišlo mi, že jde o odkaz k filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle). Co se týče akční stránky, většinou to jednoduše vypadá jako běžné scény z válečného filmu, a to poměrně průměrného. Na druhou stranu zaslouží ocenění maximálně už zmíněné množství použité techniky, a pak značná nekašírovanost, není to zkrátka uhlazené. Ale také tomu chybí napětí a gradace, s výjimkou toho závěrečného souboje "mano a mano", který, jak tu někdo vzpomíná, trochu připomíná western. Škoda, že není delší a víc vygradovaný. Hlavním nedostatkem je však samotný "bělyj tiger". Zatímco všechny ostatní tanky vypadají velmi věrně, tenhle, snad aby vypadal "víc tajemně", sice tigr připomíná, ale jinak působí trochu moc atrapózně. Update: Po opakovaném shlédnutí filmu o tři roky později nicméně hodnocení o bod zvedám. P. S. Film je legálně k dispozici na youtube s anglickými titulky a překvapivě získává velmi kladná hodnocení. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger. (andykovac)

Reklama

Reklama